Enner Valencia lõi esimesel poolajal Ecuadori kasuks kaks väravat.

Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpalli MM
20. november 2022, 20:01

MM algas! Ecuador võttis hädiste peoperemeeste üle veenva võidu (11)

Kataris Al Khori nimelise linna Al Bayti nimelisel staadionil törtsutas itaallane Daniele Orsato kell 18.00 oma vilet ning alguse sai järjekorras 22. jalgpalli maailmameistrivõistluste finaalturniir. Avamatš polnud paberi peal ehk kõige glamuursem, kui vastamisi läksid korraldajariik Katar ning Lõuna-Ameerika tugev keskmik Ecuador. Kahest Enner Valencia esimesel poolajal löödud väravast võttis Ecuador 2 : 0 võidu.

Kohtumine algas tuliselt ja juba 3. minutil sai Ecuador palli Katari väravasse, kuid VAR suutis välja joonistada ühe lõuna-ameeriklaste jalgpallisaapa suluseisu ja Enner Valencia tabamus ei lugenud.

Kuid 16. minutil sai Ecuador oma teenitud värava kätte. Katari väravavaht Saad Al Sheeb tõmbas karistuslas maha Valencia, sai kollase kaardi ning järgnes penalti. Valencia realiseeris selle kindlalt, veeretades palli enda poolt vaadates paremale, samal ajal kui Al Sheeb vajus vasakule.

31. minutil lõi Ecuador ka oma teise värava. Angelo Preciado andis paremalt äärelt tsenderduse ning Valencia haamerdas peaga palli väravanurka.

Teine poolaeg möödus sündmustevaeselt. Ecuadori parima võimaluse eest hoolitses Romario Ibarra, kuid tema 55. minutil tehtud pealelöögile vastas Al Sheeb Katari väravasuul hea tõrjega.

Katari parim võimalus tekkis alles mängu 86. minutil, kui vahetusmees Mohammed Muntari pääses pika söödu järel karistusala joonelt löögile, kuid tema üritus kukkus värava katusele.

Nii kirjutas Ecuador 2 : 0 võiduga tabelisse kolm punkti. Katari kaotus oli MMide ajaloos üldse esimene kord, kui korraldajariik oma esimese mängu kaotas. Esmaspäeval lähevad A-alagrupi teises avavooru kohtumises vastamisi Holland ja Senegal.

Enne mängu

FIFA edetabelis paikneb Katar 50. ja Ecuador 44. kohal, nii et selle järgi peaks kergeks favoriidiks olema Lõuna-Ameerika meeskond. Ka koosseise vaadates tahaks anda eelise neile, sest kui kogu Katari koosseis mängib klubivutti kodumaa liigas, siis Ecuadori tiimi nimekirjast leiab ka mehi Inglismaa, Hispaania, Prantsusmaa ja Saksamaa kõrgliigast.

Huvitaval kombel on mõlemal koondisel käsil üpris korralik seeria: Katar on võitnud viimased neli kohtumist ning Ecuador pole kaotusekibedust tundnud seitsmes viimases matšis. Tõsi, lõuna-ameeriklased on neist mängudest võitnud vaid kaks, ülejäänud viis on lõppenud viigiliselt. Oma viimases MMi eelses kohtumises tegi Ecuador 0 : 0 viigi Iraagiga, Katar alistas aga 1 : 0 Albaania ja mõni päev varem 2 : 1 Panama.

Meeskonnad on varem kohtunud ühel korral, kui 2018. aasta oktoobris võttis Katar maavõistlusmängus 4 : 3 võidu.

20:04

Statistikat:

Palli valdas Ecuador 53 ja Katar 47 protsenti. Pealelööke tegi Ecuador 5 (postide vahele 3), Katar samuti 5 (postide vahele 0). Täpseid sööte andis Ecuador 419, Katar 387. Vigu tegid mõlemad 15.

Foto: Reuters/Scanpix
20:01
Lõpuvile!

Ecuador võidab MMi avamatšis Katari 2 : 0. Tsiteerides ETV2 otseülekande ekpertkommentaatorit Marko Pärnpuud: „Ecuador võttis mitte maksimumpingutusega maksimumtulemuse. Katari mäng oli fopaa“.

