Iivo Niskanen.

Foto: Aldo Luud
Talisport
23. november 2022, 08:55

Soomlasest olümpiavõitjale reformid ei meeldi

Murdmaasuusatamises puhuvad muudatuste tuuled: suurem auhinnaraha ja rohkem MK-punkte

Eeloleval murdmaasuusahooajal teenivad MK-sarjas punkte koguni 50 sportlast. Võidust saadud punktide kasutegur väheneb, kuid auhinnaraha suureneb. Eksperdid on olukorda kommenteerinud nii positiivselt kui ka negatiivselt.

Varem kasseerisid MK-punkte 30 kiiremat suusatajat. „Jõuproovide iseloom muutub oluliselt. Sportlane peab sageli võistlustel osalema, kuid ei pea ilmtingimata võitma. Võib juhtuda nii, et MK-sarja üldkokkuvõttes saab esikoha sportlane, kes pole ühtegi võistlust võitnud,” ütles Soome ajalehele Iltalehti suusaekspert Reijo Jylhä.

Võidu eest antakse endiselt 100 punkti, kuid võidu väärtus pole enam endine. Näiteks teise koha eest saab vaid viis punkti vähem (95), kolmanda koha eest 10 punkti vähem (90) ja viienda koha eest ainult 20 punkti vähem (80) kui mõõduvõtu võitmise eest.

„Kohati oleme näinud igavat MK-sarja, kui juba pärast Tour de Skid võis öelda, kes kokkuvõttes võidab. Varem anti Touri võidu eest 400, sel hooajal 300 MK-punkti,” nendib reformi positiivselt suhtuv Jylhä.

Nii jätkub põnevust kauemaks. „Tuleb arvestada, et võidu eest makstakse rohkem auhinnaraha. Varem teenis võitja 10 000 Šveitsi franki, tänavu aga 15 000. Nüüd saab teise koha omanik kümne tuhat kätte,” osutab Jylhä suurenevale sissetulekule.

Üks Šveitsi frank võrdub ligikaudu ühe euroga.

Soomlasest olümpiavõitjale ja maailmameistrile Iivo Niskanenile reform ei meeldi. „Vahed on väga väikesed, kui oled esimene või neljas. Muudatus toob kaasa pideva võistlemiskohustuse,” rääkis Niskanen Helsingis Soome suusaliidu pressikonverentsil.

„Muidugi motiveerib see muudatus võistluskarussellil ringi tiirutama, kuid see on omamoodi suur karistus, kui üks nädalavahetus vahele jääb,” võttis Niskanen teema lühidalt kokku.

Tänavuse MK-sarja avaetapp sõidetakse sel nädalavahetusel Soomes Rukal.