Vabastatud Hersonis leitud Vene vägede kasutuses olnud piinakamber.

Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
20. november 2022, 18:25

BLOGI | Ukraina alustas evakuatsioone Hersonist ja Mõkolajivist. Ukraina politsei uurib 45 000 Vene sõdurite poolt toime pandud kuritegu

Pühapäev, 20. november. Käimas on sõja 270. päev. Ukraina valitsus alustas evakuatsioone vabastatud Hersoni ja Mõkolajivi piirkondades. Poolas toimusid raketiplahvatuses hukkunute matused.

  • Venemaa on alates sõja algusest Ukrainas kasutanud juba üle 4700 raketi, ütles Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.

  • Ukraina politsei teatas pühapäeval, et alates 24. veebruarist on algatatud 44 662 kriminaalasja, mis on seotud „Vene sõjaväe poolt toime pandud kuritegudega“.

  • Ukraina parlamendi inimõiguste volinik eitas, et nende väed tapsid vene sõjavange, väites, et Ukraina sõdurid kaitsesid end venelaste eest, kes teesklesid allaandmist.

  • Ukraina presidendi nõunik Mikhailo Podoljak ütles, et „pole mõtet“ alustada läbirääkimisi Venemaaga praegu, kui Ukrainal on „initsiatiiv lahinguväljal“.

  • Ukraina asemajandusministri sõnul on Venemaa sissetungi tõttu Ukrainas töö kaotanud umbes 5 miljonit inimest.

  • Venemaa sõjaväelaste poolt Ukrainas toime pandud kuritegude kohta on alustatud ligi 45 000 kriminaalmenetlust, teatas Ukraina politsei.

  • Ukraina presidendi nõunik Mõkhailo Podoljak, kes peab rahuläbirääkimisi Venemaaga võrdväärseks kapituleerimisega, rõhutas, et Ukraina vajab endiselt rohkem relvi. Nõunik hindas Ukraina praeguseks vajaduseks 150–200 tanki, umbes 300 soomusmasinat, 100 suurtükiväesüsteemi, 50–70 mitmelasulist raketisüsteemi, sealhulgas HIMARS, ning 10–15 õhutõrjesüsteemi Ukraina õhuruumi sulgemiseks, vahendab AFP.

  • Ukraina ametniku sõnul tasub Ukraina valitsus kõik kulud, mis on seotud vabatahtliku evakueerimisega Lõuna-Hersoni ja Mõkolajivi piirkondadest, mis on vabastatud Venemaa vägede käest. Talve lähenedes on vabastatud aladel mitmeid probleeme. Suur osa Lõuna-Ukraina territooriumist sai pärast Ukraina vägede tagasivõtmist infrastruktuurile ulatuslikku kahju, mistõttu kohalikel elanikel oli raske ilma elektri-, soojus- ja veevarustuseta ellu jääda.

  • Eriteenistuste uute luureandmete kohaselt on Moskva Teheraniga salaja kokku leppinud sadade relvastatud mehitamata õhutõrjesüsteemide tootmise alustamises Venemaa pinnal.

  • Ukraina suurima eraenergiaettevõtte juht ütles, et ukrainlased peaksid energia säästmiseks kaaluma riigist lahkumist. Venemaa raketilöögid on hävitanud Ukraina energiasüsteemi ning võimud hoiatasid, et talve saabudes võib Kiievi elektrivõrgu täielikult seiskuda.

  • Ukraina väed võivad Krimmis olla detsembri lõpuks ja kogu sõda Venemaaga võib kevadeks lõppeda, ütles riigi asekaitseminister Volodõmõr Havrõlov.

  • Ukraina hakkab tootma relvi koos vähemalt kuue NATO riigiga. Poola, Tšehhi, Prantsusmaa, Taani ja teised NATO riigid hakkavad koos Ukrainaga tootma ja arendama raskerelvi ja muud sõjavarustust, teatas Ukraina peamine kaitseettevõte Ukroboronprom. See ütles, et nad hakkavad tootma laskemoona, soomusmasinaid ja mitut raketiheitjat.

Allikad: BBC, The Guardian, Reuters, CNN, Sky News

23:27

Venemaa on alates sõja algusest Ukrainas kasutanud juba üle 4700 raketi, ütles Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi pühapäeval Rahvusvahelise Frankofoonia Organisatsiooni liikmetele peetud pöördumises.

„Sajad meie linnad on lihtsalt põletatud. Tuhanded inimesed hukkunud. Sajad tuhanded küüditati sunniviisiliselt Venemaale. Miljonid lahkusid Ukrainast teistesse riikidesse, põgenedes sõja eest.“

President Zelenskõi rääkis ka sellest, mida ta nimetas „Ukraina rahuvalemiks“.

