EESKUJU: Altiuse klubi treener ja eestvedaja Romil Jermakov (keskel) püüab Lasnamäel tekitada venekeelsetes noortes korvpallivaimustust.Foto: Robin Roots
Korvpall
28. oktoober 2022, 07:15

SUUR LUGU | RAISATUD ANDED: kus on Eesti korvpalli Konstantin Vassiljevid ja Sergei Pareikod? (1)

Eesti korvpallis laiutab üks ilmatu sügav auk, mille põhjas lebab suur hulk kasutamata potentsiaali need on Vene rahvusest eestimaalased, keda on kohalikku kossuellu kaasatud vähe. Lausa müstiliselt vähe, kui teemasse süveneda. Kus on meie korvpalli Konstantin Vassiljevid ja Sergei Pareikod?

Statistika on ühtaegu karm ja tekitab hämmastust. Alustame meeste rahvuskoondisest. Peatreener Jukka Toijala saatis novembrikuisteks MM-valikmängudeks koondisekutse 24 mängijale, kellest võiks nime põhjal pakkuda Vene rahvust vaid Artur Konontšukile, ent tal on tegelikult Ukraina juured. Niisiis langeb arv nulli, nagu see oli ka hiljutises EM-koondises.

Sama ümmargune on puhtalt nimede põhjal otsustades (Õhtuleht ei hakanud iga korvpalluri tausta eraldi uurima, sest see ei muudaks probleemi olemust ega loo fookust) ka venekeelsete mängijate arv noormeeste U20, U18, U16 ja U15 koosseisudes, mille leiab korvpalliliidu kodulehelt. Vaid U14 meeskonda on murdnud mõned Romanid ja Kirillid, mis pole juhus, aga sellest juba loo edenedes. Naiste ja tüdrukute koondistes on pilt oluliselt mitmekesisem.

Teema on oluliselt keerulisem ja mitmetahulisem kui Rubiku kuubik, nii et ühe ajaleheartikliga seda ära ei lahenda, kuid korvpallirahva mõtte võiks alljärgnev liikuma panna küll. Kes tahab, saab siit kõrva taha panna vähemalt ühe talve jagu ivasid. Ajagem kodus asjad korda enne, kui üldse hakkame arutama, kas Eesti koondis võiks kah tippriikide eeskujul mõne ameeriklase värvata.

Edasi lugemiseks: