Margus Silbaum.

Foto: Ilmar Saabas/Delfi
Spordivaria
18. november 2022, 10:12

MMi HÕBE: Margus Silbaum säras jõutõmbes

Kui nädala alguses võitis Taanis varustusega jõutõstmise MMil lamades surumises hõbemedali Gerlyn Mäepea, siis eile saavutas jõutõmbes hõbeda tema treener Margus Silbaum.

Silbaumil diagnoositi 2018. aastal reuma. Tagantjärele saab ta aga öelda, et reumapõletik on teda kimbutanud suurema osa 28 aasta pikkusest sportlaskarjäärist. Kuid ometi tõstab 46aastane mees raskusi, mis teevad silmad ette mitte ainult Eesti, vaid ka maailma tippudele.

14.-19. novembrini Taanis toimuvalt MMilt naaseb Silbaum jõutõmbe hõbemedaliga, mille andis tulemus 330 kilo. „Seekord kogusumma arvestus ei õnnestunud. Olin võistluskaalult oluliselt kergem ning ümbermõõtudelt väiksem, kui ennustada oskasin. Selle nahka läks ka kükk, mille osas olid kõige suuremad ootused. Viimases kükitrennis kükkisin 390 kilo nagu harjavart,“ ütles ta muheldes.

Oma 34. tiitlivõistluselt (maailma- ja Euroopa meistrivõistlused) on Silbaum toonud Eestile kokku 31 medalit, sealhulgas EM-kulla 2017. aastal.

Kuidas aga üldse sellises vanuses ja sellise diagnoosiga mehel õnnestub veel maailmatasemel konkureerida? „Vanus ega diagnoos ei ole takistuseks. Kõik on kinni andmetes. Kui ma ise oma tervislikku seisundit ei jälgiks, ei saaks ma mitte midagi sellist teha.“

Silbaum on kogunud teavet oma tervise ja taastumist mõjutavate näitude muutuste kohta alates oma esimesest MMi medalist 2001. aastal. Tollal, olles ise alles 24aastane, võitis 81kilone Silbaum 320kilose jõutõmbega Eestile ajaloo esimese MMi medali.

Millised on aga mehe tulevikuplaanid? „Järgmisel aastal on põhirõhk teist tüüpi võistlusel, klassikalisel jõutõstmisel, kus sooritatakse võistluskatseid ilma spetsiaalse varustuseta. 2023. aasta detsembris toimuvad klassikalise jõutõstmise meistrivõistlused Tartus,“ kõlas ta vastus.