Venemaa sportlased olid jõudnud juba Pekingi paralümpiamängudele kohale, kui nad sealt välja visati.

Foto: Peter Cziborra / Reuters / Scanpix
Olümpia
16. november 2022, 22:11

Paralümpiapere saatis venelased kukele (2)

Kui rahvusvahelise olümpiakomitee president Thomas Bach pajatab, kuidas Venemaa sportlaste eemal hoidmine rahvusvahelisest spordist on nende vastu ebaaus, siis sõsarorganisatsioon, rahvusvaheline paralümpiakomitee näeb asju palju selgemalt.

RPK kutsus selleks nädalaks Berliini kokku erakorralise üldkogu, et Venemaa paralümpiakomitee liikmelisus peatada. Sealjuures ei saanud venelased end füüsiliselt kaitsta, kuna nende organisatsiooni president Pavel Rožkovile ei antud Saksamaale reisimiseks viisat ning ta pidi üritusel osalema virtuaalselt.

Kui läks Venemaa saatuse osas hääletamiseks, puudus ruumis ilmselgelt üksmeel. Ometi kogunes venelaste liikmelisuse peatamisele toetushääli rohkem: 64 liiget olid selle poolt, 39 vastu ning 16 jätsid hääletamata.

Vasallriigi Valgevene puhul oli hääletus veel napim: 54 poolt, 45 vastu ja 18 hääletamata jätmist, vahendab Inside the Games.

Mõlemal organisatsioonil on õigus otsuse peale esitada apellatsioon, aga RPK reeglid ei luba hääletust ümber pöörata enne järgmist üldkogu, mis toimub millalgi 2023 lõpus. Seega on Vene ja Valgevene paralümpiaperest vähemalt aastaks välja heidetud.

Sõda Ukrainas on rahvusvahelisele paralümpiakomiteele eriti valus teema, kuna Venemaa sissetung algas pärast Pekingi taliolümpia lõppu, kuid enne paramängude algust. Esialgu üritasid mängude eestvedajad hoiduda Vene ja Valgevene delegatsioonide täielikust eemaldamisest, kuid kui sai selgeks, et lääneriikide sportlased oleksid lihtsalt keeldunud agressorriigi esindajate vastu võistlemisest, tehti siiski otsus juba Pekingisse jõudnud koondised minema saata.

„Ma tahan… Ma pean alustama rahusõnumiga. Juhtides organisatsiooni, mille tuumaks on kaasamine, kus mitmekesisust väärtustatakse ja erinevusi hinnatakse, hirmutab mind, mis praegu maailmas toimub. 21. sajand on aeg dialoogiks ja diplomaatiaks, mitte sõjaks ja vaenuks,“ rääkis RPK juht Andrew Parsons Pekingi mängude avakõnes.

Vene ja Valgevene sportlased on rahvusvahelisest spordielust olnud eemaldatud sellest ajast saati, nüüd tabas sama saatus siis ka riiklike paralümpiakomiteesid.

ROKi president Bach esines samas sel nädalal Balil toimunud G20 tippkohtumisel sõnumiga, mis mõistis hukka spordi politiseerimise ja kutsus riigijuhte üles toetama sportlaste poliitilist neutraalsust. Tema sõnul on olümpia- ja paralümpialiikumise eesmärk tuua maailm kokku rahumeelses võistluses, kus puudub igasugune diskrimineerimine.