Foto: EPA/Scanpix
Maailm
22. november 2022, 23:51

BLOGI | Elektrikatkestused jätkuvad Ukrainas kevadeni. Venemaa plaanib uut mobilisatsiooni

Teisipäev, 22. november. Käimas on sõja 272. päev. Suure tõenäosusega elavad ukrainlased elektrikatkestuste all vähemalt märtsi lõpuni. Valitsus alustas Hersonis elavate inimeste tasuta evakueerimist teistesse piirkondadesse.

Kokkuvõte tähtsaimatest arengutest:

  • Ukraina peab hakkama evakueerima tsiviilisikud hiljuti vabastatud Hersoni ja Mõkolaivi piirkondadest. Kahe lõunapiirkonna elanikel on soovitatud kolida riigi kesk- ja lääneosas turvalisematesse piirkondadesse, kuna kardetakse, et sõja põhjustatud infrastruktuurikahjustused on liiga suured ja inimesed ei ela talve üle.

  • President Vladimir Putin kohtub sel nädalal emadega, kelle pojad sõdivad Ukrainas, ütlesid kolm presidendi administratsioonile lähedal asuvat allikat ajalehele Vedomost. Üritus on ajastatud nii, et see langeks kokku emadepäevaga, mida tähistatakse Venemaal 27. novembril.

  • Euroopa Komisjon annab Ukrainale veel 2,5 miljardit eurot finantsabi.

  • Ukraina siseministeeriumi nõunik Anton Geraštšenko väitis, et Kreml valmistub mobilisatsiooni teiseks etapiks ja plaanib teenistusse kutsuda kuni 700 000 meest.

  • Vene keel võib peagi Läti koolide õppekavadest kaduda, kuna Läti haridusministeerium teatas plaanist asendada see mõne teise koolis õpetatava Euroopa keelega, teatas Läti avalik-õiguslik ringhääling LSM.

  • Ukraina julgeolekuteenistus SBU ja politsei korraldasid Kiievis reidi 1000aastases õigeusu kloostris, mille eesmärk on tõrjuda „Vene eriteenistuste õõnestustegevust“.

  • ÜRO tuumajärelevalveorgan andis Zaporižžja tuumajaamale hinnangu esmaspäeval, kus väitis, et jaamal pole otsest turvalisuse probleemi.Nädalavahetusel toimus Zaporižžja tuumajaama lähistel üle 12 plahvatuse. „Vaatamata pommitamisele jäid tähtsad seadmed puutumata. Tuumaohutuse või julgeolekuga seotud probleeme ei esinenud. Kõik kuus reaktorit on stabiilsed,“ teatas IAEA peadirektor Rafael Mariano Grossi.

  • Sõja algusest on Ukrainas hukkunud üle 6500 tsiviilisiku

  • Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) hoiatas, et Ukraina tervishoiusüsteemil on „sõja kõige mustemad päevad“.

  • Ukraina peaprokuratuur teatas, et ametnikud on tuvastanud neli kohta, kus Vene väed Hersoni linnas kinnipeetavaid piinasid.

  • Vene vägesid süüdistatakse okupatsiooni ajal surnukehade põletamises Hersoni serval asuvas prügilas. Kohapealsed elanikud ja töötajad rääkisid The Guardianile, et nägid objektile saabumas Venemaa lahtiseid veoautosid, mis kandsid musti kotte, mis seejärel süüdati, täites õhu suure suitsupilve ja põleva lihalõhnaga.

  • Venemaa on alates sõja algusest Ukrainas kasutanud juba üle 4700 raketi, ütles Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.

Allikad: CNN, Reuters, The Guardian

23:51

„Vene raketiarsenalil on neli vaenlast: hiilgav Ukraina õhutõrje, saamatud Vene väed, sanktsioonid ja aeg. Demilitariseerime terroririigi, et elada rahus!“ soovitab Ukraina kaitseminister Oleksi Reznikov.

23:46

USA senaatorid palusid Bideni administratsioonil hoolikalt läbi vaadata Ukraina taotlus saada Venemaa vastu võitlemiseks tapjadroone.

