Vladimir Putin kohtus 25. novembril Vene sõdurite emadega

Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
25. november 2022, 15:15

BLOGI | Putin kohtus esimest korda sõdurite emadega: ma mõistan teie valu

Reede, 25. november. Käimas on sõja 275. päev. Euroopa Liidu valitsused on endiselt eriarvamusel, kui palju Venemaa naftahinda piirata, et Moskva poleks suuteline maksma Ukraina sõja eest, ilma et sellest tekiks ülemaailmne naftatarnešokk. Läbirääkimised jätkuvad ilmselt täna.

  • Hiljuti vabastatud Hersoni sadamalinnast on käimas elanike vabatahtlik evakueerimine. Esimene rong viis minema 100 inimest, teatas Ukraina valitsus.

  • Ukraina ei näe tõendeid selle kohta, et Ukraina õhutõrjeraketi killud oleks kukkunud Poola linna Przewoduvi territooriumile.

  • Mitmed Euroopa Liidu riigid teatasid, et kingivad Ukrainale elektrigeneraatorid, et aidata riigil talveks kütet saada.

  • Suurbritannia kaitseminister Ben Wallace ütles, et Venemaa rünnakud Ukraina kriitilisele infrastruktuurile on märk Vladimir Putini „meeleheitest„. “Putin sihib Ukraina elektrivõrku ja muud tsiviilinfrastruktuuri, et maskeerida oma sõjalisi ebaõnnestumisi.“

  • Vladimir Putin kohtus esimest korda Ukrainas sõdivate sõdurite emadega ja nimetas võitlejaid kangelasteks.

  • NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles, et allianss ei takistaks Poola soovi kohaselt Saksal õhutõrjesüsteeme Ukrainale anda.

  • Venemaa on sõjale Ukrainas kulutanud hinnanguliselt 82 miljardit USA dollarit ehk veerandi oma aastaeelarvest. Hinnang sisaldab otseseid kulusid, mis on vajalikud sõjaliste operatsioonide toetamiseks. Kuid see ei hõlma stabiilseid kaitsekulutusi ega majandusega seotud kahjusid.

  • Zelenskõi: teateid Venemaa rünnakutest vabastatud Hersoni oblastile tuleb „peaaegu iga tund“. President Volodõmõr Zelenskõi ütles 24. novembril peetud kõnes, et sagedased rünnakud algasid pärast seda, kui Vene väed olid sunnitud Hersoni oblastist lahkuma.

  • Putin: naftale hinnalae kehtestamisega kaasnevad energiaturule tõsised tagajärjed. Putin rõhutas, et sellised tegevused on vastuolus turusuhete põhimõtetega ja toovad suure tõenäosusega kaasa tõsiseid tagajärgi globaalsele energiaturule.

  • Ülevaade Ukraina kaotustest sõjas: üheksa kuu jooksul on tapetud üle 5500 tsiviilisiku, 2 miljonit inimest küüditatud Venemaale ning uuritakse üle 47 000 Vene vägede poolt väidetavalt korda saadetud sõjakuritegu. Üle 300 lapse on teadmata kadunud. Venemaa on Ukraina pihta tulistanud 4500 raketti.

  • Ukraina sõja ajal on kadunud üle 15 000 inimese, teatas Rahvusvahelise Kadunud Isikute Komisjoni (ICMP) esindaja.

  • Ungari peaminister Viktor Orban ütles, et Ungari parlament ratifitseerib Soome ja Rootsi NATO liikmelisuse järgmise aasta alguses.

Allikad: The Guardian, BBC, Reuters, Sky News, CNN

00:19

Hiljuti vabastatud Hersoni sadamalinnast on käimas elanike vabatahtlik evakueerimine. Esimene rong viis minema 100 inimest, teatas Ukraina valitsus.

Ukraina taasintegreerimisministeeriumi teatel on rong teel läänepoolsesse Hmelnõtski linna. Elanike hulgas, kes „kasutasid ära tasuta evakueerimise“, on 26 last, seitse voodihaiget ja kuus piiratud liikumisvõimega inimest, öeldakse avalduses.

Hersoni võimud kutsuvad elanikke üles lahkuma linnast, mis on endiselt peamiselt elektrita, enne kui temperatuur veelgi langeb. Herson on sattunud ka uue tulistamise alla, kuna Vene väed olid sunnitud Dnipro jõe läänekaldalt lahkuma.

