52. Tallinna Mõõga individuaalturniir

Foto: Martin Ahven
Vehklemine
12. november 2022, 14:47

GALERII | Eestlannade laeks Tallinna Mõõgal jäi kaheksandikfinaal

Koduse spordinädalavahetuse tippsündmus on 52. Tallinna Mõõk. Eestisse on saabunud maailma epeenaiste paremik ning laupäevasel individuaalturniiril läksid võistlustulle kuus Eesti sportlast. Paraku pääses 16 parema sekka vaid olümpiavõitja Irina Embrich, kelle tee lõpetas valitsev maailmameister Song Sera.

Ajad on orienteeruvad ja võivad nihkuda nii ette- kui tahapoole!

Sinine rada

Esimesena tuli Eesti vehklejaist rajale Veronika Zuikova, kelle matš Korea sportlase Lee Hyeiniga algas kenasti, kui esimese perioodi järel näitas tabloo Zuikova 7 : 4 edu. Järgnes ebalev periood – korealanna jõudis vaid ühe torke kaugusele, aga Zuikova suutis edasi vastase rünnakuid pareerida ning teenis tollele ära ka kollase hoiatuskaardi. Lõpuks suutis Mõõgal ka Eesti naiskonda kuuluv Zuikova siiski enda eduseisu kaitsta – topelttorgete tähe all möödunud kolmas periood lõppes tema 15 : 14 võiduga.

Teises ringis oli Zuikova vastaseks turniiril esimesena asetatud ungarlanna Anna Kun. Eesti vehkleja alustas matši teravamalt, saades sisse 2 : 0 edu, kuid vaikselt hakkas oma klassi näitama ka maailma edetabeli kolmas naine. Peagi oli seis nii kolmene kui võimalik: kolm minutit möödas, 3 : 3.

Matši selline käik muutis mõlemad naised ettevaatlikuks ja teine periood algas jagatud passiivsusega. Kohe otsa suutis Zuikova aga ungarlannat kiirrünnakuga üllatada ning haaras taas juhtohjad – minuti mööda tiksudes oli seis juba 6 : 3 ning viimasele kolmele minutile mindi Zuikova 6 : 4 edust. Sund rünnata oli Kunil, kuid Zuikova hoidis teda väga kenasti distantsil ja noppis endale punkte vasturünnakutelt. 10 : 5 eduseisult jäi tal üle vaid targalt kaitsta, kuid sel hetkel hakkasid 28aastasel naisel närvid mängima – isegi vägisi küsitud mõõgakontrolli ja hingetõmbepaus ei vääranud vastase 10 : 10 viigistamist ning peagi järgnenud 11 : 12 kaotusseisu.

Järgnes randmesse saadud torge, mis tähendas kahesilmalist mahajäämist, kui kellale jäi vaid 18 sekundit, kuid sisukust näidanud Zuikova tegi need torked Kuni varbasse ära ning matš läks otsustavale torkele. Seal sai prioriteedi ungarlanna. See tähendas Zuikovale kohustust rünnata, kuid seekord nägi Kun enda jala noolimise läbi ja võttis ise punkti.

„„Mul ei olnud piisavalt energiat. Matš oli väga pingeline. Algul oli võimalik seda kontrollida, aga lõpuks oli tunne, et olen väsinud, samas kui teine vehkleja oli väga kogenud. Ta kasutas selle kohe ära. Vehklemises on nii, et kui ühe momendi kaotad, võib matš väga kiirelt muutuda. Nii juhtuski,“ võttis Zuikova ise matši kokku.

Samasse tabeliveerandisse kuulub ka Erika Kirpu, kelle kodune turniir algas šveitslanna Angela Kriegeri vastu. Kirpu haaras 4 : 3 torkega eduseisu ja kuigi punkte lugenud arvuti andis seepeale vehklejaile märku, et tema Windowsi operatsioonisüsteem vajab hädasti uuendamist, kulges matš siiski kindlalt finišisse. Kolme minuti järel oli Kirpu edu 5 : 3, teise perioodi lõpuks juba 10 : 5 ning matš lõppes tema 15 : 9 võiduga.

