Kristian Kullamäe (palliga) oli üks kolmest Eesti mängijast, kes jõudis Soome vastu kahekohalise arvu punktideni.

Foto: Stanislav Moškov
Korvpall
14. november 2022, 20:46

Poolaja järel juhtinud Eesti sai lõpuks Soomelt kindla kaotuse. Toijala: väga karm, kuid meie noorele meeskonnale heaks kogemuseks (4)

Eesti korvpallikoondis kaotas 2023. aasta MM-valikmängus võõrsil Soomele tulemusega 71 : 91.

Võõrustajad alustasid mängu 9 : 0 spurdiga ning kui avaveerandi lõpuni jäi pisut üle kahe minuti mängida, juhtisid nad 16 : 8. Eesti suutis seejärel end koguda, kümne minuti järel olid nad vähendanud kaotusseisu 16 : 21-le. Teist veerandaega alustas Soome taas hästi, visates seitse järjestikust punkti. Eesti suutis esimest korda viigistada, kui poolajapausini jäi 3.16 – Robert Valge tabas kaugviske. Pisut hiljem viis Kristian Kullamäe meie koondise juhtima, lõpuks võideti avapoolaeg 41 : 39.

Kolmanda veerandi keskel juhtis Eesti veel 49 : 48, kuid siis viskasid meie põhjanaabrid kümme punkti järjest ning enam eduseisu käest ei lasknud. Viimasele veerandile läks Soome 66 : 56 eduseisus ning sealt alates hoidsid nad pidevalt turvalist vahet.

Soome, kes mängis oma suurima staari, igapäevaselt NBAs Utah Jazzis palliva Lauri Markkanenita, parimana tõi Mikael Jantunen 24 punkti ja kaheksa lauapalli. 22aastane ääremängija tabas väljakult viskeid 10/13 (76,9%). Edon Maxhuni ja Elias Valtonen lisasid mõlemad 14 silma, Alexander Madsen sai kirja 13 ja Sasu Salin 12 punkti. Eesti tulemuslikem oli Artur Konontšuk 13 silmaga, kahekohalise arvu punktideni jõudsid veel Kullamäe ja Joonas Riismaa, mõlemad said kokku 11 silma.

Eesti visketabavus väljakult oli Soomest küll parem (25/54 ehk 46,3% vs 30/68 ehk 44,1%), ent vastased olid selgelt paremad lauavõitluses, kus jäid peale 42 : 28. Soomlased tabasid ka 12 kaugviset eestlaste seitsme vastu ning olid märksa paremad vabaviskejoone tagant – kui nende 22 viskest läbis korvirõnga 19 ehk 86,4%, siis meie mängijate 22 üritusest olid täpsed 14 ehk 63,6%.

Konontšuk tõdes pärast matši pressikonverentsil, et oli koondise esituses pettunud. „Me pidanuks olema paremad. Me ei alustanud mängu hästi ja eriti midagi head pole mul mängu kohta öelda.“

Eesti koondise peatreener Jukka Toijala sõnul sai määravaks lauavõitlus: „Esiteks õnnitlen Soomet. Nad mängisid nii, nagu eeldasime: 40 minutit kõrge intensiivsusega. Lauavõitlus oli täna otsustav, 17 ründelauda on liiga palju. See oli väga karm, kuid meie noorele meeskonnale heaks kogemuseks. Oli nii häid kui ka halbu hetki, aga Soome oli kindlasti parem.“

Augusti lõpus Tallinnas kohtudes oli Soome jäänud peale tulemusega 76 : 68. Kui Eesti on J-alagrupi viimane kahe võidu ja kaheksa kaotusega, siis kümnest mängust kaheksa võitnud soomlased võitlevad Saksamaaga esikoha nimel. Sakslastel on samuti kirjas kaheksa võitu ja kaks kaotust, äsja jäädi Sloveeniale alla tulemusega 75 : 81.

Tabeliseis J-alagrupis:

Standings provided by Sofascore