Rahvusvaheline spordiarbitraaž otsustas: Heiki Nabile positiivse dopinguproovi tõttu määratud võistluskeeld jääb jõusse.

Foto: Tiina Kõrtsini
Maadlus
25. oktoober 2022, 15:06

KOHTUOTSUS! Heiki Nabi jäi dopingujuhtumis süüdi – aga keelatud aine sattus organismi juhuslikult (29)

Mullu veebruaris plahvatas Eesti spordimaastikul pomm: kahekordse maailmameistri ja olümpiahõbeda Heiki Nabi dopinguproov sisaldas halba analüütilist leidu ja talle määrati võistluskeeld. Üle pooleteise aasta kestnud vaidlus jõudis väga tähtsasse (lõpueelsesse) vahefinišisse teisipäeval, kui rahvusvaheline spordiarbitraaž CAS jättis eestlasele määratud võistluskeelu jõusse.

CAS tõi sportlasele edastatud otsuse välja, et Nabi on kahetsusväärne ohver ning teda ei saa nimetada petturiks või keelatud ainete tarvitajaks, seisis Nabi leeri pressiteates. Otsuse kohaselt sattus üliväike kogus letrosooli Nabi organismi küll juhuslikult, kuid varasemale praktikale tuginedes jäetakse määratud kaheaastane võistluskeeld siiski jõusse. 

„Arusaadavalt ei saa ma sellise otsuse üle olla õnnelik. Ma ei ole midagi valesti teinud! Äärmiselt valus enda nahal tunda, aga paraku on tippsportlane selliste olukordade ees kaitsetu. Seda isegi siis, kui parimad spetsialistid on sportlase sisulist süütust veenvalt tõendanud. Sellised on tänased mängureeglid,“ ütles nördinud Heiki Nabi.

Olümpiahõbe ja kahekordne maailmameister lisas, et hindab kõrgelt põhjalikkust, millega CAS juhtumit käsitles ning samuti tõsiasja, et otsuses rõhutati eraldi, et Nabi ei ole alust nimetada petturiks ega keelatud ainete kasutajaks.

CASi põhjenduse punkt 197 ütleb (faktitäpsuse huvides inglise keeles): „The Panel acknowledges the difficulty in such an outcome. The Appellant is a world class athlete, a credible witness and unfortunate victim of what has been determined to be inadvertent administration of trace amounts of Letrozole from an unknown source. He is paying a heavy price for incidental circumstances that may, or may not, have been outside of his control, and should not be branded as a cheater or a doper.

Maakeeli on Nabi tiimi poolt otsusest väljavõetud punktis kirjas CASi väidetav tõdemus, et Nabi on kahjuks ohver juhuslikus lestorooli manustamises – samas nenditakse, et olukord, kuidas keelatud aine tema süsteemi sattus võis aga ei pruukinud olla tema kontrolli alt väljas. Igatahes ei tohiks teda nimetada dopingutarvitajaks või petiseks.

Muus osas otsust avaldatud pole – kuna tegu on värske dokumendiga ja osapooled peavad alles selle läbi töötama ning omapoolse vastuse andma. See ei juhtu kindlasti selle nädala jooksul.

Heiki Nabi kinnitas, et on valmis kümnete lehekülgede pikkust otsust avalikkusega jagama. Esmalt kavatseb tema kaitsemeeskond aga kogu teksti eesti keelde tõlkida. „Mul ei ole kogu selle protsessi jooksul olnud ühtegi saladust. Olen alati rääkinud täpselt seda, mida tean ja mõtlen. Täna ütlen otse ja ausalt – ma ei tea, mis saab edasi. Vajan otsustamiseks veidi aega ja annan edasistest plaanidest avalikkusele teada,“ viitas Nabi, et ei ole veel valmis tulevikuteemasid pikemalt kommenteerima.

„Suur-suur aitäh kõigile, kes te olete minusse uskunud, mind aidanud ja toetanud! See annab jõudu seista kindlalt õigluse ja enda hea nime eest,“ avaldas Nabi tänu.

Heiki Nabi andis enam kui poolteist aastat tagasi võistlusvälise dopingukontrolli käigus proovi, mis sisaldas halva analüütilise leiuna keelatud ainet letrosooli. Eesti Antidopingu ja Spordieetika Sihtasutus (EADSE) määras seepeale Nabile kaheaastase võistluskeelu. 

„Saan öelda seda: ma pole ühtegi keelatud ainet teadlikult kasutanud, ja kõik [toidu]lisandid, mida olen tarbinud, on testitud. Olen neid tarbinud ka varem. Nüüd hakkame selgitama, kuidas see on võimalik ja kuidas võis [letrosool] organismi sattuda,“ teatas Nabi toona pärast uudise ilmsikstulekut.