Linnaametnike sõnul saavad evakueeritavad Hmelnõtskisse jõudmisel rahalist toetust, majutust ja humanitaarabi.

Ametivõimude sõnul sõidavad Hersoni piirkonnast ka bussid Odessa, Mõkolaivi ja Krõvõi Rihi linnadesse, kus inimesed „majutatakse spetsiaalselt varustatud varjupaikadesse ja evakueeritakse seejärel autoga Ukraina turvalisematesse piirkondadesse“.

23:59

Ukraina ei näe tõendeid selle kohta, et Ukraina õhutõrjeraketi killud oleks kukkunud Poola linna Przewoduvi territooriumile.

Sellest teatas välisminister Dmõtro Kuleba intervjuus ajalehele Le Parisien.

„Meie sõjavägi teatab, et see ei ole Ukraina rakett. Ukraina ja Poola vahetavad teavet ja jõuavad ühisele järeldusele,“ ütles ta.

23:05

Venemaa sõjaväeohvritest rääkides ütles Putin, et „surm on vältimatu“.

Vene diktaator Vladimir Putin võrdles kohtumisel sõdurite emadega riigi kaotusi Ukraina sissetungi ajal liiklusõnnetustes hukkunute arvuga.

„Meie riigis hukkub liiklusõnnetustes umbes 30 000 inimest (aastas). Umbes sama palju sureb alkoholi tõttu,“ ütles ta. „Me kõik oleme surelikud ja ühel päeval lahkume kõik sellest maailmast. See on vältimatu.“

22:07

Paavst Franciscus kirjutas Ukraina rahvale kirja, mille avaldas reedel Vatikan.

„Ei möödu päevagi, kui ma poleks teie lähedal ega hoiaks teid oma südames ja palvetes,“ ütles paavst kirjas, mis oli algselt kirjutatud itaalia keeles. „Sinu valu on minu valu,“ kirjutas ta.

Franciscus ei maininud Venemaad, vaid küsis: „Kuidas on võimalik, et mehed saavad teisi mehi niimoodi kohelda?“

Paavst mainis sõja eest põgenema pidanud Ukraina noorte tapetud ja ümberasustatud inimeste kannatusi. „Igaühes neist on kogu inimkonna lüüasaamine,“ ütles ta.

Kirjas väljendati kaastunnet noortele, „kes on pidanud oma riigi julgeks kaitsmiseks relvad haarama“, abikaasade kaotanud emadele, vanuritele ja vabatahtlikele.

„Selles kurjuse ja valu ookeanis,“ kirjutas paavst, „üheksakümmend aastat pärast kohutavat holodomori genotsiidi, imetlen ma teie õhinat. Isegi selles tohutus tragöödias, mida te kannatate, pole Ukraina rahvas kunagi heitunud ega jätnud end kaastunde alla. “

1932–1933 holodomori ehk terrori näljahäda kujundas kunstlikult Nõukogude liider Jossif Stalin, kes eemaldas Ukraina talupoegadelt toiduvarud, põhjustades miljonite inimeste surma. „Maailm on tunnustanud julget ja tugevat rahvast, rahvast, kes kannatab ja palvetab, nutab ja võitleb, seisab vastu ja loodab, üllast ja märtrisurnud rahvast,“ lisas paavst.

21:07

Ukraina pealinna Kiievi elektrivarustus läheneb laupäevaks normaalsele tasemele, ütles riigi energiaministeeriumi nõunik.

Energiatööstuse uurimiskeskuse direktor Oleksandr Hartšenko ütles briifingul, et Kiievis ja kogu Ukrainas elektrienergia taastamise võtmeteguriks oli riigi kolme toimiva tuumajaama töö. Ta ütles, et eeldab, et nad töötavad reede õhtuks normaalse võimsusega.

„Nüüd on võtmeteguriks tuumajaamad. Praegu puudub elektritootmine,“ ütles Hartšenko. „Olukorra järgi otsustades saavutavad meie tuumajaamad täna õhtuks oma tavapärase planeeritud võimsuse. See tähendab, et naaseme planeeritud katkestuste graafikute juurde ja inimesed saavad elektrit vähemalt 16-18 tundi päevas. Kiievi linnal on homme enam-vähem normaalne elektrilevi,“ lisas ta. Hartšenko ei öelnud, millal ta eeldaks ülejäänud riigi elektrivarustuse paranemist.