Kirpu teinegi vastane tuli Šveitsist, Pauline Brunner. Matš oli tõeline välkvehkemine: 45 sekundiga jäi Kirpu 1 : 3 taha, pooleteise minutiga oli seis 3 : 4 ning minut enne perioodi lõppu juba Kirpu peal 6 : 4, ent 15 sekundit hiljem olid asjad taas viigis. Lõpuks said naised esimese minutilise puhkepausi Kirpu 8 : 7 edus. Hingetõmbeaega vajasid nii nemad kui ka publik.

Ka teisel perioodil jätkus maruline tempo: kuigi avatorke tegi Kirpu, siis pooleteise minutiga oli kahesilmaline edu muutunud 9 : 11 kaotuseks – mis peagi süvenes veel kahe torke võrra.

10 : 13 tabloole toonud torke järel lubas Kirpu endale väikese rahulolukarjatuse, kuid matš oli juba läinud. Vastu tuli võtta 10 : 15 kaotus

Kirpu sõnul saigi matši kiirus määravaks – sealjuures mitte füüsilisest vaid vaimsest vaatest: „Ma ei suutnud veel võistlushoogu sattuda. See teine matš läks väga kiiresti ja ma küll üritasin seal vahepeal pausi teha, küsisin kohtunikult, kas saan juukseid sättida, aga ta ei andnud seda. Üritasin küll analüüsida, et mis toimub, aga ei õnnestunud.“

Punane rada

Individuaalse eksmaailmameistri Julia Beljajeva reedene kvalifikatsioon möödus suuremate draamadeta ja põhitabelis oli tema esimeseks vastaseks Eloise Vanryssel Prantsusmaalt.

Esimesel kolmel minutil lubas Beljajeva vastasel olla aktiivsem ning üritas salvata vasturünnakul, kuid jäi nii 1 : 2 kaotusseisu. See tähendas sundi vehelda agressiivsemalt ning Beljajeva edu pani omakorda Vanrysseli rahmima. Teise perioodi lõpuks oli meie atleet 5 : 4 peal – vahe võinuks olla ka kahetorkeline, kui Beljajeva poleks 10 sekundit enne aja täis tiksumist läinud täiesti tarbetut rünnakut üritama.

Kaks minutit enne matši lõppu viigistas prantslanna seisu 7 : 7 ja viis sekundit hiljem tegi ka torke, mis ta juhtima viis. Pea peale pööratud matšis jäi Beljajeva järsku maha suisa kolme punktiga 7 : 10, kuid andis siis kiirtuld, minnes järsku 12 : 11 juhtima. Vanrysseli viimaste sekundite avantüürid ei õnnestunud: lõppskooriks 15 : 11.

Beljajeva teise ringi vastaseks oli itaallanna Nicol Foietta. Mõneti nõutult matši alustanud Beljajeva jäi 1 : 3 taha ja ei suutnud ka teisel perioodil leida võtit Nicoli kaitse vastu – ainus teisel veerandil omapäi saadud punkt oli vastase rünnak, kus Foietta end liiga pikaks sirutas ja Beljajevale sirge käe sihtmärgiks andis. Nõnda vajas viimase kolme minutiga tagasi vehklemist 3 : 7 kaotusseis.

Kui kaks minutit jäi minna, oli ülesanne veel keerulisem: 4 : 9, 20 sekundit hiljem ka 4 : 10. Beljajeva ei andnud alla, kuid igal rünnakul süttis vaid itaallase torget tähistav tuluke. Erinevalt avamatšist oli nüüd kaotusseisu ümber pööramine võimatu missioon. Noor ema langes 32 parema seas skooriga 6 : 15

Irina Embrich pures alustuseks hiinlanna Tang Junyao pähklit. Meie elav vehklemislegend võttis matšis varakult sisse kahetorkelise eduseisu ning hoidis seda pool kohtumist. Kuigi hiinlanna tegi pidevalt ühe torke tagasi, siis vastas Embrich samaga ning viigini jõudis vastane alles 11 : 11 seisul, mis lõpetas ka teise perioodi. Kokkuvõttes ei olnud 19aastase hiinlannal aga vastust rivaali kogemustele ning viimase perioodi võitis targalt vehelnud Embrich 4 : 2 ehk lõppskooriks 15 : 13.

