Nico Hülkenberg naaseb poodiumikohta jahtima.

Foto: FLORENT GOODEN / IMAGO / SCANPIX
Vormel 1
17. november 2022, 08:30

TAGASITULEK! F1-sarjas täitus viimane vaba sõitjakoht

Kuninglikus vormelisarjas on 2023. aastaks paigas kõik 20 osalevat pilooti*. Viimasena teatas oma teise sõitja nime Haasi meeskond.

Kevin Magnusseni kõrval naaseb F1-sarja kogenud sakslane Nico Hülkenberg. Kahe mehe suhted pole alati olnud kõige sõbralikumad: 2017. aasta Ungari GP-l surus Magnussen möödasõitu üritanud Hülkenbergi rajalt välja, mistõttu võistluse järel ja telekaamerate ees kutsus toona Renault’d (tänane Alpine) roolinud sakslane oma Haasi kolleegi sarja kõige ebasportlikumaks sõitjaks. Magnusseni vastus kõlas: „Ime mu kotte!“ Nüüdseks olla vaen lahtunud.

Hülkenbergi F1-karjäär näis lõppevat 2019. aastaga, mis oli mehe jaoks kümnehooajalise karjääri üks halvimaid – 37 punkti ja vaid 14. koht MM-sarja üldarvestuses. See tähendas 2020. aastaks sõitjakohata jäämist. Ometi on teda ringrajal kohanud edaspidigi – eelnevalt Racing Pointi nime kandnud ja nüüd Aston Martinina kihutav võistkond kasutas teda varusõitjana, kui mõni põhipiloot koroonaviirusega kimpu jäi. Nii käis ta 2020 rajal kolmel korral ja tänavu asendas Bahreini ja Saudi Araabia võistlustel Sebastian Vettelit.

„Mul on väga hea meel naasta 2023. aastal täiskohaga sõitjana Haasi võistkonnas. Ma tunnen justkui polekski kunagi vormel 1 ära läinud. Olen elevil võimaluse eel teha, mida enim armastan, ja tahan tänada [meeskonna omanikku] Gene Haasi ja [tiimiboss] Guenther Steinerit usalduse eest,“ kõlasid Hülkenbergi paraadsõnad meeskonna pressiteates. „Tuleb teha tööd, et saaksime taas võidelda kõigi teiste keskmikest meeskondadega ja ma ei malda oodata taas sellesse lahingusse sekkumist.“

Hülkenbergi tiimi tulek tähendab, et kotid peab pakkima Mick Schumacher, kelle aasta on möödunud vormelite katki sõitmise ja suurte parandusarvete tähe all.

Vormelifännid võtavad uudise, et 2023. aastal teeb Hülkenberg taas kaasa täishooaja, kindlasti väga soojalt vastu. Muheda suhtumisega sakslane on poolehoidjate seas väga armastatud ning eelkõige oodatakse temalt enda nimele kuuluva kurva rekordi tabelist kustutamist – 181 GP-l kaasa löönud sakslane pole veel mitte kordagi jõudnud poodiumile. Selles arvestuses edestab ta kõiki rivaale pika puuga: nimekirja teisel kohale on Adrian Sutil, kes ei saanud šampust pritsida kokku 128 võidusõidul.

2023 F1-hooaeg

  • Red Bull – Max Verstappen, Sergio Perez

  • Ferrari – Charles Leclerc, Carlos Sainz

  • Mercedes – Lewis Hamilton, George Russell

  • Alpine – Pierre Gasly, Esteban Ocon

  • McLaren – Lando Norris, Oscar Piastri

  • AlphaTauri – Yuki Tsunoda, Nyck de Vries

  • Alfa Romeo – Valtteri Bottas, Zhou Guanyu

  • Aston Martin – Fernando Alonso, Lance Stroll

  • Haas – Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg

  • Williams – Alex Albon, Logan Sargeant*

*Ameeriklane Sargeant peab lõpetama F2-hooaja piisavalt kõrgel, et täita ära suprelitsentsi saamiseks vajalikud kriteeriumid. Enne viimast etappi ei näi see probleeme valmistavat.