Pühapäev on Tallinna Mõõgal naiskonnavõistluse päev.

Foto: Erki Pärnaku
Vehklemine
13. november 2022, 10:41

GALERII | Dramaatiline lõppvaatus Hiina vastu tähendas Eesti epeenaistele veerandfinaalist välja jäämist (1)

Eesti epeenaiskond on kodusel Tallinna Mõõga vehklemisturniiril väljas rivistusega, mida pole kunagi varem nähtud – Kristina Kuusk, Nelli Differt, Irina Embrich ning neljanda naisena Veronika Zuikova. Kui avaringis alistati 45 : 27 Soome, siis 16 parema seas tuli tunnistada Hiina 31 : 32 paremust.

Olgu Eesti naiskonnas millised vehklejad tahes, ajalugu on näidanud, et avamatš kipub pahatihti olema see kõige keerulisem – kuna eestimaalaste stereotüüpne taak on, et algul ei saa vedama ja pärast pidama, siis vajavad meie sportlased lihtsalt veidi aega, et end lahti vehelda.

Õnneks ei olnud seekord esimene vastane kõige keerulisemate killast: kui Eesti koondis on kodusel turniiril asetatud seitsmendana, siis soomlannad alles 25. kohal. Sellegi poolest osutasid nad avavahetustes kordades kogenumatele eestlannadele kõva vastupanu: esimesena rajal käinud Kuusk võitles Anna Salmineni vastu välja minimaalse 3 : 2 edu ning ei Embrich (Anna Vuorineni vastu 6 : 5), ega Differt (Outi Jaakkolaga 10 : 9) ei suutnud seda esialgu pikemaks venitada.

Alates neljandast minimatšist lõpetasid Eesti naised aga oma hommikused virgumisharjutused ning panid klassi maksma: Kuusk venitas Vuorineni vastu vahe kolmele silmale, 13 : 10 ning Differt lisas Salmineni vastu veel kaks, 19 : 14. Tunnetades, et matšis enam suuremaid probleeme ei teki, andis Kaabermaa seejärel võimaluse Zuikovale. Oma naiskonnadebüüti teinud neiu andis Jaakkolale tagasi ühe torke, 21 : 17.

Matši saatuse näis olevat otsustanud Differti kolmandas minimatšis, kui ta Vuorineni vastu 9 : 4 ette läks, kuid lõpuks sai soomlanna kaks torget tagasi ja jättis 31 : 24 seisul veel õhkõrna võimaluse õhku. Selle kustutas aga Kuusk Jaakkola vastu – 35 : 24 ja igaks juhuks ankrunaiseks tagasi rajale saadetud Embrichil jäi Salmineni vastu vaid vormistamise vaev. Lõppskooriks 45 : 27.

Dramaatiline lõpplahendus Hiinaga

Kaheksandikfinaali kohtumises kõvasti kangema vastase Hiinaga tõotas määravaks saada just matši algus – kui vastased peaksid varakult vahe sisse saama, siis nende kannatliku kaitse vastu läinuks Eestil raskeks. Õnneks oli tulemus aga vastupidine: Embrich läks oma esimeses matšis Sun Yiweni vastu 3 : 1 juhtima ning Differt suutis individuaalturniiril poolfinaali jõudnud Zhu Mingye vastu seda veel 7 : 4 peale venitada. Ka Kuusk andis Xu Nuo vastu oma panuse edu kasvatamiseks: 10 : 5.

Sealjuures on huvitav, et kui Zhu oli küll laupäevane poolfinalist, siis Xu jõudis individuaalturniiril välja vaid teise ringi ent ülejäänud kaks hiinlannat, Sun ja varuvõistleja Yu Sihan kvalifikatsioonist ei edenenud. Samas olnuks Hiinal võimalus kasutada näiteks Differti laupäeva lõpetanud Lin Shengi, kes langes lõpuks veerandfinaalis ja kellega eestlanna selgelt püstihädas oli.

Neljas minimatš läks vahepeale keerulisemalt: Differt oli hädas Suniga ja andis järjepanu punkte ära, kusjuures vastastele üheksanda punkti toonud torkel purunes ka eestlanna mõõgatera. Õnneks tuli uue epeega üks torge ka õiges suunas ja lõpuks näitas tabloo 12 : 10 edu.

Oivalises hoos Embrich venitas Xu vastu vahet pikemaks, 15 : 12, kuid Kuusk magas korra maha välkkiire rünnaku enda randme pihta ning viimasesse kolme minimatši mindi 17 : 15 seisult.

Differt suutis õnneks enda värinad seljatada: Xu vastu alustas ta kohe kahe kavala torkega ja noogutas endale julgustavalt. Kuusk sai teatepulga 21 : 17 edust, kuid Sun vähendas seda 45 sekundiga poole võrra ning minuti pärast oli seis juba 22 : 22 viigis. Üks topelttorge hiljem, anti matši saatuse otsustamine 23 : 23 seisult ankrunaiste Embrichi ja Zhu kätte.

Teravamalt alustas hiinlanna, kes viis Hiina esimest korda ses matšis juhtima. Mitu korda sai Embrich rõõmustades rusikat viibutada, kuid tabloo näitas ikka topelttorkeid ja hoopis Zhu venitas poole perioodi peal vahet, 25 :27.

Kahene vahe püsis veel viimasesse minutisse: 42 sekundit enne matši lõppu näitas tabloo 27 : 29 ja Embrich alustas lõpuspurti. Üks torge tuli tagasi ja teise otsimiseks jäi kümme sekundit. Selle aja jooksul tegi naised neli torget – üks kahesse, üks Zhule, kaks Embrichile, kuid olümpiavõitja esimest ei lugenud - kordus näitas kahjuks selgelt, et see läks mitte vastase vaid Kalevi spordihalli põranda pihta. Eestlannade tee kodusel turniiril katkes skooriga 31 : 32.

Naiskond jätkas turniiri heitlustega 9.-16. kohale, kus esimeses matšis alistati 40 : 32 Kanada, kuid kaotati siis 33 : 45 Hongkongile ja ja 41 : 45 Šveitsile, mis tähendas kodusel turniiril 12. kohta.

Uue hooaja esimene võistlus Pariisi olümpiamänge silmas pidades veel midagi suurt ei tähenda: olümpiakvalifikatsioon algab hooaja lõpus ehk 2023. aasta mais kavas olevast Abu Dhabi MK-etapist, millele järgnevad kohe EM- ja MM-turniirid