Ott Tänak on enamiku rallist püsinud neljandal kohal.

Foto: Dufour Fabien / Hyundai Motorsport GmbH
WRC
23. oktoober 2022, 14:15

BLOGI | Ogier tegi Hispaanias puhta töö, Toyota kindlustas MM-tiitli, Tänak sai neljanda koha (25)

Kataloonia ralli võitis tänavusest aastast poole kohaga kihutav kaheksakordne maailmameister Sebastien Ogier, kes oli kiireim ka punktikatsel. Juba eelmisel etapil MM-tiitli kindlustanud Kalle Rovanperä sai kolmanda koha, ühtlasi sai selgeks, et Toyota on teist hooaega järjest tootjate arvestuses tšempion. Hyundai sõitjatest oli parim teisena lõpetanud Thierry Neuville, Ott Tänak, kellel oli hübriidiga probleeme, leppis neljanda kohaga.

39aastane Ogier haaras liidrikoha pärast kolmanda kiiruskatse järel ega andnud seda enam käest. Tema järel püsis pikalt teisel kohal Rovanperä, kuid laupäeva viimase katsega õnnestus Neuville'il temast mööduda. Kuna soomlasest maailmameistril purunes pühapäeva teisel katsel rehv, ei suutnud ta Hyundai pilooti ka enam püüda ning tõi meeskonnale kolmanda koha punktid.

Tänak, kes oli avapäeval hädas oma masina hübriidiga, kerkis pärast kolmandat katset neljandale positsioonile ning lõpetas ka sellele kohal. Kuigi eestlane jäi esimesena poodiumilt välja, oli esikolmik temast sisuliselt algusest lõpuni üsna kaugel. Enne viimast katset õnnestus Tänakule kärpida vahe Rovanperäga 8,8 sekundile, kuid ta ise tunnistas, et et kolme parema sekka jõudmine ei tundnud hetkekski kuigi realistlik.

„Vahe on ikkagi 11 sekundit. Katsetel on vahed alla sekundi,“ lausus Tänak pärast eelviimase katse finišit, mil Rovanperä oli veel rajal. Eesti ralliäss oli varem ka tõdenud, et pidi katsed enda jaoks ise huvitavaks tegema, et heas tempos sõita – kui esikolmik oli küllaltki kaugel, siis polnud ka ohtu, et viiendal kohal olnud tiimikaaslane Dani Sordo võiks mööduda.

Vahetult pärast punktikatset tõdes Tänak, et on endas mõnevõrra pettunud. „Ma pole suutnud autost aru saada ning õppida. Ma ei tea, mida pean tegema. Asi on minus ning ma pole suutnud seda toimima saada. Keeruline on,“ lausus ta WRC otseülekande vahendusel.

Kui Ogier saavutas Hispaanias karjääri 55. etapivõidu, siis tema kaardilugejale Benjamin Veillas'le oli see alles esimene. „Olen [Benji] üle väga õnnelik. Aga fantastiline on taas võita. See nädalavahetus oli ka meeskonnale oluline. Oleme maailmameistrid. Suur tänu kõigile, olete olnud suurepärased. Nüüd on aeg tähistada. Sellist tulemust pole lihtne saavutada. Oleme sel hooajal olnud väga võimsad. Õnnitlen Toyotat!“ lausus Ogier pärast punktikatset.

Rovanperä, kes sai Hispaanias sõita pingevabamalt – tiitli kindlustas ta juba eelmisel rallil –, polnud oma esitusega täielikult rahul. „Polnud päris see tulemus, mida sellelt etapilt tahtsime. Aga meil on sel aastal olnud päris mitu head rallit ning sellel polnud ka viga. Õnnitlen ja tänan meeskonda. Oleme tänavu näidanud, kui andekas meie tiim on. Oleme suutnud teha auto tugevaks, kiireks ja töökindlaks. Meil kaardilugejatega on lihtsalt lõbus sõita.“

Ralli lõppseis:

14:19

Kui Ogier'le oli see karjääri 55. etapivõit ja neljas Hispaanias, siis tema kaardilugejale Benjamin Veillas'le alles esimene.