Maailma Tuumaassotsiatsiooni andmetel sõltub Ukraina tugevalt tuumaenergiast. Enne Venemaa täiemahulist sissetungi veebruaris tootsid selle nelja jaama 15 reaktorit umbes poole riigi elektrienergiast.

Hartšenko kirjeldas üksikasjalikult kolmapäevase Venemaa laiaulatusliku raketirünnaku mõju energiavõrgule, mis tema sõnul „taasis oma terviklikkuse ja võime töötada ühtse süsteemina 10–11 tunni jooksul“ pärast elektrikatkestust.

Lisaks elektrijaamade taasühendamisele, nende tootmisvõimsuse suurendamisele ja võrgu tasakaalu juhtimisele pidid insenerid remontima seadmeid ja „samm-sammult“ ühendama lahti ühendatud tarbijad, ütles ta.

Rünnakud kahjustasid või hävitasid üle poole kõrgepinge elektriülekandevõrgu „võtmeseadmetest“, lisas ta. „Maailm ei tooda kogust, mis kataks Ukraina vajadusi isegi aasta jooksul. Praegu arutame kõigi selliste seadmete tootjatega, ”sõnas ta.

Hartšenko pöördus generaatorite poole, et leevendada edasiste rünnakute mõju. „Otsime praegu kõigi võimsustasemetega generaatoreid üle kogu maailma, et kindlustada meie linnu elektrikatkestuse korral,“ ütles ta.

Euroopa Parlamendi juht Roberta Metsola on kutsunud linnu üles annetama generaatoreid ja trafosid, et ukrainlased saaksid talve üle elada. USA suursaadik Kiievis ütles reedel, et USAID on Ukrainale tarninud 80 generaatorit, „et aidata hoida elektrit sisse lülitatuna“.

21:04

Mitmed Euroopa Liidu riigid teatasid, et kingivad Ukrainale elektrigeneraatorid, et aidata riigil talveks kütet saada.

Prantsusmaa teatas, et saadab Ukrainasse 100 suure võimsusega generaatorit, „kuna Venemaa soovib kasutada talve sõjarelvana“, säutsus Prantsusmaa välisminister Catherine Colonna reedel Twitteris. „Meeldetuletus: löögid tsiviilinfrastruktuuride vastu on sõjakuriteod,“ lisas ta.

Praha linnapea Zdeněk Hřib teatas, et Tšehhi kinkib Ukrainale elektritootjaid. Hřib ütles, et pakett sisaldab 626 kütteseadet, millest 400 Kiievi ja 226 Mõkolaivi jaoks.

„Lisaks 22 miljoni CZK (ligikaudu 939 000 USA dollari) väärtuses meditsiinitarbeid Ukraina tervishoiuministeeriumi rahvatervise keskusele,“ lisas ta.

Läti suursaadik Ukrainas Oleksandr Mištšenko teatas Facebookis, et pealinn Riia tegi koostööd heategevusorganisatsiooniga, et annetada Kiievi heaks 84 elektrigeneraatorit ja 100 soojusrelvi.

20:03

IAEA teatas, et Ukraina neli tuumaelektrijaama ühendati pärast voolu kaotamist uuesti.

ÜRO tuumajärelevalveamet kinnitas, et Ukraina neli tuumaelektrijaama on taasühendatud riikliku elektrivõrguga pärast seda, kui selle nädala alguses elektrienergia täielikult kaotati.

Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) teatas oma avalduses, et Ukraina on teatanud, et tema Rivne, Lõuna-Ukraina ja Hmelnõtski tehased on uuesti ühendatud. Samuti oli elektrienergia taastatud Tšernobõli objektil.

Ukraina tuumaenergiafirma Energoatom teatas kolmapäeval, et Lõuna-Ukrainas asuvas Pivdennoukrainski tuumajaamas suleti mitmed üksused, kuna Venemaa õhulöökide ajal katkes võimsus.

Kohaliku ametniku sõnul ei töötanud üksused ka Lääne-Ukrainas asuvas Hmelnõtski tehases.

19:42

Kiirabiteenistuse teatel hukkus täna mürsutules Hersonis 15 inimest.

Venemaa sihib jätkuvalt tsiviilelanikke territooriumil, mida ta väidab olevat Venemaa.

