Foto: Bernat Armangue / AP / Scanpix
Maailm
28. november 2022, 22:47

BLOGI | Ukraina peaprokuratuur: 329 lapse saatus on teadmata

Esmaspäev, 28. november. Käimas on sõja 278. päev. Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi hoiatas oma kodanikke ja kaitsejõude, et nad oleksid valmis uuteks raketirünnakuteks.

Kokkuvõte tähtsamatest sündmustest:

  • Ukraina peaprokuratuuri teatel peetakse praegu Ukrainas kadunuks 329 last, 12 034 last on Venemaale välja saadetud.

  • Venemaal tähistati emadepäeva 27. novembril ja sel puhul kinkisid Kurski oblasti ametnikud Ukrainas hukkunud sõdurite emadele käterätikute komplekti ja tordi.

  • „Mõistame, et terroristid valmistavad ette uusi rünnakuid. Me teame seda kindlalt. Ja seni, kuni neil on rakette, nad kahjuks ei peatu,“ ütles ta Zelenskõi pühapäevaõhtuses pöördumises.

  • Kiievi linnapea on Zelenskõga avalikult vaielnud teemal, kuidas aidata elanikel elektrikatkestustega toime tulla. Linnapea Vitali Klitško ütles, et 430 soojenduskeskust aitasid pealinna elanikel toime tulla Venemaa rünnakute tagajärgedega elektrijaamadele ning ekstreemsete tingimuste puhuks plaanitakse rajada üle 100 lisakeskuse. Zelenskõi oli varem öelnud, et Kiiev pole elanike abistamiseks piisavalt teinud.

  • Ukraina riikliku tuumaenergiaettevõtte juht ütles pühapäeval, et on märke, et Vene väed võivad valmistuda lahkuma Zaporižžja tuumajaamast. „Viimastel nädalatel oleme saanud teavet selle kohta, et venelased valmistuvad jaamast lahkuma,“ ütles Energoatomi juht Petro Kotin rahvustelevisioonis.

  • Suurbritannia lubab järgmisel aastal säilitada või suurendada sõjalist abi Ukrainale, selgub peaminister Rishi Sunaki kantselei avaldatud kõne väljavõttest. „Seisame Ukraina taga nii kaua, kui vaja. Säilitame või suurendame järgmisel aastal oma sõjalist abi. Lisaks pakume õhukaitsele uut tuge,” ütleb Sunak. Ühendkuningriik annab Ukrainale osana oma viimasest abipaketist täppisjuhitavvaid rakette Brimstone 2.

  • Ukraina võimud taastavad järk-järgult elektrienergiat, mida aitab kaasa riigi nelja tuumajaama taasühendamine, kuid miljonid inimesed on pärast laastavaid Venemaa õhurünnakuid endiselt ilma soojuse ja elektrita. „Oleme päevast päeva taastanud elektritootmist ja -varustust,“ ütles Zelenskõi oma pühapäevaõhtuses pöördumises.

  • Venemaa rünnakud Ukrainas on alates Venemaa sissetungi algusest veebruaris kahjustanud umbes 32 000 tsiviilobjekti ja üle 700 kriitilise infrastruktuuri objekti, ütles Ukraina valitsusametnik pühapäeval.

  • Venemaa kasutab oma „terroritaktikat“, et sihikindlalt rünnata Hersoni oblasti vabastatud territooriumil asuvaid elamupiirkondi, kus kommunaalteenuseid aeglaselt taastatakse, ütles piirkonna kuberner 27. novembril.

  • ÜRO pagulasagentuuri UNHCR andmetel on alates 24. veebruarist umbes 7,9 miljonit Ukrainast pärit inimest sunnitud sõja tõttu välismaalt kaitset otsima.

  • Sajad ukrainlased sõitsid pühapäeval Hersonist, et pageda Vene rünnakute eest. Hersoni vabastamine tähistas Kiievi jaoks suurt võitu, kuid sellest ajast peale on elanikud hädas vee, kütte ja elektri puudumisega, sest Moskva väed hävitasid enne lahkumist soojus- ja elektrijaamad.

    Allikad: BBC; The Guardian, Reuters

22:47

Visiidi käigus andis välisminister Reinsalu ühtlasi president Zelenskõile ja välisminister Kulebale üle välisministeeriumi esimese klassi teeneteristid.

22:12

Ukraina eitab Bahmuti ümberpiiramist venelaste poolt

Nii Venemaa kui ka Ukraina andmetel jätkuvad intensiivsed lahingud Donetski oblasti idaosas Bahmuti linna ümber.

Linn on muutunud oluliseks sihtmärgiks Vene vägedele, kes pole viimastel kuudel Ida-Ukrainas territooriumi võitnud ja sunnitud paljudest piirkondadest taanduma, kirjutab CNN. Viimaste päevade sotsiaalmeediavideod on illustreerinud tohutut hävingut Bahmutis, kus tuhanded inimesed elavad endiselt ilma elektri ja veeta.

