Kiievis sai raketirünnaku tagajärjel kannatada kortermaja

Foto: Андрій Нєбитов / Ukraina politsei
Maailm
23. november 2022, 19:04

BLOGI | Venemaa ründas Ukrainat rakettidega, pealinnas sai surma kolm inimest (44)

Kolmapäev, 23. november. Käimas on sõja 273. päev. Venemaa ründas Vilnjanski linna sünnitusmaja, kus hukkus vastsündinud laps. Euroopa Parlament kuulutas Venemaa terroristlikuks riigiks, vahetult pärast seda korraldas Venemaa Ukrainale ulatuslikud õhurünnakud.

Kokkuvõte viimase ööpäeva tähtsaimatest arengutest:

  • 15 Ukraina oblastis, Kiievi linnas taastati elekter. Päeva alguses kehtestati kõigis Ukraina piirkondades erakorralised elektrikatkestused pärast Venemaa uut raketirünnakute lainet kogu riigis. Presidendi kantselei teatel on kella 22 seisuga üle Ukraina avatud 2750 „võitmatuskeskust“. 23. nov. Keskustes pakutakse tasuta ja ööpäevaringselt selliseid teenuseid nagu elekter, mobiiltelefoniühendus, soojus, vesi ja esmaabi.

  • Ukraina Zaporižžja tuumaelektrijaam kaotas kolmapäeval taas juurdepääsu välisele elektrienergiale ja toetub avarii-diiselgeneraatoritele, teatas Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur, hoiatades tuumajaama „tuumaohutuse ja -julgeoleku üha ebakindlamaks ja keerulisemaks muutuva olukorra eest“.

  • Pool Moldovast jäi ilma elektrita pärast Venemaa tohutut raketirünnakut Ukrainale.

  • Kiievi linnapea sõnul suudeti pealinna 31-st tiibraketist kinni pidada 21. Üks kümnest kaitsesüsteemist kõrvale hiilinud rakett tabas Kiievi põhjapoolses eeslinnas Võšgorodi kortermaja, tappes kolm ja haavates 15 inimest.

  • USA teatas Ukrainale uuest 400 miljoni dollari suurusest abipaketist, mis sisaldab relvi, laskemoona ja õhutõrjevarustust.

  • Vene väed ründasid arvukate rakettidega Kiievit ja mitmeid teisi piirkondi. Pealinnas sai surma vähemalt kolm inimest.

  • Venemaa raketirünnaku tõttu on elektrikatkestusi kõikides Ukraina oblastites. Energoatomi teatel lülitati Pivdennoukrainski, Hmelnõtskõi ja Rivne tuumajaamade jõuallikad välja. Ükski nendest tuumajaamadest ei tooda hetkel elektrit Ukraina elektrivõrku. Ukrenergo teatel on raketirünnakute tõttu kahjustada saanud ka kõik riigis asuvad soojus- ja hüdroelektrijaamad. 

  • Euroopa Parlament kuulutas Venemaa terrorismi riiklikuks toetajaks. Samm on pigem sümboolne, kuna Euroopa Liidul puudub selle toetamiseks õiguslik raamistik.

  • Sõjauuringute Instituudi (ISW) sõnul plaanib Venemaa tõenäoliselt libarünnakut Belgorodile ja valmistub selleks infooperatsiooni abil.

  • G7 kavatseb peagi välja kuulutada Venemaa naftaekspordi hinnalae ja plaanib korrigeerida selle taset tõenäoliselt paar korda aastas, mitte kord kuus, ütles USA rahandusministeeriumi kõrge ametnik teisipäeval. G7 on kavas 5. detsembril kehtestada Venemaa nafta meretranspordile hinnalae osana sanktsioonidest.

  • Venemaa raketirünnakute tõttu on kahjustada saanud kõik riigis asuvad suured soojus- ja hüdroelektrijaamad. 

