Luis Suareze mängimine on MMil põnevate sündmuste garantii.

Foto: Ricardo Mazalan / AP / Scanpix
Jalgpalli MM
24. november 2022, 13:58

EELVAADE | Kas Suarezi veetav Uruguai haukab tüki Lõuna-Korea lootustest?

Viimasena paneb MMil palli veerema H-alagrupp kui Uruguai võõrustab Lõuna-Koread. Kuigi korealased on tuntud väga südikate võitlejatena, peaks Uruguai ründejõud osutuma nende jaoks liiaks.

Uruguai on vanameistrite koondis – Luis Suarez on jätkuvalt võtmemängija ja Edinson Cavani pigem hädalahendus pingilt (ta alles taastub hüppeliigesehädast), aga kohe Lõuna-Korea vastu näeb platsil vanameister Diego Godini, sest Ronald Araujo alles taastub reieoperatsioonist.

Endine Uruguai ründetäht Diego Forlan hoiatas kodumaa meediale tänase mängu eel: „Esimene mäng on võtmetähtsusega, eriti kuna alagrupp on tihe ja järgmine kohtumine on Portugaliga, kes on minu arvates paremas hoos kui nad olid eelmisel MMil.“ Neljas koondis selles alagrupis on Portugal.

Lõhkame matši eel statistikapommi!

Kahekordsete maailmameistrite peatreener Diego Alonso on ametis olnud aasta. Eelmised 15 juhendas Uruguai koondist Oscar Tabarez, kes sai seekord kehva valiksarja alguse tõttu kinga.

MMide ajaloos on enim väravaid Uruguai särgis löönud Oscar Miguez, kaheksa. Suarezil on sinnani minna veel üks tabamus.

Uruguai ei alusta enamasti MMi hästi – viimasest seitsmest avamängust vaid üks võit, kolm viiki, kolm kaotust.

Kaitses on asjad praegu korras – kuus nulli möödunud seitsmest mängust selja taga.

Korea on konkreetselt kriisis: peatreener on tule all, tulemused pole kiita ja superstaar Son Heung-min läks enne turniiri katki – tegu on küll näovigastusega, ehk ta saab mängida, kuid tema vorm ja jaks on küsimuse all.

Teine tähtründaja Hwang Hee-chan on korralikus põuas: 11 mängu Premier League’is Wolvesi eest, null väravat. Temagi tervise kohal on küsimärke, aga Uruguai vastu ta alustab.

Kuigi rünnakul on korealased pigem hädas, siis viimases 10 valikmängus lubati endale lüüa vaid kolm väravat ehk kaitsedistsipliiniga on neil asjad korras.

Neli aastat tagasi sai Lõuna-Korea väga vinge võidu Saksamaa üle – kahe üleminutiteväravaga lõpetati Saksamaa turniir. Samas jäi edasipääs ka endale püüdmatuks, sest kaotused tulid Mehhikolt ja Rootsist.

Kokku on MMil viimasest kuuest mängust võidetud vaid üks – seesama Saksamaa alistamine.

Meeskonnad on varasemalt kohtunud kaheksal korral ja Uruguail on vöö vahel kuus võitu. Kõige esimene matš 1982 viigistati 2 : 2 ja viimane kohtumine, 2018 Soulis lõppes võõrustajate 2 : 1 võiduga. Uruguai on seega alati korealasi väravaga kostitanud.