Oma kirjas palus 16 senaatorist koosnev parteiülene rühm Pentagonil selgitada, miks on eitavalt vastatud Ukraina taotlusele saada kasutusse droon MQ-1C Grey Eagle, vahendas Wall Street Journal. Senaatorid väljendasid muret USA vastuseisu pärast, öeldes, et drooni andmine nõuab hoolikat läbimõtlemist.

Bideni administratsioon on seni droonitaotlused tagasi lükanud, kuna kardetakse, et need võidakse alla tulistada ja arvatakse, et need ei ole Ukraina sõjategevuse jaoks olulised ja võivad konflikti eskaleerida. Pentagon ei ole oma seisukohta välja öelnud ja keeldub kommenteerimast suhtlust valitsusega.

22:50

Selline näeb praegu välja Soledar Donetski oblastis.

22:47

Ungari peaminister Viktor Orban osales jalgpallimatšil, kandes salli, mis kujutas Ukraina territooriumi osaliselt Ungari omana. Sallil oli kujutatud „Suur-Ungari“ kaarti, mis hõlmas territooriumi, mis kuulub praegu Austriale, Slovakkiale, Rumeeniale, Horvaatiale, Serbiale ja Ukrainale.

Pärast piltide ilmumist teatas Ukraina välisministeerium, et kutsub Ungari suursaadiku vaibale.

President Zelenskõi nõunik Mõhhailo Podoljak jagas sel teemal oma mõtteid ja ütles, et igaüks, kes soovib ajalooliste traumade parasiteerimisega 21. sajandil poliitilisi punkte edasi anda, on oht rahvusvahelisele julgeolekule. „Verised sõjad algavad alati sama stsenaariumi järgi: väikesed mehed unistavad suurtest impeeriumidest. Ajaloost saamata jäänud õppetunnid korduvad. Isegi ungari keeles,“ lisas ta.

21:42

Moskva juhitud kollektiivse julgeoleku lepingu organisatsiooni kohtumise raames peaks homme Jerevani saabuma diktaatorid Vladimir Putin ja Aljaksandr Lukašenka. Armeenia pealinnas on aga rahvas tänavale tulnud ja avaldab selle vastu meelt.

20:36

Gazprom ähvardab juba järgmisel nädalal katkestada oma gaasivood läbi Ukraina Euroopasse.

Venemaa riigile kuuluv energiahiid ütles oma avalduses, et osa Ukrainas hoitavast gaasist on tegelikult mõeldud Moldovale ning süüdistas Kiievit 52,52 miljoni kuupmeetri transpordi takistamises Moldovasse. Samuti öeldi, et esmaspäeval, 28. novembril hakatakse vähendama gaasivarustust, kui „transiidi tasakaalustamatus läbi Ukraina Moldova tarbijate jaoks püsib“.

Ukraina torujuhe on viimane järelejäänud torujuhe, mis toob Venemaa maagaasi Lääne-Euroopasse pärast seda, kui Gazprom sulges tarned läbi Nord Stream 1.

Ukraina lükkas süüdistused ümber ja kinnitas, et Moldova tarbijatega seotud gaas on üle antud täismahus.

20:24

Okupeeritud Krimmis asuva Sevastopoli linna võimud ütlesid, et Venemaa õhutõrje lasi alla kaks drooni.

Sevastopoli Kremli määratud kuberner Mihhail Razvožajev ütles Telegramis: „Toimub rünnak droonidega. Meie õhutõrjejõud töötavad praegu.“ Kaks drooni olevat juba alla tulistatud. Ta lisas, et tsiviiltaristu ei saanud kannatada ja kutsudes inimesi üles jääma rahulikuks.

Sevastopol on Venemaa Musta mere laevastiku baas.

20:17
Polkovnik nõudis altkäemaksuks pesumasinat

Vägede mobiliseerimise eest vastutav Vene polkovnik pandi koduaresti, kuna ta nõudis ohvitserilt altkäemaksuna pesumasinat, vahendab Sky News Vene päevalehte Kommersant.

Ametivõimud pidasid polkovniku kinni pärast seda, kui ta nõudis kodumasinat Moskva sõjaväekomissarilt, kellel läksid mobiliseerimisega seotud jõupingutused väidetavalt halvasti. Ülevaatuse läbimiseks küsis polkovnik endale pesumasinat väärtusega 70 000 rubla ehk umbes 1100 eurot.