Isehakanud Donetski rahvavabariigi Venemaa poolt ametisse nimetatud juht Deniss Pušilin ütles esmaspäeval, et Vene väed on väga lähedal Bahmuti ümberpiiramisele. „Olukord Bahmutis on endiselt keeruline, kuid meie üksused, eriti Wagneri grupi üksus, liiguvad kindlasti edasi,“ ütles Pušilin Venemaa televisioonis.

Ukrainlased tunnistavad Venemaa pealetungi piirkonnas, kuid eitavad oma positsiooni kaotamist.

Ukraina sõjaväe kindralstaap ütles esmaspäeval, et vaenlane keskendub jätkuvalt pealetungioperatsioonide läbiviimisele ja nimetas umbes poolt tosinat asulat Bahmuti piirkonnas.

Ida sõjaväe pressiesindaja Serhii Tšerevatõ ütles esmaspäeval Ukraina televisioonis: „Bahmut jääb Ukraina peamise lahingu epitsentriks. Vaenlane tegutseb selles suunas kõige agressiivsemalt. Nad korraldavad rünnakuid ja tulelööke. Keskmiselt annab vaenlane päevas umbes 180-200 suurtükilööki.“

21:37

Vene väed üritavad Donbassis edasi liikuda kolmes suunas

Venemaa väed üritavad Donetski oblastis edasi tungida Lõmani, Bahmuti ja Avdijivka suunas, teatas Ukraina kindralstaap.

Peastaabi teatel on Venemaa neljas suunas kaitsepositsioonil – Harkivi oblasti kirdeosas asuvas Kupjanskis, Ukraina keskosas Krõvõi Rihis, kagus Zaporižžjas ja lõunas Hersonis.

20:06

Hersoni oblastis tuli päevavalgele järjekordne sõjakuritegu.

Vene väed tapsid kaks Ukraina tsiviilisikut, kui tulistasid nende auto pihta ja sõitsid sellest tankiga üle. Kuritegu leidis aset tänavu märtsis, teatas Hersoni ringkonnaprokuratuur.

20:02

DNA-analüüs kinnitas, et Izjumi massihauast leitud surnukeha kuulus kirjanik Volodõmõr Vakulenkole. „Tuletage teda meelde iga kord, kui soovitate ukrainlastel venelastega kultuurilist dialoogi pidada,“ kirjutas filmirežissöör Irina Tsilõk.

19:57

Välisminister Urmas Reinsalu kohtus Kiievis president Volodõmõr Zelenskõiga. „Tema sõnum oli selge: Ukraina vajab rohkem relvi, et end Vene agressiooni vastu kaitsta. See on meie ühine vastutus jagatud turvalisuse nimel,“ sõnas Reinsalu.

19:54

Harkivist pärit, kuid nüüdseks üle kaheksa kuu Tartus elanud kunstnik Anna alustab oma Eestisse jõudmise lugu palvega, et me räägiksime mitte ainult sõjakoledustest, vaid ka millestki ilusast. Kuna tema isa elab venelaste okupeeritud linnas, siis jätame isa kaitseks loost välja nende ühise perekonnanime.

Loe lähemalt:

19:22

Ukrainlased on enda kätte saanud ligi kahe miljardi dollari eest Vene sõjavarustust. See on visuaalse kinnituse leidnud arv.

18:18

Kuues Ukraina piirkonnas on antud ohuhäire.

18:17
Venemaa raketikandja ilmus esimest korda üle päevade Mustale merele

Venemaa raketikandja alustas esimest korda üle päevade Mustal merel lahinguteenistust.

„Raketikandja on Mustal merel esimest korda üle pika aja lahinguteenistuses. Tegemist on kaheksa Kalibri tiibraketiga relvastatud pealmaaraketikandjaga,“ teatas Lõuna operatiivjuhatuse pressikeskuse juht Natalia Humeniuk.

Humeniuk lisas, et nädala alguses võib suure tõenäosusega oodata Venemaa järjekordset raketirünnakut.

17:31

Sõjas on hukkunud 101 naissõdurit, teatas Ukraina kaitseminister Oleksii Reznikov.

16:45
Foto: Kuvatõmmis/Telegram
16:36

Venemaal tähistati emadepäeva 27. novembril ja sel puhul kinkisid Kurski oblasti ametnikud Ukrainas hukkunud sõdurite emadele käterätikute komplekti ja tordi.

Varem andis Irkutski oblasti kuberner Igor Kobzev hukkunud sõdurite omastele medalid „Isamaa kaitsjate emad“ ja ütles, et nende lapsed „kuuluvad nüüd riigile“.

16:11

Ukraina sõjaväe teatel jätkavad Venemaa väed hiljuti vabastatud Hersoni linnas taristu ja elamute tulistamist.

