Joel Embiid mürgeldas nagu metsaline.

Foto: AP/Scanpix
Korvpall
14. november 2022, 12:04

VIDEO | Pöörasesse hoogu sattunud Embiid lubas tiimikaaslastel visata viimasel veerandil vaid ühe punkti

Philadelphia 76ersi tsenter Joel Embiid pani Eesti aja järegi läinud ööl NBAs püsti sellise peo, et isegi tiimi paljunäinud peatreener Doc Rivers pidi mängu järel tõdema, et midagi sellist polnud ta varem näinud. Embiidi 59 punkti toel alistas 76ers Utah Jazzi 105 : 98.

Kuna 76ersi teine superstaar James Harden on järjekordsel vigastuspausil, peab meeskonda tassima Embiid. Ja tassibki: laupäeval kostitas ta Atlatanta Hawksi 42 punktiga ning päev hiljem jätkas Jazzi vastu sealt, kus Hawksiga pooleli jäi.

59 punkti kõrval noppis Embiid 11 lauapalli, jagas kaheksa resultatiivset söötu ja blokeeris seitse vastaste pealeviset. Mis eriti märkimisväärne: viimasel veerandil viskas ta 76ersi 27 punktist 26 ning ka seitsmest kulbist viis tulid otsustaval perioodil, millele minnes oli seis viigis.

Ta tabas neljandal veerandil kaheksast väljakult tehtud viskest seitse, eksides lõpus vaid keerulisel kolmesel, millega oleks oma punktsisaldo 60-st kõrgemaks ajanud. Nelja veerandi peale kokku saatis keskmängija väljakult teele 28 viset, millest tabas 19.

Mõistagi kirjutas Embiid oma vinge õhtuga ümber nii mõnedki peatükid NBA rekorditeraamatus. Nii sa temast

  • esimene mängija NBA ajaloos, kes kogunud mängus vähemalt 50 punkti, 10 lauapalli, 5 resultatiivset söötu ja 5 blokeeritud pealeviset;

  • esimene mängija viimase 25 hooaja jooksul, kes on ühel veerandil visanud vähemalt 20 punkti ja blokeerinud vähemalt viis viset;

  • esimene mängija pärast Tracy McGrady't (2006), kes on visanud ühel veerandajal üksinda rohkem punkte kui mõlema meeskonna ülejäänud mängijad kokku (kui Embiid viskas neljandal veerandil 26 silma, siis ülejäänud 76ersi ja Jazzi mängijad 21);

  • neljas mängija alates NBA ja ABA liigade ühendamisest (1976. a) kes on kahe järjestikuse mänguga kogunud vähemalt 100 punkti. Enne Embiidi olid samaga hakkama saanud Michael Jordan, Kobe Bryant ja Bradley Beal.

Embiidi ise jäi tagasihoidlikuks ja rõhutas mängu järel, et ikka meeskond oli see, kes võitis.

„Muidugi, treenerid panid mind nendele positsioonidele ja mu meeskonnakaaslased toitsid mind palliga. Kogu tunnustus kuulub mu tiimikaaslastele,“ kostis Kamerunist pärit keskmängija.

76ersi kasuks 18 punkti visanud Tyrese Maxey lausus, et Embiidi müramist oli päris lõbus vaadata.

„Ühel rünnakul tahtis treener, et pall rohkem liiguks, kate-kattest mäng ja värki, aga ma ütlesin lihtsalt, et anname palli Joelile. Ja treener oli nii et, noh, okei siis. Sest Joel on praegu lihtsalt nii hea,“ õhkas Maxey.

„Ma ei ole kunagi varem näinud nii domineerivat esitust, kui liita kokku nii panus rünnakusse kui ka kaitsesse,“ tõdes aga omalt poolt 76ersi peatreener Doc Rivers, kel on juhendajana selja taga peaaegu 3000 mängu NBAs.

76ers on võitnud 14 mängust täpselt pooled, millega paiknetakse idakonverentsis seitsmendal kohal.