  • Gazprom ähvardab juba järgmisel nädalal katkestada oma gaasivood läbi Ukraina Euroopasse. Riigile kuuluv energiahiid ütles oma avalduses, et osa Ukrainas hoitavast gaasist on tegelikult mõeldud Moldovale ning süüdistas Kiievit 52,52 miljoni kuupmeetri transpordi takistamises Moldovasse.

    Ukraina lükkas süüdistused ümber ja kinnitas, et Moldova tarbijatega seotud gaas on üle antud täismahus.

  • Venemaa plaanib teise mobilisatsiooni käigus värvata kuni 700 000 sõdurit.

  • Tõenäoliselt elavad ukrainlased elektrikatkestuste all vähemalt märtsi lõpuni, ütles suure energiatarnija juht. Valitsus alustas Hersonis elavate inimeste tasuta evakueerimist teistesse piirkondadesse.

  • Kiiev kutsub Ungari suursaadiku välja protestiks selle üle, et peaminister Viktor Orbán käis jalgpallimatšil salliga, mis kujutab Ukraina territooriumi Ungari osana, teatas Ukraina välisministeerium teisipäeval.

  • Krimmis aktiveeriti teisipäeval Venemaa õhutõrje ja tõrjuti kaks droonirünnakut, millest üks oli suunatud Sevastopoli lähedal asuvale elektrijaamale, ütles piirkonna kuberner.

Allikad: The Guardian, BBC, Reuters, Sky News, CNN

23:52

Presidendi kantselei: 15 Ukraina oblastis, Kiievi linnas taastati elekter.

Päeva alguses kehtestati kõigis Ukraina piirkondades erakorralised elektrikatkestused pärast Venemaa uut raketirünnakute lainet kogu riigis.

Presidendi kantselei teatel on kella 22 seisuga üle Ukraina avatud 2750 „võitmatuskeskust“. 23. nov. Keskustes pakutakse tasuta ja ööpäevaringselt selliseid teenuseid nagu elekter, mobiiltelefoniühendus, soojus, vesi ja esmaabi.

23:46

Jälle tulekahju Moskva piirkonnas... Juba teine hoone põleb Balashikhas, Venemaa pealinnast ida pool.

23:43

Kiievi südameinstituudis kustus tuli lapse operatsiooni ajal, ütles meditsiiniasutuse direktor Boris Todurov. Vaatamata sellele jätkati tegevust, ühendati generaatorid.

23:01

Ukraina Zaporižžja tuumaelektrijaam kaotas kolmapäeval taas juurdepääsu välisele elektrienergiale ja toetub avarii-diiselgeneraatoritele, teatas Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur, hoiatades tuumajaama „tuumaohutuse ja -julgeoleku üha ebakindlamaks ja keerulisemaks muutuva olukorra eest“.

Elektrijaamas viibinud IAEA ekspertide meeskond teatas, et elektrienergia kadus väljaspool seda kell 15.30. kohaliku aja järgi kolmapäeval, kui see oli elektrivõrgust täielikult lahti ühendatud, „pärast teateid ulatuslikust sõjalisest tegevusest, mis oli suunatud Ukraina energiainfrastruktuurile“, öeldakse IAEA avalduses.

„Algselt hakkasid kõik objekti 20 diiselgeneraatorit automaatselt tööle ja nüüd varustavad neist kaheksa varuelektriga objekti, mis on vajalik kõigi ohutusega seotud seadmete jaoks. Ülejäänud 12 diiselgeneraatorit on ooterežiimis,“ teatas IAEA.

„IAEA meeskond teatas ka, et jaama operatiivpersonal teostas kõiki tegevusi väljaspool tegevuskohta elektrikatkestuse korral ning et kuus reaktorit on ohutus ja stabiilses olekus,“ teatas IAEA. „Kaks reaktorit, mis on olnud kuumseiskumise režiimis, et varustada tehast ja lähedalasuvat Enerhodari linna auru ja küttega, valmistatakse ette jahtumiseks. Ülejäänud neli reaktorit jäävad külma seiskamisse,“ lisati aruandes.

