Eesti neljapaat võistlustules.

Foto: Detlev Seyb / Eesti sõudeliit
Sõudmine
29. oktoober 2022, 16:55

VINGED VANAMEISTRID! Endrekson ja Raja täiendasid auhinnakappi järjekordse EM-medaliga

Hispaanias peeti uue sõudedistsipliini ehk meresõudmise Euroopa meistrivõistlusi. Eesti neljapaadi koosseisu kuulusid ka meie sõudekorüfeed Tõnu Endrekson ja Allar Raja ning mehed, kelle auhinnapis on rohkem tiitlivõistluste medaleid kui kahel käel sõrmi, lisasid oma kollektsiooni järjekordse medali – sedakord hõbedase.

Nii nagu läinudsuvistel akadeemilise sõudmise võistlustel, kuulusid Raja ja Endreksoni paatkonda Mihhail Kushteyn ja Johann Poolak. Roolijana assisteeris neid Ander Koppel.

EMil läks starti 17 tiimi ning aeg 22.29,82 tõi eestlastele hõbemedali. Alla jäädi üksnes meresõudmisele spetsialiseerunud Hispaania esindusele (22.22,28). Kolmandaks platseerus 22.42,72ga Monaco.

Eesti nimekaim sõudja, kahekordne olümpiamedalist Tõnu Endrekson ei jäänud stardiga rahule. „Meil oli üksjagu tegemist, et end õigel ajal teele sättida, seetõttu said konkurendid väikese eelise,“ rääkis Endrekson Eesti sõudeliidu kodulehekülje vahendusel.

Endreksoni hinnangul nõuab meresõudmine akadeemiliselt sõudesportlaselt uute oskuste omandamist.

„Sa pead ära tabama, millised on hoovused ja millise nurga alt poidele läheneda, vastasel juhul võid väga palju kaotada,“ selgitas vanameister.

Ander Koppel tõi Eestile veel ühe medali, kui võitis ühepaadil pronksi. Stardis oli 18 sõudjat ning kaksikvõidu võtsid hispaanlased Ramón Gómez Cotilla ja Franco Nicolás Repetto, ajad vastavalt 26.15,96 ja 26.38,15. Koppelile pronksmedali toonud aeg oli 27.04,03.

„Kohati nagu akadeemiline sõudmine, ent piisavalt erinev, et seda kõrvutada saaks,“ rääkis Koppel, kelle hinnangul tuleb arvestada, et paadid on hoopis teistsugused ning arsenalis peavad olema oskused, mida klassikalises sõudmises tarvis ei lähe.

„See, kuidas minnakse pööretesse, nõuab taktikalist planeerimist ja palju kogemust,“ rääkis pärnakas, kirjeldades, kuidas vahepeal ei paistnud konkurentidest peale peanupu midagi.

Arnold Sanglepp ja Karl-Joosep Raudkivi (Pärnu sõudeklubi) tegid kaasa kahepaadil, lõpetades 11. kohaga (26.32,74). Kuldmedali võitis Hispaania (24.20,37) kahe Prantsusmaa duo ees.

Meresõudmine (coastal rowing) on sõudespordi uus alasuund, mis on tehniliselt akadeemilise sõudmise sarnane, ent paadid on kohandatud mere peal sõudmiseks: need on suuremad ja raskemad. Stardis paadid ühele joonele fikseeritud ei ole, sarnaselt purjetamisele antakse lähe olukorras, kus paadid hulbivad starditsoonis, et olla valmis õigel ajal võistlema asumiseks. Distants on neli kuni kuus kilomeetrit.