Veel 35 inimest sai vigastada, sealhulgas laps.

18:43

EL-i diplomaadid kohtuvad täna õhtul, et jätkata kõnelusi selle üle, kas nad suudavad sõlmida kokkuleppe hinnataseme osas, et piirata Venemaa naftaeksporti, ütlesid allikad Bloombergile.

Euroopa valitsused ei ole seni suutnud Venemaa nafta hinnatasemes kokkuleppele jõuda. Mõned peavad G7 ettepanekut barreli piirmääraks 65–70 dollarit liiga kõrgeks ja teised liiga madalaks.

Kuus ELi 27 liikmesriigist olid G7 pakutud hinnalae taseme vastu, viitas Reuters neljapäeval diplomaatidele.

17:53

Suurbritannia kaitseminister Ben Wallace ütles, et Venemaa rünnakud Ukraina kriitilisele infrastruktuurile on märk Vladimir Putini „meeleheitest“.

Putin sihib Ukraina elektrivõrku ja muud tsiviilinfrastruktuuri, et „maskeerida“ oma sõjalisi ebaõnnestumisi, ütles Wallace täna Glasgow laevatehast külastades ajakirjanikele.

Ta kutsus ukrainlasi üles andma hoogu, et Venemaad tagasi lükata, lisades: „Tsiviilrindel peavad nad kaitsma seda riiklikku infrastruktuuri, mida Putin sihilikult sihib, lootuses, et ta hävitab nende majanduse ja see tähendab, et nad näevad talvel väga palju vaeva.“

Tsiviilinfrastruktuuri sihtimine on rahvusvahelise õiguse kohaselt ebaseaduslik, ütles ta ja lisas, et Ühendkuningriik „ei lase seda tüüpi kiusamisel ja jõhkrusel olla edukas“.

Hoolimata hiljutistest märkidest Moskva ebaõnnestumiste kohta, nagu Hersonist lahkumine ja paljude Vene komandöride vallandamine, hoiatas Wallace Venemaa liidri alahindamise eest. „Venemaa on riik, mis praegu ei hooli oma inimestest ja sellest, milliseid noori mehi ta surma saadab, ning tapab neid inimesi lihtsalt edasi.“

17:41

Sõltumatu Venemaa veebisait Mediazone, mille asutasid kaks protestirühmituse Pussy Riot algatanud inimest, on avaldanud Vene armee 155. kaardiväe merejalaväebrigaadi sõduri kirjutatud konto.

Nad väidavad, et Donetskist edelas Pavlivka lähedal toimunud lahingutes on brigaad saanud 900 ohvrit. Brigaadi avalikus kirjas on sõjaväejuhte varem süüdistatud 300 mehe kaotuses.

Nüüd sisaldab uus tunnistus, mida Guardianil pole õnnestunud kontrollida, brigaadi anonüümse liikme väiteid, et kolme kuu jooksul hukkus 450-500 meest.

„Kõik on demoraliseeritud. Keegi ei tähista, sest nii paljud meie poisid on surnud. Isiklikult kaotasin vaid kahe päevaga neli sõpra,” öeldakse seal.

Sõdur ütleb, et vaatamata kaotustele kindralid taktikat ei muuda ja on andnud medaleid, et brigaadi liikmeid rahustada.

Sõdur lisab: „Inimesed mõtlevad deserteerumisele ja ma saan sellest aru, ma mõtisklen praegu sama idee üle. Olen alati kodumaad ustavalt teeninud ja sellise mõtteviisi hukka mõistnud, kuid nüüd on see ilmselt ainus viis, kuidas elus püsida.“

16:41

Hersonist evakueeritakse haiglapatsiente

Eilses pommitamises hukkus Hersonis kümme inimest. Elu- ja ärihooneid tabanud löökides sai vigastada üle poolesaja inimese. Osa hooneid süttis, õhku paiskus tuhka ja risustas tänavaid purunenud klaasidega. Rünnakud kahjustasid mõningaid elamupiirkondi, mis seni sõjast puutumata olid jäänud.

Kuberner Jaroslav Janušševitš teatas nüüd, et võimud evakueerivad piirkonnast haiglapatsiente.

„Hersoni piirkondlikus haiglas ravil olevad lapsed transporditi Mõkolajivisse. Seal saavad nad ka edaspidi kogu vajalikku arstiabi,“ kirjutas ta Telegramis.