23:00

Peaaegu 90% Ukraina linnast Lvivis on elektrivool taastatud, teatasid ametnikud kolmapäeval pärast järjekordset Venemaa rünnakut, mis katkestas elektri suures osas riigist.

Lvivi linnapea Andri Sadovõi ütles telegrammis, et plaanitud elektrikatkestused, mis on sissetungi ajal regulaarseks muutunud, jätkuvad sõjas kannatada saanud energiataristu tõttu, „nii et mõned majad võivad olla ilma elektrita“. Samuti on taastatud vesi ja küte ning kõik linnateenused toimivad, lisas ta.

Ukraina presidendi kantselei juhataja asetäitja Kirilo Tõmošenko sõnul on Odessas sarnane olukord vee ja soojuse taastamisega. „Piirkond on varustatud, tarbijad on ühendatud,“ ütles ta. Elekter on taastatud ka Zaporižžja piirkonnas.

Ternopoli piirkonna sõjaväevalitsuse sõnul on sealne elektrisüsteem „stabiliseeritud“ ja kliendid „ühendatakse järk-järgult võrguga“.

Umbes kolmandikul piirkonnast on elekter, esmalt ühendatakse toiteallikaga kriitilise infrastruktuuri rajatised.

22:59

Isegi järjekordse massilise Venemaa raketirünnaku põhjustatud elektri puudumine ei suuda Ukraina muusikuid peatada. Tänane kontsert Kiievis Ukraina Riikliku Filharmoonia kolonnisaalis kulges küünla- ja taskulampide ning nutitelefonide valguses.

22:11

Pool Moldovast on ilma elektrita pärast Venemaa tohutut raketirünnakut Ukrainale.

22:09

Kuigi elektrit pole (aga on mõned generaatorid), pole vett, pole paljudes kohtades mobiilsideteenust… ei lase ukrainlased Venemaal ja raketiterroril end vaos hoida. Siin on mõned trotslikud hipsterid, kes naudivad kokteile ja Bowie'd.

21:08

Kiievi linnapea sõnul suudeti pealinna 31-st tiibraketist kinni pidada 21. Üks kümnest kaitsesüsteemist kõrvale hiilinud rakett tabas Kiievi põhjapoolses eeslinnas Võšgorodi kortermaja, tappes kolm ja haavates 15 inimest.

Hoone alumisel korrusel asus lasteaed, kuid see evakueeriti õigel ajal pärast õhurünnakusireenide kõlamist. Plahvatus jättis hoone ette 3-meetrise kraatri, mis hävitas selle ümber olevad korterid, puhus lähedalasuvate puude latvu ja jättis laste mänguväljakule söestunud vraki, mis oli täis prahti.

„See lendas otse meist üle. Kuulsime vilistavat heli ja siis lendas see hoonele peale,” rääkis kohalik elanik Ruslan Vorona. Tema koos kaheksa-aastase poja Oleksiiga varjusid ja laadisid telefone päästeteenistuse püstitatud isoleeritud telgis.

„Seal oli paar plahvatust. Kaks olid vaiksemad ja üks valjem ning üks rakett lendas otse üle mu pea,” rääkis 28aastane kohalik mees Oleksandr.

Päästetöötajad püüdsid eile õhtul päästa plahvatuse tagajärjel kodutuks jäänud perede järelejäänud majapidamisvara, sidudes leitud vara linadesse ja visates need neljakorruselisest telliskivihoonest maapinnale. Palju polnud jäänud, kuid päästetöötajad olid andnud lubadused, et päästavad, mis võimalik, ja nad riskisid raskete vigastustega, kui nad oma sõna pidamiseks läbi rusude ronivad.

20:50
USA saadab Ukrainale täiendavalt 400 miljonit dollarit sõjalist abi

USA teatas Ukrainale uuest 400 miljoni dollari suurusest abipaketist, mis sisaldab relvi, laskemoona ja õhutõrjevarustust.