Pärast seda, kui temast teatati Venemaa Föderaalsele Julgeolekuteenistusele (FSB), tunnistas polkovnik end altkäemaksu andmises süüdi ja ta pandi kaheks kuuks koduaresti.

19:36
Ukraina alustas uurimist Vene vangide väidetava hukkamise video kohta

Ukraina prokurör alustas uurimist pärast sotsiaalmeediasse ilmunud videot, mis näitab Moskva teatel Vene sõdureid, kes hukati pärast Ukraina vägedele allaandmist.

Ukraina inimõiguste volinik Dmõtro Lubinets väitis, et venelased alistusid näiliselt ning avasid seejärel tule, lisades, et „vastutuli ei ole sõjakuritegu“.

Video filmiti Luganski oblasti idaosas Makiivka küla äärealal, umbes 40 kilomeetrit Lõmanist kirdes, kuid juhtunu täpsed üksikasjad on ebaselged.

Ukraina peaprokuratuur teatas teisipäevases avalduses, et Luganski oblasti prokuratuur hakkab uurima Vene vägede poolt allaandmise ajal toime pandud pettemanöövrit, mille eesmärk oli võita vaenlase usaldus.

„Meediamonitooringu tulemuste järgi sai teatavaks, et Luganski oblastis Makiivka külas avasid Venemaa kaitseväelased Ukraina relvajõududele alistumist imiteerides tule Ukraina kaitsjate pihta. Sellised tegevused on rahvusvahelise humanitaarõigusega keelatud,” seisis avalduses.

Kohtueelsel uurimisel rakendatakse abinõusid selle sündmuse kõigi asjaolude väljaselgitamiseks, samuti õigusliku hinnangu andmiseks kõigi selles osalenute kohta, lisas ta.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles esmaspäeval ajakirjanikele, et Venemaa teeb kõik võimaliku süüdlaste otsimiseks, lisades, et neid tuleb karistada.

Ukraina parlamendi inimõiguste volinik Dmõtro Lubinets kommenteeris pühapäeval juhtunut, väites, et venelased alistusid näiliselt ja avasid seejärel esimesena tule.

19:29
Nobeli rahupreemia laureaat kutsub Red Bulli üles Venemaal müüki lõpetama

Ukraina Nobeli rahupreemia laureaat Oleksandra Matvichuk kutsus Vormel-1 maailmameistrit Max Verstappeni ja teisi Red Bulli sportlasi veenma kaubamärki oma müüki Venemaal lõpetama.

Twitteris jagatud videos on näha, et Matvichuki sõnum edastatakse Red Bulli Vormel 1 peakorterisse Suurnbritannias.

„Ma tean, et Vormel 1 võidusõiduautoga sõitmine on ohtlik, kuid miljonite inimeste jaoks on Ukrainas viibimine väga ohtlik. Ma olen Kiievis mis nagu teisedki Ukraina linnad on pidevalt Venemaa rakettide tule all,“ ütleb Matvichuk.

„Ukrainas pole enam turvalist ruumi, kuhu saaksime Vene rakettide eest põgeneda,“ lisab ta.

Pöördudes otse Verstappeni poole, jätkab ta: "Max, sa oled Red Bulli kaubamärgi suursaadik. Kas te võiksite neilt küsida, miks on Red Bull endiselt Venemaal müügil, samal ajal kui paljud ülemaailmsed kaubamärgid on turult lahkunud? Miks aitab Red Bull endiselt Venemaal seda sõda rahastada?“

18:27
Ukraina julgeolekuteenistus korraldas haarangu Venemaa toetatud kloostris Kiievis

Ukraina julgeolekuteenistus SBU ja politsei korraldasid Kiievis reidi 1000aastases õigeusu kloostris, mille eesmärk on tõrjuda „Vene eriteenistuste õõnestustegevust“.

Kesklinnast lõuna pool asuv Kiievi koobaste klooster on Moskva patriarhaadi alluvuses oleva Ukraina õigeusu kiriku Venemaa toetatud tiiva peakorter ning ühtlasi ka Ukraina kultuuriväärtus ning kuulub UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Vene õigeusu kirik, mille juht patriarh Kirill on tugevalt toetanud Moskva sõjategevust Ukrainas, mõistis teisipäevase haarangu hukka kui hirmutamise.

Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) avalduses öeldakse, et läbiotsimise eesmärk oli takistada koobaskloostri kasutamist „Vene maailma keskusena“ ja kontrollida teateid kloostri ruumide kasutamisest sabotaaži- ja luurerühmade ning välisriikide kodanike varjamiseks, relvade hoidmiseks ja muuks.

„Vene maailma“ kontseptsioon on Vladimir Putini uue välispoliitilise doktriini keskmes, mille eesmärk on kaitsta Venemaa keelt, kultuuri ja religiooni. Konservatiivsed ideoloogid on seda kasutanud välismaal sekkumise õigustamiseks.

SBU, politsei ja rahvuskaart otsisid teisipäeval läbi veel kaks kloostrit ja Moskva patriarhaadi piiskopkonna peakorteri Lääne-Ukrainas.

Läbiotsimine halvendab veelgi niigi pingelisi suhteid Venemaa ja Ukraina õigeusklike vahel. Kreml mõistis läbiotsimised hukka.

„Ukraina on pikka aega olnud sõjas Vene õigeusu kirikuga,“ ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ajakirjanikele.

Ukraina õigeusu kirik lahkus ametlikult Moskva juhtimise alt kolm aastat tagasi, Venemaa kaotas mitu Ukraina kogudust, kuid paljud ajaloolised kirikud ja kloostrid on jäänud religioosselt ja poliitiliselt Venemaale lojaalseks.

Eelmisel reedel teatas SBU, et on esitanud Lääne-Vinnõtsja piirkonna kõrgele vaimulikule süüdistuse katses levitada lendlehti, mis õigustasid Venemaa sissetungi Ukrainasse.

Novembri alguses teatas Ukraina õigeusu kirik, et lubab oma kogudustel esimest korda jõule tähistada 25. detsembril.

17:43

Jaapani valitsus teatas, et annab Ukrainale hädaabina generaatoreid ja päikeselaternaid, mille väärtus on 2,57 miljonit dollarit.

Jaapani valitsuse veebilehe teatatel osutatakse abi ÜRO pagulasameti (UNHCR) kaudu, vahendab The Guardian.

„Koostöös rahvusvahelise üldsuse, sealhulgas G7 liikmetega jätkab Jaapani valitsus raskustes Ukraina rahva toetamist,“ öeldi pressiteates.

16:37
Venemaa plaanib mobiliseerida kuni 700 000 sõdurit

Ukraina siseministeeriumi nõunik Anton Geraštšenko väitis, et Kreml valmistub mobilisatsiooni teiseks etapiks ja plaanib kutsuda kuni 700 000 meest.

Septembris andis president Vladimir Putin Venemaal korralduse osaliseks mobilisatsiooniks, et „tagada meie rahva ja rahva julgeolek vabastatud aladel“.

Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu ütles toona, et Venemaa kutsub oma sõjaväe toetuseks 300 000 reservväelast, kuid hiljem hakkasid ilmuma teated, et Venemaa võimud värbavad ka kodutuid oma sõjaväelaste täiendamiseks.

Nüüd on Geraštšenko väitnud, et jaanuaris võib tulla Venemaa jaoks järjekordne mobilisatsioonivoor.

Kui väited vastavad tõele, viitab see sellele, et Venemaa valmistub pikaks konfliktiks ja ka sellele, et Moskva sõda Ukrainas ei kulge nii, nagu Putin seda ette kujutas.

16:24

Vene keel võib peagi Läti koolide õppekavadest kaduda, kuna Läti haridusministeerium teatas plaanist asendada see mõne teise koolis õpetatava Euroopa keelega, teatas Läti avalik-õiguslik ringhääling LSM.

Muudatused jõustuvad 2026-2027 õppeaasta alguse ajaks. Ministeeriumi hinnangul aitavad need muudatused kaasa „noorte täielikule lõimumisele Euroopa haridusruumi, aitavad kaasa EL-i ametlike keelte õppimisele, mis omakorda avab ELi-siseselt laiemaid töövõimalusi."

15:28
Hersonist varastatud pesukaru on propaganda teenistuses

Hersoni loomaaiast varastatud pesukarust on saanud „Vene langevarjurite ja nende võitude sümbol“.