Embrichi vastaseks teises matšis oli prantslanna Jade Sersot. Embrich jäi matšis 0 : 2 taha, kuid lähenes sellele stoilise rahuga, viigistades perioodi lõpuks 3 : 3 seisu. Imeliselt rahulikult vehelnud Embrich lasi vastasel rabeleda ja valis ise ründehetki kliiniliselt ning järgmise kolme minuti möödudes oli ta 9 : 7 ees. Võidunumbreiks tulid lõpuks 15 : 10.

Embrichi kehakeel kaheksandikfinaalis Lõuna-Koreast tulnud valitseva maailmameistri Song Sera vastu oli kangem, kui tema eelnevates matšides. Seekord kaalus nõtkus kogemused üles: 12 aastat noorem vastane tegi ühe torke Eesti legendi säärde, teise randmesse ja külaline oligi 3 : 1 ees. Mis pärast mõtteminutit muutus veel 5 : 1 eduks.

Selge kaotusseis sundis Embrichi oma taktikat muutma, kuid seegi ei toonud edu, sest Song kontrollis oma pikema siruulatusega vastast veenvalt – teine periood lõppes Embrichile 4 : 9 kaotusest. Ka kolmandal läks asi edasi samas rütmis: lõppskooriks jäi 9 : 15.

„Alguses, kui seis oli 0 : 0, siis oli võidušanss,“ naeris Embrich pärast kaotust. „Vastane oli tugevam, maailmameister, kiire, terav. Ma proovisin, pingutasin lõpuni, aga ta oli oma kaitses ja kui ma väikese vea tegin, karistas ta kohe ära.“

Kollane rada

Esimese eestlasena lõpetas individuaalturniiri Kristina Kuusk, kelle avaringivastaseks oli kolmekordne võistkondlik Euroopa meister Aurianne Mallo. 3 : 3 lõppenud avaperioodi järel kuulus teine täielikult Mallole: vastane sai minuti ja 50 sekundiga kirja kuus vastuseta torget ja selle rongi alt Kuusk enam välja rabeleda ei suutnud. Lõpuks olid tema kaotusnumbrid 9 : 15.

Roheline rada

Kõige kauem pidi enda esimest matši ootama Nelli Differt: Jana Grijakiga madistati rohkem kui kaks tundi pärast turniiri ametlikku algust. Ootus tasus end aga ära, sest Differt kontrollis kogu kohtumist. Vaid korra olid õhus ohumärgid, kui serblanna suutis matši 7 : 7 viigistada, kuid kohe sai Differt taas juhtohjad endale, läks 10 : 8 ette ning võitis lõpuks 15 : 12.

Teises ringis kohtus Differt Hiina vehkleja Lin Shengiga. Esimene torge lasi end oodata peaaegu kaks minutit ja see läks Lini arvele. Ka teine, kui Differt kaks korda järjest mööda ründas ning avaperioodi lõpus oli seis sootuks 0 : 3. Sealt edasi muutus matš väga füüsiliseks ja peaasjalikult Differti initsieeritud rünnakute peale põrkasid naised korduvalt omavahel kokku. Kõik see soosis aga kogenud Lini, kel kodus ka varasem individuaalne MM-hõbe. Viimasele kolmele minutile mindi tema 8 : 3 edus ja lõppskooriks oli Differti selge 8 : 15 kaotus.

„Ma tean, et see hiinlane ongi selline… Ta stiil ei sobi mulle. Ma küll valmistusin selleks matšiks, aga ei tulnud minu taktika välja,“ tõdes Differt, et ta lootis juba reedel võistlustabelit nähes, et esimesest ringist edeneb teine vastane. „Kindlasti ei ole mu vehklemine nii hea, kui oli eelmise hooaja teises pooles. Natukene on vaja enesekindlust tagasi leida ja just tugevaid matše leida. Hooaeg alles algab ja ma loodan, et läheb paremaks.“