Cesar Chanel ja Olivier Lavorel on nüüd mõlemad manalamehed.

Foto: Twitter/@ttracesofficial
Auto-Moto uudised
26. oktoober 2022, 19:34

Mani saare võidusõit nõudis viis kuud pärast võistlust järjekordse ohvri

Juuni alguses andsid Mani saare mootorratturite võidukihutamise (Isle of Man TT) korraldajad teada, et külgkorvide võidusõidus jättis ringrajale elu 35aastane prantslane Olivier Lavorel. Hiljem selgus, et hukkunuks oli siiski tsiklit juhtinud Cesar Chanel ning raskelt vigastatud Lavorel toimetati haiglasse. Arstid võitlesid tema elu eest ligi viis kuud, kuid nüüd tuli teade, et taevastele ringradadele on siirdunud ka Lavorel.

Traagiline õnnetus juhtus 4. juunil peetud võistlussõidu esimesel ringil ühel hüppel, vaevalt kilomeeter pärast starti. Chanel hukkus kohapeal, raskelt vigastatud ja kriitilises seisus korvimees Lavorel toimetati helikopteriga Liverpooli Aintree haiglasse. Juuni lõpus viidi ta sealt omakorda edasi ühte Prantsusmaa haiglasse, kus ta nüüd suri.

Kui pärast õnnetust teatati esialgu Lavoreli surmast, siis hiljem selgus, et hukkus Chanel. Segaduse põhjustas asjaolu, et mingil põhjusel olid mehed kandnud teineteise identifitseerimismärke. Lavorel ja Chanel olid kogenud külgkorvisõitjad, kuid Mani saare võistlusel osalesid esmakordselt. Prantsusmaa meistrivõistlustel olid nad saavutanud mitmeid poodiumikohti.

Nii hukkus 2022. aasta Mani saare võidukihutamisel kokku kuus motosportlast, lisaks Lavorelile ja Chanelile ka Mark Purslow, Davy Morgan ning isa-poeg Roger ja Bradley Stockton. Kokku on 1907. aastast korraldatav Isle of Man TT nõudnud aga 265 inimelu.

TT-võistlused sõidetakse 60,3 kilomeetri pikkusel ringil, millel on 264 kurvi. Raja teevad keeruliseks ka nähtavust piiravad puud, põõsad, hooned ja kiviseinad.

Sealjuures sõidavad kiiremates lõikudes üle 300 km/h kihutavad mootorratturid kiviaedade, majade ja valgustuspostide vahelt, sest seal puuduvad ohutusalad. Ajaloo kõige mustemad Isle of Mani võistlused toimusid 2011. aastal, kui erinevates õnnetustes kaotas elu 11 inimest. Tänavu olid võistlus tagasi pärast kahe aasta pikkust koroonapandeemiast tingitud pausi.