Max Verstappen

Foto: Eugene Hoshiko / AP / Scanpix
Vormel 1
8. oktoober 2022, 10:32

KOHTUNIKUD HALASTASID! Verstappen võitis kvalifikatsiooni ja jäi karistuseta, mida konkurent talle nõudis (1)

Vormel 1 sarja hooaja 18. etapi ehk Jaapani GP kvalifikatsiooni võitis üldliider Max Verstappen, kes alistas Ferrari piloodi Charles Leclerci kõigest ühe sajandikuga.

Kogu esikolmik mahtus lõpuks väga väiksesse ajaaknasse – kui Verstappen sai kirja aja 1.29,304, Leclerc kaotas talle sajandikuga ja Monaco sõitja meeskonnakaaslane Carlos Sainz 57 tuhandikuga. Teine Red Bull Sergio Perez kaotas neljandana Verstappenile juba 0,405 sekundit.

Ametlikud tulemused ei pruukinud aga lõplikeks jääda, sest kolmandas ehk otsustavas voorus sattus Verstappen koos Lando Norrisega ohtlikusse olukorda. Norris võttis parajasti hoogu üles ja valmistus aeglasemast hollandlasest mööduma, kui Verstappen talle ette keeras. Suurest õnnetusest päästis vaid Norrise kiire reaktsioon, kes pööras auto muru peale ja suutis kokkupõrget vältida. See rikkus aga tema järgmise kiirema ringi. Kohtunikud teatasid, et olukorda analüüsitakse kvalifikatsiooni järel.

Verstappen sai oma veast aru ja ring hiljem, kui rajal taas kokku saadi, palus MM-sarja üldliider Norriselt vabandust.

Poolteist tundi pärast kvalifikatsiooni tuli lõpuks otsus ja kohtunikud otsustasid piirduda noomitusega. See tähendab, et viiendat korda sel hooajal alustab Verstappen parimalt stardikohalt.

Norrise arust olid aga kohtunikud liialt pehmed ning maailmameister väärinuks karistust. „Kui ta oleks minu olukorras olnud, siis ta oleks teinud täpselt sama (ehk alustanud enne viimast kurvi kiirendamist - R. V.). Aga kui mina oleks tema olukorras olnud, siis ma poleks jõnksutanud. Jah, ta vääriks kindlasti karistust,“ vahendas Autosport briti sõnu.

Kui Verstappenil õnnestub pühapäevases sõidus teenida vähemalt kaheksa punkti rohkem kui Leclerc ja kümme punkti rohkem kui Perez, siis kindlustab ta juba neli etappi enne MM-sarja lõppu oma teise maailmameistritiitli. Viimasel neljal etapil läheb jagamisele 112 punkti ning praegu edestab Verstappen teisel kohal asuvat Ferrari meest 104 punktiga.

Suzukas antakse põhisõidule start pühapäeval Eesti aja järgi kell 8.