Foto: Helin Potter/Eesti Käsipalliliit
Käsipall
13. oktoober 2022, 09:11

Liidrist ilma jäänud käsipallikoondis alustas EM-valiksarja kaotusega

Eesti käsipallikoondis alustas EM-valikturniiri võõrsil kindla 23 : 31 kaotusega Tšehhile. Mängust ei saanud viimase hetke trauma tõttu osa võtta eestlaste liider Mait Patrail.

Mäng algas väga rahuliku tempoga ning kummalgi pool skooriga ei hiilatud. 6. minutil viskas Jakub Hrstka karistusviskest Tšehhi 2 : 1 ette ning mõni hetk hiljem viigistas Karl Toom Eesti poolt. Poolaja keskpaigaks olid võõrustajad saanud kerge initsiatiivi, kuid Eesti püsis Mihkel Lõpu väravate toel ülekaalus rünnates mängus. Tiimid tegid mõlemalt poolt ohtralt vahetusi ning hetkedel, kui eestlased said kaitses pidama, suudeti võõral väljakul vastupanu osutada.

Iga kord, kui Eestil õnnestuski rünnakul skoorida, oli 2018. aasta EMi kuuendal meeskonnal vastus olemas. Viis minutit enne garderoobi minekut tõi Martin Johannson joonelt skooriks 10 : 13. Eestlased tegid laialt skoori ning esimesel poolajal viskasid väravaid koguni üheksa pallurit. Tšehhid säilitasid
siiski edu ning oma Euroopa tippliigades mängivate meeste abil hoidsid 30 minuti möödudes neljaväravalist edu. Kui vaadata, et meie olime poolajal kaheksa minutit vähemuses, siis võisid eestlased olla rahul, et vaheajale mindi vaid 13 : 17 kaotusseisus.

Statistiliselt oli esimesel perioodil suurim vahe just rünnakuefektiivsuses, mis Eestil oli 55 protsenti ning vastastel 70. Teise perioodi alguses oli eestlastel küll mitmeid võimalusi vahet
vähendada, kuid seitse kuue vastu mängides oma võimalusi realiseerida ei suudetud. Vastased karistasid meie eksimused ära ning 38. minutil viskas Matej Klima järjekordse tabamuse tühja võrku ja tegi seisuks 21 : 15.

Mängu lõpus oli eestlastel probleeme Tšehhi väravavahtide ülemängimisega ning samas suutsid vastased resultatiivselt oma rünnakud lõpetada. Võõrustajad meile enam võimalust ei andnud ning lõppseisuks tegi Markus Viitkar 23 : 31. Meie poolt skoorisid Jürgen Rooba neljal ja David Mamporia, Karl Toom ning Mihkel Lõpp kolmel korral. Tšehhi resultatiivseimad olid Klima kuue ja Hrstka viie tabamusega.

"Võitlesime täna aktiivse ja veidi võimsama vastasega. Kohati tegime omi asju ilusti, kuid siis olime jälle hädas vastaste Hispaania stiilis kaitse murdmisega. Täna said meile saatuslikuks mõned realiseerimisvead ning passiivsus oma kaitse poole peal," olid koondise abitreeneri Martin Noodla esimesed kommentaarid pärast mängu. "Olen siiski poiste üle uhke. Kõik pingutasid ning noored poisid mängisid kohad välja, kuid kahjuks vastaste väravavahti üle mängida me ei suutnud," lisas peatreener Thomas Sivertsson.

Järgmine EM-finaalturniir peetakse 2024. aasta jaanuaris Saksamaal ja sinna pääseb 24 meeskonda. Koha lõppvõistlustel kindlustavad iga neliku kaks esimest ning neli paremat kolmanda koha saavutanud meeskonda. Meie rahvuskoondise vastasteks on 3. alagrupis Island, Tšehhi ja Iisrael. Juba laupäeval kell 19.10 lähevad eestlased Kalevi spordihallis vastamisi Islandiga.