Kristjan Ilves tegi pühapäeval väga tubli suusasõidu ja jättis õhku võimaluse püüda hüppemäel poodiumikohta.

Foto: Flawia Krawczyk
Talisport
27. november 2022, 17:46

Värske eestlanna tegi uhke skeletonisõidu!

Ilves langes hüppemäel esikümnest välja, murdmaamehed taas kahekesi punktidel (2)

Läbi pika nädalavahetuse väldanud talispordipidu Soomes Rukal sai läbi. Kui meie suusahüppajad piirdusid kvalifikatsiooniga, siis Kristjan Ilves näitas head minekut kahevõistluse ühisstardis suusasõidul ning murdmaamehed 20 kilomeetri distantsil.

Kahevõistlejatel oli Rukal kavas tihe programm. Reedel peeti viiekilomeetrise suusasõiduga võistlust, kus kuuendana rajale saanud Ilves säilitas kohta. Laupäeval oli kavas 10 kilomeetrit suusatamist ja see võistlus läks Ilvesel untsu: 17. koht mäel ja lõpuks 30. rajal. Pühapäeval ootas ees Ilvese-suguseid häid hüppajaid soosiv ühisstart, kus esmalt läbiti 10 km suusarajal ning alles siis roniti hüppemäkke.

Ilvese sooritus suusarjal oli oivaline – murdmaadistantsil keegi eest sõita ei suutnud ja lõpuks mahtusid 19 parimat meest 10 sekundi sisse. Ilves ületas finišijoone seitsmendana, 4,9 sekundit võitjast Jarl Magnus Riiberist maas. Teine on suusasõidu järel norrakas Jens Luraas Oftebro 0,8 sekundit koondisekaaslase järel. Vahed olid aga nii olematud, et võitja määras see, kes mäel kõige paremini tuule tiibadesse saab.

Paraku hüppevõistlus Ilvesel kõige paremini ei õnnestunud: ta sai 128,5meetrise õhulennu eest 129 punkti ning summarselt langes seitsmendalt kohalt 13ndaks.

Esikoha säilitas Riiber (145 meetrit, 156,3 punkti), teiseks kerkis prantslane Matteo Baud (145 m, 151,6 p) ka kolmanda poodiumikoha hõivas jaapanlane Ryota Yamamoto (140,5 m, 151,1 p).

Meie mägikotkaste nädalavahetus läks Rukas aia taha: kui laupäeval jäid nii Artti Aigro kui ka Kevin Maltsev põhivõistlusel viimaste sekka, siis pühapäeval ei jõutud niigi kaugele: mõlemad mehed hüppasid kvalifikatsioonis täpselt 92 meetrit, mis tähendas Aigrole 52. ja Maltsevile 56. kohta.

Murdmaavõistlustel oli pühapäeval kavas ühisstardiga sõidud – mehed läbisid 20 kilomeetrit ning kolmest starti tulnud eestlasest said Alvar Johannes Alev ning Martin Himma end sisse teise suuremasse punti, mis sõitis kohtadele 12.-36. Kuigi sõidu peale näidati ka kõrgemaid kohti, siis finiširüseluses tuli mõne rivaali paremust tunnistada: nii lõpetas Alev 21. ja Himma 23. kohal, kaotust võitjale Johannes Kläbole (edestas lõpuspurdiga 0,7 sekundiga Paal Golbergi) kogunes meestel vastavalt 56,6 ja 58,9 sekundit. Kaarel Kaspar Kõrge võeti ringiga sisse saamise tõttu rajalt maha.

Alevile tähistas koht ka uut isikliku tippmarki MK-sarjas. Himma parimaks on laupäeval välja sõidetud 20. koht. Kui juurde lisada ka reedese sprindi 24. tulemus, jõudis meie mees Soomes kolmel korral MK-punktidele.

Liikudes Soomest Kesk-Euroopasse, oli Saksamaal Winterbergis sel nädalavahetusel kavas skeletonisõidu kontinentaalkarika etapp, kus sinimustvalge lipu all tegi avastardid hiljuti kodakondsust vahetanud varasem lätlanna Darta Zunte. Laupäeval lõpetas ta võistluse kaheksandal, pühapäeval seitsmendal kohal – viimane oli Zunte karjääri paremuselt teise tulemuse kordamine.

Kuigi paberite järgi peaks kontinentaalkarikas olema tasemelt astme võrra allpool MK-sarjast, oli konkurents Saksamaal ülikõva: mõlemal päeval noppis võidud 2018. aasta Pyeongchangis olümpiahõbeda teeninud Jacqueline Lölling. Zulte kaotas talle laupäeval 2.21 ja pühapäeval 2.10.