Johannes Høsflot Klæbo hooaja algus ei tõota tulla üleliia edukas.

Foto: Aldo Luud
Talisport
10. november 2022, 13:54

Suusakuningas Klæbo: oleksin üllatunud, kui võidan enne jõule mõne võistluse (3)

Juulikuus reielihast vigastanud Norra murdmaasuusastaar Johannes Høsflot Klæbo ei taha kuidagi terveks saada.

„Paranemine võtab kauem kui ma lootsin ja arvasin,“ sõnas ta kodumaa väljaandele Verdens Gang. „Käsil on vist vigastuse 17. nädal. Langetasime suure otsuse, et treenin mõned päevad vähem.“

Norra suusakoondise arst Ove Feragen märkis suvel Adresseavisenile, et Kläbo reielihas andis suurele koormusele või stressile järele. Eeldatava paranemisaeg oli kuus kuni 12 nädalat, mis tähendanuks tervenemist hiljemalt oktoobri alguses. Nüüd on suusahooaeg juba ukse taga, kuid sprindikuningas ei saa ikka veel normaalselt klassikatehnikat sõita. Piirata tuleb ka näiteks jooksmist.

„Me ei kujutanud juulis ette, et nii vahetult enne hooaega on ikka veel nii palju piiranguid,“ ütles doktor Feragen nüüd Verdens Gangile.

Klæbo on oktoobri keskpaigast saati treeninud Itaalias Livigno mägedes. Viimased päevad on möödunud hirmsa rassimise asemel lühikesi jalutuskäike ja vigastusega seotud spetsiaalseid harjutusi tehes. Lisandunud on ka mingisugune väline abi, aga sellest ei soovi ta ajakirjandusele praegu täpsemalt rääkida.

„Vigastus mõjutab hooaja algust. Oleksin üllatunud, kui võidan enne jõule mõne võistluse,“ ütles Klæbo, kes on viimastel aastatel kaotanud sprindivõistluse väga harva.

MK-hooaeg algab kuu viimasel nädalavahetusel Soomes Rukal, nädal varem on Norras Beitostølenis kavas FIS-taseme võistlus. Kas Klæbo neil võistlustel osaleb, selgub jooksvalt.

***

Mis on sel hooajal MK-sarjas teisiti?

  • Naised ja mehed suusatavad võrdseid distantse.

  • Punkte teenivad senise 30 asemel 50 paremat. Võit annab jätkuvalt 100 punkti. Esikuuiku sees on kohtadel viiepunktine vahe, kohtasid 7-11 lahutab kolm punkti, kohtasid 12-31 kaks punkti ning edasi üks punkt.

  • Auhinnarahad suurenevad 10% võrra, preemiat teenivad 20 paremat.

  • Paarissprindi poolfinaalid toimuvad individuaalses vormis. Mõlemad liikmed suusatavad raja korra läbi ja nende ajad liidetakse. 15 kiireimat duot pääsevad finaali, mis toimub harjumuspärases formaadis.

  • Lubatud on kahe eri riigi sportlastest koosnevad teatevõistkonnad, aga ainult juhul, kui oma suusatajatest ei tule punt kokku. Nii ei tohi, et näiteks Eesti saadab starti oma naiskonna ja annab viienda naise lätlastele appi.

  • Venelased ja valgevenelased pole Ukrainas toimuva sõja tõttu starti oodatud.