Xherdan Shaqiri mängib oma neljandal MM-finaalturniiril.

Foto: Laurent Gillieron / AP / Scanpix
Jalgpalli MM
24. november 2022, 10:42

EELVAADE | Must hobune Šveits peaks Kameruni kindlalt alistama

„Alati on musti hobuseid, kes võivad üllatada,“ vaatas Kataris peetavale vutipeole otsa enda neljandal (ja kindlasti viimasel) MMil mängiv Xherdan Shaqiri. „Vaatame, milline koondis selleks on. Ma loodan et Šveits kuulub nende sekka.“

See pole mingi üleliigne optimism või enda suureks puhumine – paljude ekspertide arvates on Šveits tõesti selle MMi üks potentsiaalseid suurüllatajaid, sest neil on piisavalt klassi ja kogemusi suurturniiridelt, et korda saata midagi suurt. Sealjuures alustatakse traditsiooniliselt tugevalt ehk Kamerunil ei pruugi siin mängus suuremat šanssi tekkida.

Kuidas läheb järgmistes mängudes Serbia ja Brasiiliaga, on juba raskem ennustada.

Lõhkame matši eel statistikapommi!

Kuigi Šveits on väga kogenud MM-sats, siis Aafrika meeskonnaga kohtutakse täna alles teist korda. Kamerunile eelnes 2006 matš Togoga – see matš lõppes Šveitsi 2 : 0 võiduga.

Panustamisvihje: Kamerun seda mängu ei võida. Mitte niiväga enda sammude tõttu, vaid Šveits pole lihtsalt alates 1966. aastast oma esimest MM-matši kaotanud. Toona muidugi kaotati nii, et vähe pole: 0 : 5 (lääne-) sakslastele.

Šveits ja Kamerun kohtuvad vutiajaloos üldse esimest korda.

Mõlema meeskonna viimased suurturniirid olid väga viisakad: Šveits langes EMil veerandfinaalis, Kamerun sai Aafrika rahvaste karikalt kaela pronksmedalid.

Šveitsi juhendab Murat Yakin – tegu on tema esimese suurturniiriga, sest eelmisel neljal oli tüüri juures Vladimir Petkovic. Yakini käe all läbis Šveits valiksarja kaotuseta: 24 võimalikust punktist tuli 18 silma ja alagrupp võideti Itaalia ees. Tõsi, selleks oli vaja valitsevate Euroopa meistrite penaltieksimusi.

Rahvuste liigat alustas Šveits kolme järjestikkuse kaotusega: Portugalile, Hispaaniale ja Tšehhile, aga kordusmängudes saadi omakorda võidud. Ehk ollakse haavatavad, aga samas ka maruohtlikud. Oleneb päevast.

Oma neljandale järjestikkusele MMile tullakse 0 : 2 kaotuselt – viimased maavõistluses enne MMi kaotati Ghanale, kellega võidakse uuesti vastakuti minna juba kaheksandikfinaalis. Viimased kaks korda on šveitslased just 16 parema seas pudenenud.

Kameruni vorm on samas pigem sant: üks võit viimasest viiest kohtumisest ja seegi maailma jalgpalli kääbuse Burundi üle.

MMil mängitakse kaheksandat korda, mis on Aafrika koondiste rekord. Rohkem väravaid on neist ajaloos löönud vaid Nigeeria.

Eric Maxim Choupo-Moting on viimased 10 mängus löönud 11 väravat ja andnud kolm resultatiivset söötu ehk pole paha!

Šveitsi võtmemängijaks on jätkuvalt vanameister Shaqiri – viimasel neljal suurturniiril on koondis löönud kokku 23 väravat ja tema on löönud neist kaasa 11 löömisel: kaheksa väravat, kolm söötu!

Lisaks tasub silma peal hoida ka Breel Embolol – Kamerunis sündinud ründaja lõi Šveitsi eest valiksarjas kolm väravat, millega Monaco mees oli meeskonna resultatiivseim.