Ogier: „Olen [Benji] üle väga õnnelik. Aga fantastiline taas võita. See nädalavahetus oli ka meeskonnale oluline. Oleme maailmameistrid. Suur tänu kõigile, olete olnud suurepärased. Nüüd on aeg tähistada. Sellist tulemust pole lihtne saavutada. Oleme sel hooajal olnud väga võimsad. Õnnitlen Toyotat!“

14:15

Üldseis:

14:15

Punktikatse tulemused:

14:12

Ogier võidab ka punktikatse!

14:11

Neuville on Rovanperäst finišis 1,2 sekundi võrra kiirem. „See oli hea katse. Tulemus on meie jaoks hea. Saime sel nädalavahetusel hästi hakkama, aga arenguruumi veel on.“

Tänaku nimel on hetkel punktikatsel kolmas aeg. Aga Ogier'l on veel tulla. Prantslane on vaheajapunktides olnud Neuville'ist nobedam.

14:08

Rovanperä finišis parima ajaga. Ühtlasi on Toyota nüüd kindlustanud teise järjestikuse meistritiitli tootjate arvestuses!

„Polnud päris see tulemus, mida sellelt etapilt tahtsime. Aga meil on sel aastal olnud päris mitu head rallit ning sellel polnud ka viga. Õnnitlen ja tänan meeskonda. Oleme tänavu näidanud, kui andekas meie tiim on. Oleme suutnud teha auto tugevaks, kiireks ja töökindlaks. Meil kaardilugejatega on lihtsalt lõbus sõita.“

14:01

Tänak on Sordost punktikatsel 1,2 sekundi võrra kiirem. „Olen endas natuke pettunud. Pole suutnud autost aru saada ja õppida. Ma ei tea, mida teha, asjad ei toimi.“

Rajale läks Neuville.

13:59

Sordo sõidab välja parima aja. „Rehvid olid üle kuumenemas, aga andsin endast kõik. Tänan meeskonda, et nad andsid mulle selle võimaluse. Seda on kurb öelda, aga võib-olla oli see mu viimane ralli Hispaanias.“

Hispaanlasele järgnevad Katsuta (+0,9) ja Evans (+1,0).

13:40

Punktikatse finišisse on jõudnud Loubet, Greensmith (+5,0) ja Serderidis (+41,0).

12:13

Punktikatse algab kell 13.18.

12:13

Üldseis:

12:12

Katse tulemused:

12:11

Ogier saab katsevõidu, ta lööb Neuville'i aja 1,7 sekundiga. Enne punktikatset edetastab prantslane Hyundai pilooti 15,8 sekundiga.

„Võtsime hommikul kergelt, tahtsime vahet kontrollida. Nüüd püüame viimaseid kilomeetreid nautida.“

12:09

Rovanperä finišis hetkel kuuenda ajaga (+2,2). Enne punktikatset edestab ta Tänakut 8,8 sekundiga.

Kiireima ajaga on finišis Neuville, rajal veel Ogier.

Neuville: „Hoiame survet. Ei tea, mis juhtus: kivisid oli palju ja olin kurvides võib-olla liiga ettevaatlik. Olud on üsna porised ning sel katsel on aastate jooksul olnud palju rehvipurunemisi. Oleksin saanud paremini sõita, aga vahe on ilmselt niikuinii liiga suur.“

12:06

Tänak on finišis Sordost 0,3 sekundi võrra kiirem. Rovanperä püüdmisse ta ei usu. „Vahe on ikkagi 11 sekundit. Katsetel on vahed alla sekundi.“

12:00

18. katse finišis on hetkel parima ajaga Sordo, järgnevad Breen (+0,4) ja Evans (+0,6). Tänak on aga vaheajapunktides olnud oma tiimikaaslasest kiirem.

09:58

Üldseis:

09:57

Kiiruskatse tulemused:

09:53

Ogier finišis kolmanda ajaga (+3,2), katsevõit seega Neuville'ile.

09:51

Rovanperäl purunes rehv! Soomlane jõudis sellele vaatamata finišisse, kaotust hetkel parima ajaga Neuville'ile 13,2 sekundit.

Üldarvestuses kahanes Rovanperä edu Tänaku ees 10,8 sekundile.

Loe rohkem