Viimasel kahel MMil on Brasiilia löönud 19 väravat. Neymar on kas ise löönud või söödu andnud neist kaheksale.

Foto: AMANDA PEROBELLI / REUTERS / SCANPIX
Jalgpalli MM
24. november 2022, 15:41

EELVAADE | Favoriidikoormat kandev Brasiilia on viimased 40 aastat alati alagrupi võitnud

Jalgpalli MMi avavooru lõpetab turniiri suurfavoriidi esimene etteaste: Lusaili staadionimurule jookseb Brasiilia. Nende avaohvriks on Serbia koondis, kelle trumbiks on rünnak ehk ilmselt väravaid me selles mängus näeme.

Brasiilia kaotas viimati MMil alagrupis 1998. aastal, kui neist oli 2 : 1 üle Norra.

15 on üldse vinge number – mitte ainult pole nad MMil alagrupis nii kaua olnud kaotuseta, ka üldse viimases 15 matšis pole kaotust mekitud. Seda siis Copa America finaalis Argentiinale alla jäämise järel. Viimased seitse mängu on võidetud väravate vahega 26 : 2.

Valiksari oli Brasiilia jaoks rekordiliselt edukas: 45 punkti (14 võitu, kolm viiki) polnud nad kunagi varem kogunud. Sealjuures jäi üks mäng veel ka ära – skandaalne kohtumine Argentiinaga, kus brasiilia koroonapolitsei soovis külla tulnud argentiinlasi pärast avavilet karantiini pista.

Brasiilia on jalgpalli MMi ajaloos ainus koondis, kes jõudnud igale finaalturniirile ja alates 1982. aastast on alati lõpetanud alagrupi esikohal. Tiitlivõite nagu teada, on kirjas viis: 1958, 1962, 1970,1994 ja 2002. Kaks korda on ka finaalis kaotatud, 1950 ja 1998.

Sambavutimaa ajaloo edukaim väravalööja MMidel on mõistagi Pele, aga Neymar jääb temast kuue tabamusega vaid kolme kaugusele

Serbia jaoks on tegu neljanda finaalturniiriga – kui mitte arvestada kaheksat turniiri Jugoslaavia kuning- või liiduvabariigina. Viimasel kolmel korral pole alagrupist edenetud – üheksast mängust seitse kaotust on Euroopa koondiste negatiivne rekord. Vaid kolmes matšis on enda värav hoitud puutumatuna.

Kuus viimasest seitsmest Serbia mängust MMil on leidnud lahenduse üheväravalise vahega.

Valiksarjas võideti enda alagrupp (kaheksa mängu kaotamata) ja saadeti Portugal play-offi.

Neli aastat tagasi kohtusid meeskonnad samuti alagrupiturniiril, kus Brasiilia jäi Paulinho ja THiago Silva tabamustest peale 2 : 0. 2014 mängiti MMi eelses maavõistluses ja sealgi võitis Brasiilia, Fredi väravast 1 : 0. Rohkem omavahel mängitud pole.