Enne kui ta läheb maailma päästma, põletas Sebastian Vettel veel viimast korda kummi.

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / REUTERS / SCANPIX
Vormel 1
20. november 2022, 16:57

Ferrari mängis Red Bulli üle, Vettel lõpetas karjääri punktiga

Vormelihooaeg lõppes Abu Dhabis, kus vastamist ootas kaks küsimust: kas Red Bull võtab oma ajaloo esimese MM-sarja kaksikvõidu ja kuidas lõppeb neljakordse maailmameistri Sebastian Vetteli karjäär.

Esimene vastus kõlas: ei. Selleks pidanuks Sergio Perez lõpetama Charles Leclerci ees.

Algul näis see igati tõenäoline, sest Red Bull oli Ferrarist kiirem masin – kuid kui Perez läks teisse boksipeatusesse, otsustas Ferrari minna avantüüri peale ja jättis Leclerci lõpuni kulunud rehvidega rajale.

„Ma panin välja 110% esimesest ringist viimaseni. Oli ideaalne sõit, enamaks polnud me võimelised. Teadsime, et ainus viis Checo alistamiseks oli teise strateegia valik ja rehvide hoidmine, mis töötas hästi,“ ütles Leclerc sõidu lõpus.

Sellestki poleks tegelikult pidanud piisama, sest Perez tuli seitsmepenikoormasaabastega Ferrarile lähemale, kuid väikesed apsakad maksid lõpuks kätte: näiteks läks ta Lewis Hamiltonist mööda vahetult enne DRSi ala, mis lubas britil vastu nõelata ja sinna läks kaotsi sekundi jagu. Veel natukene aega läks ringiga mahajääjate nahka ja lõpuks siis jäigi Leclerci ja Perezilt lahutama ligi kaks sekundit

„On nagu on. Vahel võivad asjad olla napid, aga päeva lõpuks pean jääma rahule, sest andsin endast kõik ja ka kogu meeskond läbi hooaja,“ ütles Perez.

Ja Leclerc läks mõtetes juba tulevikku: „Loodetavasti saame järgmisel aastal teha sammu edasi ja heidelda tiitlile.“

Päeva peamine teema oli aga neljakordse maailmameistri Sebastian Vetteli lahkumisetendus. Et Hamiltoni Mercedese hüdraulika lõpetas paar ringi enne sõidu lõppu üles, sai Aston Martini mees finišijoone ületada 10. kohal, mis tõi ühe silma.

„Ma tahan et oleks olnud paar punkti rohkem,“ sõnas samuti vaid ühe peatuse teinud Vettel. „Täna ei valinud me ilmselt parimat taktikat, millest on kahju, sest oleksime suutnud äkki tuua pöörde võistkondlikku arvestusse.“

Aston Martin lõpetas hooaja lõpuks 55 puntki peal nagu ka Alfa Romeo, kuid MM-sarja kuues koht kuulus viimastele, sest Valtteri Bottas suutis Imolas saada viienda koha, mis oli kahe tiimi peale parim tulemus.

Aga nüüd karjääri lõpetamise juurde. Vettel on öelnud, et ta tahab panustada rohelisemasse maailma.

„Tunnen end üpris tühjalt ja mul pole enam palju öelda. Oli suur nädalavahetus. Ma saan vaid korrata, et viimased paar aastat on olnud sportlikust poolest päris pettumust valmistavad, aga minu ja minu elu jaoks väga kasulikud ja olulised. Juhtus palju asju, mis pani mind aru saama, et see on suur privileeg olla kus me oleme ja sellega kaasneb ka vastutus. Loodetavasti andsin ma teistele sõitjatele veidi edasi, et nad teeksid seda väärt tööd edasi,“ ütles ta.

F1 kohta ütles ta vaid: „Kindlasti jään seda igatsema rohkem kui praegu oskan aimata.“

16:55
16:33
16:32

Ja mis Vettelisse puutub, siis tema viimane sõit lõppeb 10. kohaga! Hamiltoni katkestamine oli sakslasele selliseks toredaks kingituseks.

16:31

Hämmastav. Red Bull oli kunagi Vetteli ajastul ülivõimas. Ja tänavu Verstappeni käes ka. Aga mitte kunagi pole nad saanud MM-sarja kokkuvõttes kaksikvõitu!

16:30

Max Verstappen võidab hooaja viimase võidu, aga see on suures plaanis tähtsusetu!

16:29

Viimane ring. 1,8 sekundit. Näib võimatu

16:28

Albon ja Gasly pusklevad otse Perezi teel ja sinna kaotab mehhiklane aega. Kaks ringi minna, kaks ja pool sekundit!

16:27
56/58

Ja Hamiltoni hooaeg lõppeb krahhiga! Käigud lõpetavad vahetamise ära ja tiim annab teada hüdraulikaprobleemist. Neljandalt kohalt tuleb katkestamine.

Nagu ta enne Abu Dhabi sõitu ütles: seda Mercedese vormelit ei taha ta enam kunagi näha!

16:25

Perzile lubatakse, et viimasel ringil saad Leclerci kinni.

16:25

Perezile antakse teada, et Verstappen ei võta ise jalga gaasilt, et Leclercile selg ees vastu tulla ja tead takistada, sest siis saaks Leclerc DRSi, mis aitaks tema rünnakuid katta.

Viis ringi, 4,1!

16:22

Kuus ringi, 5,3 sekundit. Pigem ei tule.

16:21

„Läheb napiks. Seitse minna. Kõik välja!“ julgustab tiim Perezi.

16:21

Seitse ringi, kuus sekundit.

16:18

Kaheksa ringi minna, Perezi ja Leclerci vahe on seitse sekundit.

Ferrari annab enda mehele teada, et kolmandas kurvis tuleb rehve säästa. Too vastab, et jätku ta rahule.

16:17

„Kuidas me strateegiaga nii untsu panime?“ pärib Vettel.

16:17

Aga siiski, Stroll läheb kohe pärast selle trükkimist mööda.

16:16
49/58

Tagapool on käimas sümpaatsed sündmused: Vettel on 10. kohal ja tema taga sõidab tiimikaaslane Stroll oluliselt värskematel rehvidel, aga tundub, et Aston Martin kavatseb kohtu hoida, et legend lahkuks punktikohaga.

16:15

Verstappen annab tiimile teada, et tema rehvidega on kõik korras ehk andku Perezile see info edasi, et tasub neid täiega kulutada.

16:13
46/58

Seekord jätab Perez esimese möödasõidu tegemata ja võtab ise tagasirgel manöövri ette. Nüüd on siis 10 sekundit ja 12 ringi Leclercini, et tuua Red Bullile ajaloo esimene kaksikvõit hooaja kokkuvõttes.

16:12

Perez tuhiseb korraks Hamiltonist mööda, aga teisel pikal sirgel saab Mercedes DRSi kasutada ja võtab koha tagasi. See on vesi Leclerci veskile, kelle vahe Hamiltoniga on 9,6 sekundit.

Loe rohkem