Katari kaotus oli MMide ajaloos üldse esimene kord, kui korraldajariik oma esimese mängu kaotas.

19:54

90 minutit on täis tiksunud. Nagu esimesele poolajale, nii ka teisele lisatakse viis minutit.

19:51

Katari parim võimalus tuleb mängu 86. minutil! Vahetusmees Mohammed Muntari pääseb pika söödu järel karistusala joonelt löögile, kuid tema üritus kukub värava katusele. Katari värav toonuks viimasteks minutiteks veel kõvasti intriigi.

19:40

Valencia tööpäev saab viimaks läbi. Teisel poolajal oli mees ka üsna varjus, kuid kaks väravat esimesel poolajal on kõva argument. Valencia asemel platsile Los Angeleses FC-s mängiv Jose Cifuentes.

19:39

75. minutil annab kaugelt tuld Afif, kuid Katari publiku suureks kurvastuseks lendab pall selgelt üle.

19:32

Turniiri esimese vahetuse teeb Ecuador. Välja Romario Ibarra ja platsile kolmas Ecuadori koosseisu kuuluv Brightoni mängija Jeremy Sarmiento.

19:27

62. minutil viimaks ka natuke ohtlikum pealelöök Katarilt, kuid Pedro Migueli kauge peaüritus läheb siiski selgelt mööda ja Ecuadori väravavahi Hernan Galindezi jaoks ohtu ei kujuta.

19:20

Teine poolaeg on alanud üsna uimaselt. 55. minutil tekitatakse viimaks üks võimalus, kui Ecuadori poolelt pääseb löögile Romario Ibarra, kuid Saad Al Sheeb Katari väravasuul vastab hea tõrjega.

19:13

Ecuadori fännid on pannud tribüünidel põhjusega peo püsti:

Foto: AP/Scanpix
19:09
Mäng jätkub, teine poolaeg!

Teisel poolajal paneb palli mängu Ecuador. Vahetusi pole tehtud ning ju siis on asjalood piisavalt head ka Ecuadori senise sangari Enner Valencia jaoks, kes esimese poolaja lõpus päris korralikult lonkas.

18:55
Poolajavile!

Esimene poolaeg on lõppenud ja Ecuador juhib Enner Valencia 16. ja 31. minuti väravatest 2 : 0. Kataril pole õnnestunud sisuliselt mitte midagi.

Statistikat ka: Ecuador on vallanud palli 54 protsenti, Katar 46 protsendi vastu. Pealelööke on Ecuador teinud 3 (raamide vahele 2), Katar vaid ühe (raamide vahele mitte ainsatki). Vigu on Katar teinud 9 ja Ecuador 7. Täpseid sööte on Ecuador andnud 190 ja Katar 165.

18:53

Esimese poolaja viimasel sekundil viimaks ka üks võimalus Katarile, kuid Almoez Ali pealöök läheb mööda. Ilmselt olnuks ka suluseis.

18:47

Valencia väljakul tagasi. Selgelt kõige mugavamalt ta end siiski ei tunne.

Esimesele poolajale lisatakse viis minutit.

18:46

Ai! Valencia lebab murul ja hoiab oma paremast põlvest kinni. Kohale tõttavad ka kanderaamimehed, kuid Valencia saab siiski ise püsti ja lonkab platsi kõrvale. Vast siiski saab Ecuadori kapten jätkata.

18:42

Selline lõbus statistikakild Inglismaa koondise poolehoidajatele mõeldes:

18:34
Katar - Ecuador 0 : 2

Enner Valencia ja Ecuadori teine! Tsenderdus paremalt äärelt ning Valencia haamerdab peaga palli väravanurka.

18:25

Pool esimesest poolajast mängitud ning asjade käigu dikteerib selgelt Ecuador. Katar pole vastaste karistusalasse praktiliselt pääsenudki.

18:22
18:19
Katar - Ecuador 0 : 1

Valencia veeretab penalti kindlalt sisse: pall enda poolt vaadates paremale ja Al Sheeb vajub vasakule.

Ecuador juhib 1 : 0 ja võib öelda, et teenitult.

Loe rohkem