„Ukraina rahuvalem on väga selge ja kõik selle punktid on põhjalikult läbi töötatud,“ ütles ta. „Kiirgus- ja tuumaohutus. Toiduohutus. Energiajulgeolek. Kõigi vangide ja küüditatute vabastamine. ÜRO põhikirja rakendamine ning Ukraina ja maailmakorra territoriaalse terviklikkuse taastamine. Vene vägede väljaviimine ja sõjategevuse lõpetamine. Õigluse taastamine. Ökotsiidi vastu võitlemine. Eskaleerumise vältimine. Sõja lõpu parandamine.“

Zelenskõi kutsus maailma liidreid üles „valima rahuvalemi elementi, mida nad saavad aidata Ukrainal ellu viia“.

23:25

Internetti ilmus video Ukraina vägede positsioonide massilisest tulistamisest rinde Bahmuti lõigul süütemoonaga.

22:59

„See päev hakkab läbi saama – juba 270. päev täiemahulisest sõjast. Annan lühidalt ülevaate.

Esimene teema on eesliin. Kõige ägedamad lahingud, nagu varemgi, on Donetski oblastis.

Luganski oblast – vähehaaval liigume lahingutega edasi.

Praeguse seisuga on päeva algusest idas toimunud ligi 400 mürsurünnakut.

Lõuna - hoiame joont, hävitades järjekindlalt ja väga kalkuleeritult okupantide potentsiaali.

Teine teema on energia. Võrkude ja tehniliste varustusvõimaluste taastamine, elektriülekandeliinide demineerimine, remont - kõik käib ööpäevaringselt.

Ja ma tänan kõiki energeetikatöötajaid, kommunaaltöötajaid, piirkondlikke haldusasutusi – kõiki, kes töötavad ukrainlaste heaks.

Kolmas teema on välispoliitika.

Ukraina rahuvalemit tajutakse maailmas ülimalt positiivselt. See on üsna konstruktiivne ja realistlik – vastupidiselt tühjale ja valelikule vene retoorikale nende väidetavast valmisolekust mingiteks läbirääkimisteks.

Teeme kõik, et maailm aktsepteeriks Ukraina rahuvalemit.

Au kõigile, kes võitlevad Ukraina eest! Au kõigile, kes töötavad ja aitavad!

Au Ukrainale!“ ütles Ukraina president õhtuses videokõnes.

22:53

Koer Patronist sai esimene koer ajaloos, kes sai Ukraina UNICEFi Hea tahte koera tiitli.

Koostöömemorandum allkirjastati ülemaailmsel lastekaitsepäeval.

22:51

Nüüd teatati, et Moskva lillelao tulekahjus hukkus viis inimest. Tuletõrjujatel oli ilmselt probleeme veevarustusega.

21:47

Samal ajal Venemaal: süüdistatud sõjakurjategija Zakhar Prilepin, kes veedab palju aega rindel ja varem uhkustas sellega, et ta on Ukrainas palju tapnud, tunnistab, et Venemaa tahab pidada läbirääkimisi üksnes selleks, et end kokku võtta ja hiljem võitlus lõpetada, hoolimata võimalikust rahukokkuleppest.

21:07

Ukraina politsei teatas pühapäeval, et alates 24. veebruarist on algatatud 44 662 kriminaalasja, mis on seotud „Vene sõjaväe poolt toime pandud kuritegudega“.

Süüdistused hõlmavad „seaduste ja sõjatavade rikkumist“, „Ukraina territoriaalset terviklikkust ja puutumatust riivamist“, aga ka „reetmist“ ja „õõnestamist“, ütlesid ametnikud avalduses.

Praeguseks on Sumõ, Tšernihivi, Kiievi, Harkivi, Donetski, Hersoni ja Mõkolaivi deokupeeritud piirkondades avastatud kokku „47 kohta, kus venelased pidasid ebaseaduslikult kinni ja piinasid Ukraina kodanikke“, seisab teates.

20:37

Times: Suurbritannia impordib seadusliku lünga kaudu Venemaa naftat üle 230 miljoni dollari väärtuses.

Alates täiemahulise Venemaa sissetungi algusest on Suurbritanniasse saabunud vähemalt neli tankerit Vene naftaga.

Väidetavalt kasutasid nad merel kõige levinumat ümberlaadimisskeemi, kus tankerid lülitavad sageli oma GPS-i välja ja neid ei ole võimalik ajalehe Timesi andmetel jälgida.

20:36

Hersoni piirkonnast pärit Marina harjub oma esimese proteeside treeninguga.

Proteesidel kõndimine nõuab eelnevalt palju füüsilist ettevalmistust, et lihased oleksid ebatavaliseks ülesandeks valmis.

20:34

Ühendkuningriigi luureteenistuste andmetel on ukrainlased tõenäoliselt vallutanud vähemalt 440 Vene peamist lahingutanki ja umbes 650 muud soomusmasinat.

19:41

Prantsusmaa saatis Ukrainasse veel kaks õhutõrjesüsteemi koos kahe mitme raketiheitjaga, selgub Prantsuse kaitseministri antud intervjuust. Sébastien Lecornu ütles pühapäevasele ajalehele Le Journal du Dimanche, et Pariis kaalub ka radarite saatmist.

