Ärge laske end Diana Kipyokei nimesildist eksitada! Kolm päeva enne eelmise aasta Bostoni maratoni teatas ta, et soovib oma nime kirjapildina näha „Kipyokei“ mitte „Kipyogei“, ent nimesildid olid nähtavasti juba välja trükitud …

Foto: Brian Snyder / Reuters / Scanpix
Kergejõustik
16. oktoober 2022, 14:13

DOPING VOHAB! Vahele võeti järjekordsed Keenia jooksuässad (1)

Eelmisel hooajal maineka Bostoni maratoni võitnud Diana Kipyokeist sai juba kümnes Keenia kergejõustiklane, kes viimase paari aasta jooksul dopinguga vahele jäänud.

Samal ajal Kipyokeiga tuli välja teade, et võistluskeelu pälvis ka tema tema kaasmaalanna Betty Wilson Lempus. Mõlemale on süüks pandud ka valeinformatsiooni ja/või -dokumentide esitamist, teatas puhta kergejõustiku eest vastutav organisatsioon (Athletics Integrity Unit).

AIU sõnul on nii Kipyokeile kui Lempusele süüks pandud mitu rikkumist ning need on osa „viimase aja trendist Keenia kergejõustikus“.

Kui esialgsed süüdistused paika peavad, siis võetakse Kipyokeilt ära tema Bostoni maratoni tiitel. Just tolle võistluse järel ta eelmises oktoobris positiivse proovi andiski, Lempus andis saatusliku proovi kuu aega varem pärast triumfeerimist Pariisi poolmaratonil.

Sportlased jäid vahele triamtsinoloonatsetoniidi kasutamisega. Triamtsinoloonatsetoniid on glükokortikoid, mis võib olla sportlasele lubatud vaid eriloa alusel. Reeglina on see siiski keelatud, sest aitab kaasa sportlike tulemuste paranemisele ja võib olla tervisele kahjulik.

Vaid kolm päeva varem oli kolmeaastase võistluskeelu saanud Keenia maratoonar Mark Kangogo, kelle isiklik tippmark oli 2:14.08. Septembris sai kümnekuuse võistluskeelu Lilian Kasait Rengeruk, kes tuli eelmisel aastal 5000 m jooksus Tokyo olümpiafinaalis 12. kohale. Augustis said oma karistuse teada Hangzhou maratoni võitja Michael Kunyuga (isiklik rekord 2:06.43) ning Maiyo Johnstone Kibet (isiklik 2:10.02).

Kuulsamatest Keenia sportlastest on viimastel aastatel dopinguga vahele jäänud näiteks 1500 m distantsi olümpiavõitja (2008) ja kolmekordne maailmameister (2011, 2013, 2015) Asbel Kiprop, samal distantsil 2017. aastal triumfeerinud Elijah Manangoi ning Rio olümpial naiste maratonis võidutsenud Jemima Sumgong. Samuti ka endine maratoni maailmarekordi omanik Wilson Kipsang.