Prometei parim oli 21 punktiga Issuf Sanon.

Foto: Martin Ahven
Korvpall
18. november 2022, 20:58

Kalev/Audentes osutas Prometeile südikat vastupanu, kuid Ukraina klubi jätkab täiseduga

Eesti-Läti korvpalliliigas suutis Tallinna Kalev/Audentes tabeliliidri BC Prometeiga kolm veerandaega enam-vähem sammu pidada, kuid lõpuks tuli neil koduväljakul vastu võtta kaotus skooriga 74 : 83.

Eesti klubi alustas kohtumist paremini ning oli kolme minuti järel pärast Rain Veidemani vabaviset ees 11 : 6. Kalev/Audentes veel 18 : 17, ent siis viskasid ukrainlased vähem kui kahe minutiga 11 vastuseta punkti ning võitsid avaveerandi 28 : 18. Teisel neljandikul juhtis Prometei 14 silmaga, poolajapausile läksid nad seitsmepunktilises eduseisus.

Kolmanda veerandi alguses õnnestus võõrustajatel vähendada vahe neljale silmale, kuid enne viimast kümneminutilist perioodi suurendasid külalised edu taas seitsmele punktile. Seejärel läksid Prometei mängijad oma teed, hoidsid turvalist vahet ning kirjutasid tabelisse kaheksanda järjestikuse võidu. Kaotusekibedust pole esimest hooaega Eesti-Läti liigas palliv Ukraina klubi veel tundma pidanud. Kui nemad on tabeliliidrid, siis kahe võidu kõrvale kuuenda kaotuse saanud Kalev/Audentes on 16 meeskonna konkurentsis 13. kohal.

Võitjate parim punktitooja oli Issuf Sanon 21 silmaga, James Dickey III lisas 16 punkti ja 13 lauapalli. Kalev/Audentesele tõi 40aastane Kristjan Kangur 18 silma ja 14 lauapalli ja Rain Veideman 15 punkti.

BC Tarvas alistas koduväljakul tulemusega 96 : 90 Liepaja. Võidumeeskonna eest tegi suurepärase esituse Volodõmõr Ševtšenko, kes sai kirja 31 punkti, üheksa lauapalli ja viis korvisöötu. Jan Razdevsek lisas 21 silma ja 12 korvisöötu, Antun Maricevic 20 punkti ja kaheksa lauapalli. Liepaja parim oli Karlis Silins 26 silma ja seitsme lauapalliga.

Valmierale külla sõitnud Pärnu Sadam sai valusa ühepunktilise kaotuse. Kui üheksa sekundit enne kohtumise lõppu viis Sverre Aavi täpne kaugvise pärnakad 82 : 81 ette, siis neli sekundit hiljem tõi Niks Salenieks võõrustajatele korvi alt kaks punkti – 83 : 82 nende poolt vaadatuna. See jäi ka lõppseisuks, sest Robert Valge lõpusekundi kolmene ei tabanud.

Salenieks oli 20 punktiga Valmiera parim, Pärnule tõi Troy Barnies samuti 20 silma. Eesti meistriklubi eest sai uhke kaksikduubli kirja Mihkel Kirves: 19 punkti ja 12 lauapalli. Robert Valgele kogunes 14 silma.

Tartu Ülikool alistas võõral väljakul tulemusega 99 : 84 Ventspilsi. Kohtumise avaveerandit kontrollis pigem kodumeeskond, ent veerandi viimastel minutitel sai Tartu Märt Rosenthali ja Andrii Voinalovõtši korvidest initsiatiivi enda kätte ning Rando Roosi viimase sekundi kolmene viis Tartu veerandi lõpuks 25 : 21 ette.

Teisel veerandil pääses Ventspils korraks Arturs Ausejsi kolmese järel 29 : 27 ette, ent sellele järgnes Tartu 14 : 3 spurt, milles pearolli mängis Tartu mängujuht Jalan McCloud. Eduseis kasvas korraks 14 punktile seisul 51 : 37, aga poolaja viimased minutid mängisid võõrustajad kontsentreeritumalt ja poolajapausile mindi Tartu 52 : 43 juhtimisel.

Kolmandal veerandil hakkas Ventspilsi mängu vedama Linards Jaunzems. Kogenud ääremängija tõi järjest kaheksa vastuseta punkti ja spurdi lõpetuseks tabas Rodrigo Bumeisters kaugviske, mis seisu 65 : 65 peal viigistas. Pavelka korv aga lõpetas mõõna, kaks järjestikkust korvi Voinalovõtšilt taastasid Tartu kontrolli ja kolmanda veerandi lõpuks juhiti 71 : 65.

Viimasel veerandil püsis Tartu eduseis pikalt viie-kuue punkti peal, kuigi tartlased jäid hätta Jaunzemsi takistamisega. Samas leiti tema korvidele vastused ja nii ei pääsenud Ventspils ohtlikult lähedale kuni mängu lõpuni. Andrii Voinalovõtši kolmene tegi lõppseisuks 99 : 84 ja Tartu meeskond võttis Ventspilsist üle mitme aasta võidu.

Jalan Mccloud sai Tartu parimana kirja 26 punkti, Tomaš Pavelka lisas 18 silma ja kümme lauapalli. Märt Rosenthal oli lähedal kolmikduublile: 17 punkti, kümme lauapalli ja kuus korvisöötu. Üleplatsimees oli aga pingilt alustanud Linards Jaunzems, kes tabas viis kaugviset ning tõi võõrustajatele 28 silma.

Tartu peatreeneri Nikolajs Mazursi hinnangul suutis meeskond mängida distsiplineeritult. „Mängijad olid hästi keskendunud ja kõik andsid võitu oma panuse. Suutsime lauavõitlust kontrollida ja saime kirja hea meeskondliku võidu,“ ütles ta mängujärgselt pressiteate vahendusel.