Portugali koondise peatreener Fernando Santos on ametis juba kaheksandat aastat.

Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP / SCANPIX
Jalgpalli MM
24. november 2022, 14:57

EELVAADE | Portugali ja Ghana lahingu eel ei maini me kordagi seda töötut tüüpi!

Portugali jalgpallikoondis alustab MM-finaalturniiri Ghana vastu. Senini pole veel ükski Aafrika meeskond suutnud Kataris väravat lüüa ning vaadates viimase aja vormi, puudub põhjus miks oodata selle statistika ümber pööramist.

Portugalile on nimelt löödud viimase seitsme mänguga vaid kaks väravat.

Samas Ghana on samuti heas hoos: tänavune Aafrika rahvaste karikas läks küll aia taha, kuid nüüd on viimasest kaheksast mängust võidetud seitse, kusjuures võidu puhul on alati hoitud ka enda värav puhtana. Ainus kaotus saadi Brasiillastelt.

„Ghana on füüsiliselt jõuline meeskond, tehniliselt samuti. Neil on jalgpallureid, kes mängivad Euroopa tipptasemel,“ hindas matši eel kaitsja Rúben Dias. „Teame väga hästi, et kohtume väga ohtliku meeskonnaga. Oleme keskendunud oma tegemistele, aga teame, milliseid raskusi võib Ghana valmistada.“

Lõhkame matši eel statistikapommi!

Kuigi Portugal on pikalt kuulunud vutimaailma ladvikusse ning möödunud kümnendil võideti ka MM-tiitel, siis MMidel on nelja parema sekka asja olnud vaid kahel korral: 1966 ja 2006. Esimene turniir lõppes pronksiga.

Kui 2006 neljas koht välja jätta, on Portugali teekond sel sajandil lõppenud varakult: 2002 ja 2014 piirduti kolme mänguga, 2010 ja 2018 kukuti konkurentsist kaheksandikfinaalis.

Viimati lõpetas Portugali tee Uruguai koondis, kellega madistatakse Kataris samas alagrupis ja juba teises voorus.

Häid algusi portugallased MMil enamasti ei koge – kolm viimast MMi ollakse avamängudes võiduta.

Tosinas matšis viimasest 15 ei ole Portugal ega vastaskoondis teisel poolajal väravaid löönud.

Ghana eelmisel MMil ei mänginud. 2014 jäädi ühe viigi ja ka kahe kaotuse peale ning 2010 oli nende kõige edukam turniir, kui jõuti poolf… Ahjaa, ei jõutud, sest Luis Suarez mängis veerandfinaali viimasel minutil väravajoonel käega, võttis ära kindla värava ja Ghana eksis nii penaltil kui ka järgnenud seerias. Tänavune kolmanda ringi matš Uruguaiga on seetõttu eriti laetud – Suareze leiab jätkuvalt koondisest.

Oma 12 matšis MM-finaalturniiril on Ghana löönud värava üheksas.

Ghana üheks võtmemängijaks peaks kujunema Mohammed Kudus, kes oli juba suvel lähedal Inglismaa kõrgliigasse siirdumisele ja loodab MMiga oma aktsiaid veelgi tõsta. Amsterdami Ajaxi särgis on ta tänavu löönud 10 väravat, neist neli meistrite liigas.

Koondiste ainus varasem omavaheline kohtumine pärineb 2014 MMilt, kui Portugali võidunumbriteks jäid 2 : 1.

See eelvaade võiks olla statistiliselt palju pikem, aga enamik Portugali kohta käivaid fakte puudutab ühte teatud mängijat, kellest on selle MMi eel juba liiga palju räägitud.