Max Verstappen suutis Lewis Hamiltoni kinni püüda ja temast mööduda.

Foto: JIM WATSON / AFP / SCANPIX
Vormel 1
23. oktoober 2022, 23:51

Red Bull keeras käki kokku, aga Verstappen suutis selle likvideerida ja kinkis tiimile MM-tiitli (1)

Red Bull mälestas laupäeval lahkunud Dietrich Mateschitzi parimal võimalikul moel, kui Max Verstappen USA GP võitis ja tänu sellele krooniti tiim ka konstruktorite karika arvestuses maailmameistriks.

Austinsi toimunud võidusõitu alustas parimalt stardikohalt Carlos Sainz, kelle sõit lõppes juba kolmandas kurvis, kui George Russell talle külje pealt sisse sõitis. Esikohale tõusis Verstappen, kes seda kohta pikalt ära anda ei tihanud.

Kui tavaliselt saame Austinis ilma turvaautota, siis seekord pidi see lausa kahel korral rajale tulema. Esmalt, sest tugeva tuule ohvriks langes Valtteri Bottas ja tema sõit sai lõpu. Pärast turvaauto lahkumist sai sõit jätkuda vaid loetud hetked, kui Fernando Alonso hakkas Lance Strollist mööduma. Kanadalane keeras kergelt vasakule, aga sellest piisas, et tekiks väga karm avarii. Strolli sõit sai kohe lõpu, aga sadakond meetrit auto esiots õhus liikunud Alonso masin lendas samuti seina. See oleks võinud hispaanlasele lõppeda kõvasti halvemini, aga hämmastaval kombel sai ta boksipeatuse järel sõitu jätkata ja lõpetas selle kuidagi lausa seitsmendal kohal.

Aga põnevaks läks ka tipus, sest Red Bull ei tahtnud konstruktorite karika võitmist endale lihtsaks teha. Verstappeni boksipeatus kestis tavapärase 2-3 sekundi asemel lausa 11,1 sest vasakut esirehvi ei õnnestunud kohe kuidagi kinni saada. Nii pidi Verstappen järjest mööduma Charles Leclercist ja lõpuks ka Lewis Hamiltonist. See ka õnnestus.

„Max Verstappen, sina oled maailmameister. Meie oleme maailmameistrid! Suur aitäh sulle ja suur aitäh Dietrich Mateschitzile kõige eest, mis sa tegid. Need maailmameistritiitlid on sulle!“ oli Red Bulli tiimijuhi Christian Horneri esimene sõnum raadiosides Verstappenile pärast finišijoone ületamist.

Võiduta jäämine tähendab, et Hamilton (ja üldse Mercedes) pole oma 16. hooajal endiselt võitnud mitte ühtegi etappi. Esimesel 15 hooajal õnnestus tal alati vähemalt üks võit kirja saada. Hooaja lõpuni on jäänud veel kolm etappi ja need sõidetakse Mehhikos, Brasiilias ning Araabia Ühendemiraatides.

23:55
23:50
23:50

Okei, Sebastian Vettel sai selle endale. Paremuselt teine mees, kes selle saada võis.

23:49

Aga ma väga loodan, et päeva sõitjaks nimetatakse Fernando Alonso, kes käis vahepeal romurallilt läbi, sõitis vormel 1 edasi ja lõpetas seitsmendana. Legend!

23:49

Red Bullile tähendas see võit ka konstruktorite karika võitmist. Dietrich Mateschitzi auks.

23:48

Vettel sai viimasel ringil Magnussenist mööda, päris vägev võidusõit.

23:48
23:46

VERSTAPPEN TEENIS OMA HOOAJA 13. ETAPIVÕIDU! Hamilton teine, Leclerc kolmas, Perez neljas.

23:42

Hamilton loetleb oma tiimile raadios ette, kuidas Verstappen 20. kurvis ja 9. kurvis nelja rattaga rajalt väljas käivad. Aga ka Hamilton ise on jõudnud kolme hoiatuseni, neljas tähendab ajatrahvi.

23:40

Aga päris tehtud see asi Verstappeni jaoks veel pole, sest ta on ühe rajalt välja sõitmise kaugusel karistusest. Ja Hamilton püsib tema tuules, saab kasutada DRSi.

23:37

Täna siis veel 16. hooaja esimest võitu Hamiltonile ei tule?

23:36

VERSTAPPEN ON UUS LIIDER! Tänu DRSile tagasirgel.

23:34

Verstappen on saanud vahe Hamiltoniga alla sekundi (saab kasutada DRSi) ja lõpuni on seitse ringi.

23:31

Aga Leclerc ikkagi ei suuda esimese kahe tempot pidada, ta peab hakkama hoopis tahavaatepeeglisse vaatama, sest sealt paistab Perez.

23:31

Norris paneb hullu.

23:27

Kas varsti näeme, kuidas kolm meest korraga võidu peale kihutavad?

23:24

Hamiltonil on käsil 16. hooaeg ja seni on ta igal aastal vähemalt ühe etapi võitnud. Ka Schumacher suutis 15 hooajal JÄRJEST võita. 16 oleks uus rekord.

23:22

Aga tuletame meelde, et (Hamiltonil ja) Mercedesel pole tänavu mitte ühtegi etapivõitu. Kas nüüd saadakse see kätte?

23:22

Senine „liider“ Vettel toodi nüüd boksi. Uskumatu! Ka tema sõit rikuti boksis ära, kui ta lausa 16 sekundit seisma pidi.

23:17

Verstappen tõusis teiseks! Samal ajal jagavad neljandat kohta ka Perez ja Russell, kus praegu napp edu Red Bullil.

Loe rohkem