USA välisminister Antony Blinken ütles avalduses: „Meie pakutav suurtükiväe laskemoon, täppistuled, õhutõrjeraketid ja taktikalised sõidukid teenivad Ukrainat lahinguväljal kõige paremini.“

Pentagon teatas, et pakett sisaldas täiendavat laskemoona NASAMS-i õhutõrjesüsteemide jaoks, suure liikuvusega suurtükiväe raketisüsteeme (HIMARS), samuti raskekuulipildujaid koos soojuspiltidega sihikutega Venemaa droonide vastu võitlemiseks ja enam kui 20 meetrit väikerelvade laskemoona.

Pakett sisaldab ka enam kui 200 generaatorit, mis aitavad Ukrainal toime tulla elektrikatkestustega, mis on põhjustatud Venemaa rünnakutest energiataristu vastu. Pentagoni pressisekretär brigaadikindral Pat Ryder ütles, et generaatorid on „kavandatud nii tsiviil- kui ka sõjaliste jõuvajaduste rahuldamiseks, et leevendada võrgule avaldatavat survet“.

19:58
President Volodõmõr Zelenskõi pärast kolmapäevast Venemaa rünnakut: ukrainlased on murdmatud

Ukraina ehitab üles tänaste rünnakute tõttu kahjustatud taristu ja saab sellest kõigest üle, ütles Zelenskõi Telegrami kanalis postitatud videopöördumises.

„Täna tunnistas Euroopa Parlament Venemaa terroristlikuks riigiks. Ja siis tõestas Venemaa, et see kõik on tõsi, saates 67 raketti meie infrastruktuuri, energiavõrgu ja tavainimeste vastu,“ kommenteeris Zelenskõi.

Ta lisas ka, et Ukraina taotleb ÜRO julgeolekunõukogu kiiremas korras kokkukutsumist, arutamaks Venemaa viimaseid rünnakuid elektrijaamade vastu.

19:28

Vene raketirünnaku tagajärjed Võšhorodis:

18:56

Ukraina riiklik tuumaenergiaettevõte Energoatom teatas, et pärast Venemaa raketirünnakuid riigle lülitati kolme Ukraina tuumaelektrijaama jõuallikad välja.

Avalduses öeldakse, et „Ukraina energiasüsteemi sageduse vähenemise tõttu“ aktiveeriti Rivne, Pivdennoukrainski ja Hmelnõtski tuumaelektrijaamades hädakaitse.

18:51

Tänane rünnak Kiievile.

18:51

Vene raketirünnakutes Ukrainale hukkus esialgsetel andmetel kuus ja vigastada sai 36 inimest.

18:21
Euroopa Parlament on küberrünnaku all

President Roberta Metsola kinnitas, et parlament sattus küberrünnakute alla mõni tund pärast seda, kui saadikud kuulutasid Venemaa terrorismi riiklikuks toetajaks.

Ta ütles, et Kremli-meelne rühmitus võttis vastutuse Euroopa Parlamendi veebisaidil toimepandud rünnaku eest.

Ta lisas, et IT-eksperdid tõrjusid küberrünnaku ja kaitsevad oma süsteeme.

#SlavaUkraini

17:32
Järjekordsed vangid pääsesid tagasi kodumaale

Venemaa ja Ukraina vastastikuses vangide vahetuses pääsesid tagasi koju 35 Azovstali ja Tšornobõli kaitsjat.

35 Azovstal and Chornobyl defenders returned home in another POWs exchange

Ukrainian national guardsmen were captured at the Chornobyl nuclear power plant in the first days of the full-scale Russian invasion.They spent almost 9 months in Russian captivity https://t.co/c0PSop9tan

— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) November 23, 2022
16:54

Kiievi suunas lendas täna pärastlõunal 31 raketti, millest 21 tulistati alla, ütles Kiievi linnapea.

16:53

Tänaöine raketirünnak Vilnjanski sünnitushaiglale tappis kaks päeva tagasi sündinud poisi. Tema ema on šokis ja saadeti kodusele ravile. Põletushaavu saanud arst toimetati Zaporižžja haiglasse.

16:47

Kiievis hukkus kolm ja sai vigastada üheksa inimest.

Loe rohkem