Ryan Turell loodab, et kunagi saab temast esimene ortodoksne juut, kes pääseb platsile NBA-s. G-liigas on debüüt igal juhul tehtud.

Foto: Kubatõmmis videost / Instagram
Korvpall
9. november 2022, 18:52

VIDEO | Drelli klubi vastu debüteerinud ortodoksne juut tegi ookeanitaguse korvpalli ajalugu

Henri Drelli koduklubi Windy City Bullsi hiljutine võidumäng Motor City Cruise'i üle läks G-liiga ajalukku. Mitte aga põhjusel, et eestlane kogus seal 17 punkti ja üheksa lauapalliga peaaegu kaksikduubli, vaid hoopis seetõttu, et Cruise'i ridades tegi debüüdi kõigi aegade esimene ortodoksne juut liigas Ryan Turell. Nagu tema usutunnistuse tavad ette näevad, kandis Turell kogu oma kolme minuti pikkuseks kujunenud seti ajal peas ka ortodokssete juutide traditsioonilst peakatet kipat.

Kui juudi rahvusest korvpallureid on ookeanitagustes liigades ikka nähtud – näiteks kuulub NBA klubi Washington Wizardsi rivistusse Iisraeli koondislane Deni Avdija –, siis ortodoksseid juute pole varem suure kossumängu juurde sattunud. Lihtsustatult öeldes on ortodoksne judaism juudiusu konservatiivne suund, kus inimese igapäevaelu on rangelt reglementeeritud Toora (viis esimest Moosese raamatut) ja Toora keskaegsete kommentaatorite tõlgenduste järgi. Selle alla käib ka kipa kandmine, sest traditsioon nõuab, et mehe pea peab olema kogu aeg kaetud, et muud mõtted Jumala vägevuse üle mõtisklemist segama ei pääseks.

Edasi lugemiseks: