TULINE VESTLUS: Õhtulehe reporteri (paremal) küsimused plahvatuse kohta ajas kohalikud tülli. Hans (mees mütsiga) ja Danuta (mehest vasakul) jõudsid järeldusele, et jäägu igaüks oma tõe juurde.Foto: Robin Roots
Maailm
18. november 2022, 18:15

ÕHTULEHT POOLAS | „Mina tahan, et poleks sõda, oleks ainult rahu. Ei oleks rakette ega pauke. Rahu tahaks.“

Przewodówi küla muidu vaikset ja unist olemist raputas teisipäeval raketiplahvatus, mis nõudis kahe külainimese elu. Leinav kogukond on sel nädalal maailmameedia suure luubi all, kuid kohalikud on tähelepanust ilmselgelt väsinud. Neljapäeval ootasid nad kooli ees esimest korda külla oma presidenti. „Äkki tema lõpuks seletab, mis siin ometi toimub?“ ütles kohalik naine Agata kurvalt.

Õhtuleht saabub Przewodówi kella ühe paiku. Kooli vastas kogunevad ajakirjanikud. Nad on saabunud igast maailma otsast, Hiinast Hispaaniani. Kõik soovivad pääseda sündmuspaiga ligi, kuid politseinik manitseb: „Peate ootama, varsti tuleb üks inimene.“ Tee äärde on pargitud paarkümmend politseibussi. Ülejäänud sõidukid on kõik reporterite omad. Esimene inimene, kellega jutule saame, on Lublini elanik Szymon Gontarski. Ta on siin ajakirjanike fikser ehk ajakirjanike abistaja: ta tõlgib, otsib allikaid ning lepib kokku kohtumisi. Loomulikult, täna tal on palju kliente. Külas viibib ta teist päeva. „Ma ei usu, et politsei kedagi raketti vaatama laseb. Aga siia tuleb president, lubati, et kell kaks on kohal,“ ütleb Gontarski ning suundub edasi Hiina ajakirjanike juurde.

Edasi lugemiseks: