(Vasakult) Julien Moncet plaksutab viisakalt, kui Martin Järveoja ja Ott Tänak 16. ja viimast korda Hyundai vormis poodiumile ronivad.

Foto: Fabien Dufour / Hyundai Motorsport
WRC
13. november 2022, 13:35

MINEK! Tänak usub, et leidis Hyundaist sõpru kogu eluks (3)

Ott Tänak ja Martin Järveoja jaoks lõppes see hooaeg teise kohaga – seda nii Jaapani rallil kui ka MM-sarja kokkuvõttes. Ühtlasi sai pühapäeval otsa ka nende kolm hooaega kestnud kihutamine Hyundai rallimeeskonnas.

Kui läbi hooaja on Tänak olnud Hyundai ralliauto puuduste ja tiimi (ajutise) juhi Julien Moncet osas varjamatult kriitiline, siis viimases ametlikus sõnumis Hyundai pressiteate vahendusel, oli kõik väga väljapeetult viisakas.

„Hea on lõpetada hooaeg poodiumil. Lõpus olid väga keerulised tingimused ja üleüldiselt on olnud väga nõudlik ralli,“ võttis Tänak tiimi teates vihmase pühapäeva kokku.

Kui kõik kulgenuks plaanipäraselt, poleks Tänak ilmselt suutnud Jaapanis kõrgemat viiendast kohast, kuid kuna kõik kolm juhtivat Toyotat – esmalt Sebastien Ogier, siis Kalle Rovanperä ja lõpuks Elfn Evans lõhkusid rehve, lõpetas Eesti ekipaaž lõpuks Thierry Neuville’i järel teisena, üle minuti tiimikaaslasest maas.

„Viimasel paaril asfaldirallil on meil olnud puudus kiirusest ja me pole olnud seal, kus pidanuks olema. Siiski võtsime sellelt nädalavahetuselt selle tulemuse, mis oli võimalik, ja palju alles ei jäänud,“ rääkis Tänak.

Oma viimased kolm hooaega võttis ta lühidalt kokku nõnda: „Tulime Hyundaisse võitlemaks järjekordsele MM-tiitlile. Ilmselgelt me ei ole kordagi teinud tulemusi, mis selleni viinuks, aga sellegi poolest oli see imeline kogemus. Oleme kohanud järjekordset punti inimesi ja tõenäoliselt leidsime mõned sõbrad kogu eluks, nii et see oli väärt iga aastat.“

Moncet laulis oma rallilõpukommentaaris oodi Hyundai järjekindlusele – kuidas raskest aasta algusest tuldi lõpuks välja ja kokku said Tänak ja Neuville kirja viis rallivõitu, mis on tiimi viimase üheksa hooaja rekordtulemus. „Võistkonnal on nüüd kõik tööriistad käepärast, et võidelda tiitlitele – meie üks ja ainus siht,“ rõhutas tiimiboss, kelle enda tulevik pole samuti selge.

Tema hüvastijätt Tänaku ja Järveojaga oli põgus. „Ott ja Martin astusid [pühapäeval] koha võrra kõrgemale ja lõpetasid enda viimasel rallil Hyundai ridades teisena. Soovime neile edu tulevikuks pärast kolme koos veedetud aastat,“ sõnas Moncet vaid.