Foto Serbia jalgpallikoondise riietusruumist, mis on ajanud närvi Kosovo inimesed.

Foto: Twitter / @HCeku
Jalgpalli MM
26. november 2022, 21:10

FIFA algatas Serbia koondise „šovinistliku käitumise“ pärast uurimise (1)

FIFA on alustanud Serbia jalgpalliliidu suhtes distsiplinaaruurimise, sest nende koondise riietusruumis rippus MMil lipp, mis solvas Kosovot.

Nimelt levib sotsiaalmeedias foto, mis on tehtud Serbia koondise garderoobis enne mängu Brasiiliaga, kus on kujutatud Serbia riigi kontuur koos Kosovo aladega, kuigi see on tänaseks iseseisev riik. Lisaks on lipul serbiakeelne kiri „Ei alistu“.

Sellele reageerisid Twitteris nii Kosovo jalgpalliliit kui ka kultuuri- ja spordiminister Hajrulla Çeku, kes nimetasid seda häbiväärseks ja ksenofoobseks.

Kosovo jalgpalliliit ja olümpiakomitee esitasid vastavalt FIFA-le ja rahvusvahelisele olümpiakomiteele kaebuse. FIFA on kinnitanud, et nende distsiplinaarkomitee algatas Serbia jalgpalliliidu suhtes uurimise.

„See on vastuvõetamatu, et sellisele tegevusele järgneb vaikus,“ teatas Kosovo jalgpalliliit. „Nõudsime FIFA-lt, et nad järgiksid oma reegleid ja karistaksid Serbia jalgpalliliitu oma agressiivsete tegude eest, mis on jalgpalli väärtustega vastuolus. Selline šovinistlik käitumine ei kuulu spordivõistluste juurde.“

Endise Jugoslaavia piirkonna poliitika ja hingeelu on keeruline, kuid fakt on see, et Kosovo kuulutas end 2008. aasta 17. veebruaril Serbiast iseseisvaks. FIFA ja UEFA võtsid Kosovo oma liikmeks aastal 2016, kuid ÜRO liige see riik praegu pole.