Fernando Alonso (vasakul) kaotas auga välja teenitud seitsmenda koha punktid, sest finišeeris ilma küljepeeglita.

Foto: PA IMAGES / SCANPIX
Vormel 1
24. oktoober 2022, 22:25

Alonso sai tagantjärele üüratu ajakaristuse ja langes punktikohalt välja

Haasi vormelimeeskonna edukas protest kukutas Fernando Alonso (Alpine) pühapäevase USA GP seitsmendalt kohalt 15ndaks.

Nimelt apelleeris Haas, et Alonso vormel polnud pärast jõhkrat kokkupõrget Lance Strolliga turvaline, sest selle parempoolne küljepeegel püsis mõnda aega küljes vaid jumala armust ning rebenes ühel hetkel sootuks masina küljest lahti ja maandus rajal.

FIA tehniline delegaat Jo Bauer nõustus Haasiga. „Laperdav peegel oli ohtlik. See võinuks tulla lahti, tabada teist pilooti ja tekitada talle vigastuse,“ vahendab Baueri seisukohta Autosport.

Seega otsustasid kohtunikud anda Alonsole pärast sõitu 30sekundilise ajakaristuse, mis kukutas ta seitsmendalt kohalt 15ndaks ja rikkus hispaanlase kangelasliku sõidu. See tähendab, et seitsmendaks tõuseb Sebastian Vettel (Aston Martin), kaheksandaks Kevin Magnussen (Haas), üheksandaks Yuki Tsunoda (AlphaTauri) ja kümnendaks Esteban Ocon (Alpine).

Veidraks teeb loo see, et Haas võttis juba võidusõidu ajal kaks korda kohtunikega Alonso peegli asjus ühendus, kuulis vastuseks, et asja uuritakse, kuid mingeid tegusid etapi vältel ei järgnenud.

Alpine tiim pole mõistagi karistusega rahul. Nad osutasid, et 2019. aasta Jaapani GP-l sõitsid kaks masinat lõpuni rippuva peegliga, kuid FIA ei võtnud seda juttu kuulda.

„Minu arvates on see naeruväärne,“ sõnas Alpine tiimi boss Otmar Szafnauer, vahendab PlanetF1. „See on ju ilmselge avariikahjustus. Ja seda juhtub koguaeg, et autodel lubatakse avariikahjustustega finišeerida. Puuduv peegel on hoopis erinev teema sellest, kui pole töötavat esitiiba.“

Ilmselt see polnud juhuslik võrdlus, vaid vihje Sergio Perezi (Red Bull) vormelile, mille esitiib sai sõidu esimesel ringil kokkupõrkes kannatada. Haas esitas ka sel teemal protesti, kuid edutult. Arvatavasti päästis Perezi sunniviisilisest boksipeatusest asjaolu, et kokkupõrge tagajärjel laperdama jäänud tükk lendas lõplikult küljest ära enne, kui kohtunikud jõudsid talle lehvitada musta ja oranži lippu.

Haasi piloodid, kusjuures, on pidanud samal põhjusel tänavu lausa kolm korda boksis esitiiba vahetama.

„See on pullis**t!“ teatas Kevin Magnussen, mis ta Perezi karistamatusest arvab.