Ministri sõnul on Prantsusmaa alates Vene laiaulatusliku sissetungi algusest andnud Ukrainale 550 miljonit eurot sõjalist abi ning on viie suurima sõjategevuse doonorriigi hulgas.

Prantsuse sõjavägi on välja õpetanud ka Ukraina sõdureid.

„Meie ülesanne on koolitada Euroopa Liidu poolt välja pakutud 15 000-st 2000 inimest. Umbes 400 Ukraina sõjaväelast on juba saanud väljaõppe varustuse ja relvasüsteemide kasutamise kohta, mida me Ukrainale tarnime," ütles Lecornu, vahendab Ukrinform.

19:17

Ukraina parlamendi inimõiguste volinik eitas, et nende väed tapsid vene sõjavange, väites, et Ukraina sõdurid kaitsesid end venelaste eest, kes teesklesid allaandmist.

Sel nädalal levitasid Venemaa sotsiaalmeedias videod, mis väidetavalt näitavad Ukraina sõduritele alistudes hukkunud Vene sõjaväelaste surnukehi, vahendab Agentuur France-Presse (AFP).

Ukraina ombudsman Dmõtro Lubinets ütles, et „katkendid“ videost näitasid, et venelased „kasutades lavastatud vangistust ja panid Ukraina relvajõudude pihta tule avamisega toime sõjakuriteo“.

See tähendab, et sõdureid „ei saa pidada sõjavangideks“, väitis Lubinets. „Neid, kes tahavad tapmiseks kasutada rahvusvahelise õiguse kaitset, tuleb karistada,“ lisas ta.

Venemaa kaitseministeerium teatas reedel, et videod näitasid „enam kui 10 vaoshoitud Vene sõduri tahtlikku ja metoodilist mõrva“, nõudes „sõjakuritegude“ uurimist.

Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni pressiesindaja ütles reedel AFP-le, et ta on videotest teadlik ja uurib neid.

18:58

Supermarketite taasavamine Hersonis on märk sellest, et elu hakkab normaliseeruma.

Linna ööpäevaringselt avatud kauplusest ATB olid pühapäeval välja järjekorrad, kuna see tervitas kliente tagasi. Ukraina väed vallutasid linna tagasi hiljuti pärast Venemaa taganemist.

Valitsuse nõunik ja endine minister Anton Geraštšenko ütles, et inimesed nutsid esimest korda poodi tagasi minnes.

Kauplus avas telefonilaadimisteenuse, kuna linna elektrivarustuses on jätkuvalt probleeme.

18:52

Ukraina presidendi nõunik Mikhailo Podoljak ütles, et „pole mõtet“ alustada läbirääkimisi Venemaaga praegu, kui Ukrainal on „initsiatiiv lahinguväljal“.

18:49

Lapsepõlv Ukrainas pommivarjendis.

18:36

Ukraina asemajandusministri sõnul on Venemaa sissetungi tõttu Ukrainas töö kaotanud umbes 5 miljonit inimest.

Tetjana Berežna ütles, et lahingud jätkuvad piirkondades, kus kunagi töötas 10 miljonit inimest. Ta ütles, et sõda, mille tõttu põgenes 7 miljonit inimest, mõjutas tööpuuduse määra „oluliselt“.

18:25

Venemaa sõjaväelaste poolt Ukrainas toime pandud kuritegude kohta on alustatud ligi 45 000 kriminaalmenetlust, teatas Ukraina politsei.

Kokku on uurijad algatanud 44 662 menetlust, vahendab the Guardian. Praeguseks on vabastatud piirkondadest avastatud 47 kohta, kus Vene vägesid süüdistatakse Ukraina kodanike ebaseaduslikus kinnipidamises ja piinamises, sealhulgas Sumõs, Tšernihivis, Kiievis, Harkivis, Donetskis, Hersonis ja Mõkolajivis.

18:22

Mõkolajivis hävis Vene vägede pommitamise tulemusena kirik.

17:39

Ukraina presidendi nõunik Mõkhailo Podoljak, kes peab rahuläbirääkimisi Venemaaga võrdväärseks kapituleerimisega, rõhutas, et Ukraina vajab endiselt rohkem relvi. Nõunik hindas Ukraina praeguseks vajaduseks 150–200 tanki, umbes 300 soomusmasinat, 100 suurtükiväesüsteemi, 50–70 mitmelasulist raketisüsteemi, sealhulgas HIMARS, ning 10–15 õhutõrjesüsteemi Ukraina õhuruumi sulgemiseks, vahendab AFP.

16:42

Rivne kaubanduskeskused evakueeriti pommiähvarduste tõttu, kirjutab The Kyiv Independent.

Rivne võimud said 20. novembril anonüümseid vihjeid lõhkekehade väidetava olemasolu kohta linna kaubanduskeskuste juures, teatas Rivne linnapea Oleksandr Tretiak 20. novembril.

Päästeteenistused ja korrakaitsjad saadeti kohale, kuid Tretiak ütles, et olukord on kontrolli all.

Loe rohkem