Vene vägede poolt Ukraina loomaaiast varastatud kährikust on nüüdseks saanud Kremli langevarjurite ja nende „võitude“ sümbol.

BBC ajakirjaniku Francis Scarri jagatud kaadrid näitavad, kuidas Venemaa uudistekanali Rossija 1 uudistelugeja kirjeldab, kuidas Vene väed looma Hersoni loomaaiast „evakueerisid“.

„Lugu Hersoni loomaaiast evakueeritud ja praegu langevarjurite üksuses elava olendi kohta kogub hoogu mitte ainult Venemaa, vaid ka välismeedias.“

Edasi jagatakse uudistes klippi Vene dessantväelastest pesukaruga.

Klipis ütlevad sõdurid, et loom „motiveerib neid“ ja „ajendab meid edasiste võitude poole“, kusjuures üks dessantväelane ütles: „Pesukarust on saanud meie üksuse sümbol.“

Selle kuu alguses varastasid Vene väed Hersoni loomaaiast loomi.

15:23

Vene raketilöök tabas Ukraina Zaporižžja oblastis asuvat humanitaarabikeskust.

Orihhivis asuvas humanitaarabijaotuspunktis hukkus teisipäeval sotsiaaltöötaja, ütles kuberner Oleksandr Staruhh Telegramis.

„Otsetabamuse tagajärjel sai kooli humanitaarabi jaotuskeskus surma üks sotsiaaltöötaja ja veel kaks naist haavata,“ ütles Starukh.

15:12
Ukraina kutsub Ungari suursaadiku vaibale

Ukraina kutsub välja Ungari suursaadiku, et nõuda vabandust pärast seda, kui peaminister Viktor Orbán astus avalikkuse ette salliga, mis kujutas mõnda Ukraina territooriumi Ungari osana, teatas välisministeerium.

Orbán oli salliga jalgpallimatšil, mis ajalehe Ukrainska Pravda sõnul näitas „Suur-Ungari“ kaarti, mis sisaldab territooriumi, mis on praegu osa naaberriikidest Austriast, Slovakkiast, Rumeeniast, Horvaatiast, Serbiast ja Ukrainast.

Välisministeeriumi pressiesindaja Oleg Nikolenko ütles Facebookis tehtud avalduses: „Revisionismi ideede propageerimine Ungaris ei aita kaasa Ukraina-Ungari suhete arengule ega vasta Euroopa poliitika põhimõtetele.“

Ta lisas, et Ukraina soovib vabandust ja ümberlükkamist Ungari väidetele Ukraina territooriumil.

13:26
Sõja algusest on Ukrainas hukkunud üle 6500 tsiviilisiku

ÜRO inimõiguste büroo (OHCHR) teatel on sõja algusest hukkunud vähemalt 6595 Ukraina tsiviilisikut ja saanud vigastada 10 189 inimest.

Esmaspäeval avaldatud andmete kohaselt on hukkunute seas vähemalt 415 last, 2575 meest, 1767 naist ja 1838 muud täiskasvanut, kelle sugu pole veel kindlaks tehtud, vahendab CNN.

Paljud tsiviilohvrid on leitud Donetski ja Luganski oblastis Donbassis.

OHCHRi aruande kohaselt on Donetskis ja Luganskis surma saanud 3939 tsiviilisikut ja vigastada 5338 inimest, sealhulgas Venemaa kontrolli all oleval territooriumil 449 inimest.

Komisjoni sõnul on tegelikud arvud „oluliselt suuremad“, kuna piirkondades, kus konflikt on teravnenud, sealhulgas sellistes linnades nagu Mariupol, Izjum, Lõssõtšansk, Popasna ja Sjevjerodonetsk, puudub teave surmade kohta.

12:55
Euroopa Komisjon annab Ukrainale täiendavat finantsabi

Euroopa Komisjon annab Ukrainale veel 2,5 miljardit eurot, teatas Urusla von der Leyen ja kinnitas, et Eurooopa Liit jätkab Ukraina toetamist nii kaua kui vaja.

12:11

4aastane Anton Hersonist küsib Ukraina sõdurilt, kas nemad ajasid tolvanid linnast välja.

Loe rohkem