Ta ütles ka, et linnast evakueeritakse ka Hersoni piirkondliku psühhiaatrilise raviasutuse patsiente.

16:33

Juuksurisalong rindel.

16:25

Venemaa justiitsministeerium lisas Facebooki, Instagrami ja WhatsAppi emaettevõtte Meta oma „äärmuslike“ organisatsioonide registrisse, teatatakse ministeeriumi veebisaidil. Loendis on nüüd üle saja ettevõtte ja organisatsiooni.

Venemaa sideregulaator Roskomnadzor blokeeris märtsis juurdepääsu Facebookile ja Instagramile pärast seda, kui Moskva Tverskoi ringkonnakohus tunnistas Meta süüdi „äärmuslikus tegevuses“.

16:04

NASA öised satelliidipildid näitavad, et Venemaa terrorirünnakud Ukraina energiataristule on jätnud riigi suuremas osas pimedusse.

15:59

Poola soovib Vene naftale hinnapiiriks 30 dollarit barreli kohta. Nad väidavad, et Venemaa tootmiskulud on 20 dollarit ja Euroopa Liidu pakutud hinnalagi 65-70 dollarit annab neile liiga palju tulu. Eesti ja Leedu on samal nõul.

15:51

Ukraina HIMARSid töötavad öösel.

15:06

Vene Föderatsiooni mobiliseeritute perekonnad protestivad üha enam, ütles Briti luure.

Justkui nende sõnade kinnituseks kohtus Putin täna Ukraina sõja tõttu mobiliseeritute ja hukkunute emadega, nimetades neid „kangelasteks“, et summutada perede rahulolematust.

„Rääkisin nendega, kes üllatasid ka oma tuju, suhtumisega asjasse. Nad ei oodanud minult neid kõnesid. [Need vestlused] annavad mulle põhjuse öelda, et nad on kangelased. See on tõsi!“ väitis Putin.

Putin ütles naistele, et ei kahetse oma niinimetatud sõjalise erioperatsiooni käivitamist ning ütles, et mõistab nende kannatusi.

Putin käskis sõdurite emadel mitte uskuda kõike, mida nad televisioonist näevad või internetist loevad, väites, et konflikti kohta liigub palju „võltsinguid“.

Putin ütles koos emadega tee, kookide ja värskete marjadega kaetud laua taga istudes, et tema ja kogu Venemaa juhtkond mõistavad ja jagavad nende valu, kes kaotasid Ukrainas sõdides oma pojad. „Soovin, et te teaksite seda, et mina isiklikult ja kogu riigi juhtkond - jagame teie valu,“ seletas Putin.

14:45

Saksamaa arutab Poola taotlust saata Ukrainasse õhutõrjesüsteemid

Saksamaa valitsus kinnitas, et arutab liitlastega Poola palvet saata Ukrainasse õhutõrjeüksused Patriot.

Berliin pakkus kaitsesüsteemi NATO kaasliikmele Poolale tolle õhuruumi kindlustamiseks pärast seda, kui eelmisel nädalal kukkus Poola territooriumile õhutõrjerakett. Poola lükkas pakkumise tagasi, öeldes, et õhutõrjesüsteem oleks mõistlikum saata hoopis Ukrainasse.

„Me räägime oma liitlastega, kuidas käsitleda Poola ettepanekut,“ ütles Saksamaa valitsuse pressiesindaja.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg andis mõned tunnid tagasi märku, et allianss ei blokeeri otsust ja ütles, et see peaks jääma üksikute riikide otsustada.

President Andrzej Duda rääkis, et Poola julgeolekule oleks parem, kui õhutõrjesüsteemid asuksid Ukraina territooriumil piiri lähedal. „Sõjalisest aspektist oleks kõige parem, kui nad asuksid Ukrainas, et kaitsta ka Poola territooriumi. Nii kaitseksid nad kõige tõhusamalt nii Ukrainat kui ka Poolat,“ ütles ta. „Kuid selle otsuse teeb Saksamaa.“

14:15

„Ohutus on okupantide jaoks kaheldav mõiste. Kui sa ei ole tankis, on see ohtlik. Kui oled tanki sees, on see ohtlik. Kui oled tanki peal, on see väga ohtlik. Ukrainas pole neile turvalisi kohti,“ hoiatab Ukraina kaitseministeerium.

Loe rohkem