Venemaa rünnakus sai Tšornobajevka linnas vigastada ja viidi haiglasse 10aastane poiss, teatas kohalik politsei.

Venemaa rünnakutes on pärast Moskva vägede linnast lahkumist 9. novembril hukkunud vähemalt 32 tsiviilisikut.

USA mõttekoda Sõjauuringute Instituut (ISW) teatas oma pühapäeva õhtul avaldatud värskenduses, et Vene väed kaevavad kaevikuid ja kindlustavad oma positsioone, valmistudes võimalikuks vastupealetungiks Hersoni idaosas.

15:10
Ukraina teatel on kadunud 329 last

Ukraina peaprokuratuur teatas oma Telegrami kanalis, et praegu peetakse Ukrainas kadunuks 329 last, 12 034 last on Venemaale välja saadetud.

Lastega seotud andmed prokuratuuri teatel seisuga 28.11.2022: 329 on kadunud, 12 034 on küüditatud Venemaale ja 7819 on leitud.

Peaprokuratuuri andmetel on sõjas kannatada saanud kokku 1291 last, kõige rohkem Donetski, Harkivi ja Kiievi piirkondades: hukkunud on 440 ja vigastada saanud 851 last.

Arvud ei ole lõplikud, kuna töö Ukraina okupeeritud ja vabastatud osadest saabuvate teadete kontrollimiseks alles käib.

13:58

Põhjamaade ja Balti riikide välisministrid Kiievis.

13:25
Välisminister Urmas Reinsalu viibib koos Põhja-Balti kolleegidega visiidil Kiievis

Välisminister Urmas Reinsalu viibib täna ühes kolleegidega Lätist, Leedust, Soomest, Rootsist, Norrast ja Islandilt visiidil Kiievis, et avaldada vankumatut toetust Ukrainale. Tegu on suurima delegatsiooniga, mis on Venemaa täiemahulise sõja algusest Ukrainat külastanud.

Ühise visiidi korraldanud Reinsalu sõnul on ettevõtmise eesmärk tunnustada Ukrainat kangelasliku ja ennastületava jätkuva võitluse eest vabaduse ja demokraatia nimel. „Täna siin olles tahame Ukrainale kinnitada, et seisame solidaarselt nendega. Jätkame Ukraina toetamist sõjaliselt, majanduslikult ja poliitiliselt,“ sõnas Reinsalu.

„Saabunud talv saab Ukraina inimestele olema väga keeruline, sest Venemaa hävitab süstemaatiliselt tsiviilinfrastruktuuri, sealhulgas elektrijaamu. On tõeliselt märgiline, et alustasime Põhja-Balti kolleegidega oma visiiti Ukraina elektrienergiaettevõtte UkrEnergo peakorterist, mille süsteemid on saanud Venemaa sihiliku ja ebainimliku raketirahe all palju purustusi. Venemaa kasutab tsiviilelanike energiajulgeolekut relvana ja see on tõeliselt häbiväärne.“

Reinsalu rõhutas, et selleks, et aidata inimestel üle elada talv, on vaja abistada Ukrainat infrastruktuuri taastamisel juba praegu, kui Venemaa jätkab raketirünnakuid. „Olen tänulik, et koostöös Eesti inimeste ja ettevõtjatega oleme ukrainlastele saatmas generaatoreid, sooje riideid ja toitu.“

13:05

Suurbritannia kaitseministeeriumi igapäevases luureülevaates keskendutakse seekord Hersoni linna olukorrale.

  • Vaatamata Hersoni vabastamisele Ukraina vägede poolt 11. novembril kannatab linn jätkuvalt iga päev Venemaa suurtükiväe pommitamise all. Ainuüksi 24. novembril hukkus rünnaku tõttu 10 inimest.

  • Linn on haavatav, kuna jääb Dnepri jõe idakalda, värskelt konsolideeritud kaitseliinide taga olevatesse Venemaa suurtükiväesüsteemide laskeulatusse.

  • Suure osa kahjust põhjustas Hersonis tõenäoliselt mitmikraketiheitjate, peamiselt BM-21 Gradide kasutamine.

11:56

Zaporižžja tuumaelektrijaam jääb Venemaa kontrolli alla, teatasid Moskva poolt Enerhodari linna paigaldatud võimud esmaspäeval.

„Meedia levitab aktiivselt võltsuudiseid, et Venemaa kavatseb väidetavalt Enerhodarist taanduda ja tuumajaamast lahkuda. See info ei vasta tõele,“ kirjutas venemeelne administratsioon Telegrami sõnumirakenduses.

Ukraina riikliku tuumaenergiaettevõtte juht ütles pühapäeval, et Vene väed võivad valmistuda Zaporižžja jaamast lahkuda.

10:24

Vene vägede kaotused Ukraina kaitsejõudude andmetel.

Loe rohkem