Kusti Salm

Foto: Martin Ahven
Eesti uudised
18. november 2022, 11:55

ÕL VIDEO | Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm: valikus ei ole kas sõda või rahu (52)

Pressikonverentsil julgeolekualastest arengutest annab ülevaate kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm.

Kantsler Kusti Salm kinnitas pressikonverentsi alguses, et Eesti julgeolek on tagatud. „Meil on tugev reservvägi ja lisaks on meil liitlased, kes hoolivad Eesti ja NATO julgeolekust, vahetut sõjalist ohtu Eestile ei ole.” 

Rääkides Poolat tabanud raketist ütles Salm, et intsidendis on süüdi Venemaa. „Seda intsidenti poleks juhtunud, kui Venemaa ei pommitaks, ei terroriseeriks Ukrainat.” Ta lisas, et liitlased suhtusid Poola intsidenti täie tõsidusega, kollektiivselt jõuti järeldusele – süü on Venemaal.

Poola intsidendi põhjuseks oli laiapõhiline rünnak Venemaa poolt, kust saadeti Ukrainasse üle 100 raketi ja drooni.  „Hea uudis oli see, et kõik droonid võeti õhust alla. Võeti maha ka 73 raketti.” Ta tõdes, et Venemaa raketilöökide tõttu jäi Ukrainas elektrita 10 miljonit inimest.

„Eile toimus taas suur raketilöök, võeti sihikule gaasitaristu.”

Sel kolmapäeval toimus Ukraina abistamise koalitsiooni kohtumine, mida juhtis USA kaitseminister ja kus oli esindajad 50 riigist.

Salm tõi välja suurimad Ukraina abistajad: „Rootsi tuli sellel nädalal lagedale üheksanda paketiga, mille maksumus oli 236 miljonit eurot ja milles sisaldus ka õhutõrje. Kanada teatas 34 miljoni dollari suuruses paketist, kuhu kuuluvad satelliitpilt, droonikaamera, talvevarustus.  Soome tuli välja täiendava, kümnenda paketiga, mille väärtus oli 55,6 miljonit eurot. Hispaania andis kuus Hawk-õhutõrjesüsteemi, lisaks ka haubitsaid.

Eesti on andnud Ukrainale kokku abi 300 miljonit eurot. Me oleme endiselt suhtarvude arves maailma suurimaid toetajaid. Viimase aja suurimatest panustest oleme keskendunud väljaõppele. Meil on kavas õpetada välja suur hulk Ukraina sõdureid. Ei tohi kaotada fookust, et Ukraina peab võitma!“

Salmi sõnul ei ole hetkel valikus sõda ja rahu. „Meil on siin sõda ja mingisugune lõputu agooniafaas. Peame valima, mis viib meid lähema strateegilise eesmärgini – Ukraina võidab sõja.“ 

Kantsler tõi välja kolm põhjust, miks on ennatlik rahu Ukraina julgeolekule halb.  

„Esimene põhjus on see, et kui Ukraina peab tegema terroitoriaalseid järeleandmisi, siis see viib külmutatud konfliktini, mis tähendab, et Ukraina jääb maa ja taeva vahelisse nukrasse seisu, mis on Vene Föderatsiooni huvides, kes tahab neid enda rüppe tagasi meelitada. 

Number kaks, julgeoleku ringkondades ma ei tea mitte ühtegi inimest, kes arvaks, et mingisugune rahuleping viiks sinnani, et Venemaa loobuks oma strateegilistest eesmärkidest loobuks. Rahuaega kasitab Venemaa haavade lakkumisek, et siis tuleb võimsamalt tagasi tulla.

Kolmas on vildakas maailmapilt, kuidas Vene Föderatsioon asju näeb. Nad ei ole loobunud oma strateegilisest eesmärgist. Me ei tohi neile jätta muljet, et sõjaline rünnak viib nende eesmärgini lähemale,” tõi ta välja, et just seda rahuleping teeks.