Ališer Usmanov, kes on aastaid toetanud vehklemismaailma miljonite eurodega, on praegu FIE presidendi toolilt taandunud, ent ihkaks ilmselt naasta. Pildil on tema ja Venemaa diktaator Vladimir Putin 2018. aastal

Foto: REUTERS/SCANPIX
Vehklemine
28. november 2022, 21:15

Vehklemises küpseb altkäemaksuskandaal (1)

Rahvusvaheline vehklemisperekond pidi nädalavahetusel otsustama, kas Venemaa ja Valgevene sportlased on taas võistlustele oodatud või mitte. Hääletus lükati edasi, kuid et otsus tuleks lõpuks sobivas suunas, olla Vene oligarhid valmis hammasrattaid va mammonaga õlitama.

Ehk siis maakeeli: USA vehklemisliidu ametnik ja rahvusvahelise alaliidu FIE õiguskomisjoni president Sam Cheris süüdistab venelasi endale toetushäälte ostmises, vahendab Inside the Games.

Koer olla maetud Moskvas baseeruvasse MTÜsse ICFFF. Akronüümi taga peitub nimi, mis tähendab tõlkes Rahvusvaheline heategevusfond vehklemise tuleviku heaks. Kui asju aetakse juba Venemaalt, pole raske mõista, kust pärinevad organisatsiooni taga seisvad rahad.

ICFFFile pani 2005. aastal alguse oligarh Ališer Usmanov – tegu on FIE pikaaegse presidendiga, kes peatas oma ametiaja tänavu kevadel, sest sattus Venemaa sõja tõttu Ukrainas Euroopa Liidu sanktsioonide alla. FIE juhi kohusetäitjaks on praegu Emmanuel Katsiadakis.

Nädalavahetusel pidas FIE Lausanne’is oma aastakongressi, kus tõstatus Vene ja Valgevene sportlaste küsimus. Sõna võtnud Cheris oli kategooriliselt nende naasmise vastu, sest mõlemas koondises on liikmeid, kelle töökohana kirjas agressorriigi armee. Edasi esines ameeriklane aga intrigeeriva süüdistusega.

„Kui see oleks vaid filosoofiline küsimus, miks on Venemaa vehklemise tuleviku fondi (sic!) esindaja käinud mööda maailma jagades raha, väidetavalt ametnikele, et võistlustel ja kohtumistel osaleda. Aga seda käsi-peseb-kätt moel ehk „siin on kõne, mida ma tahan, et sa peaksid, siin on hääl, mille ma tahan et see annaksid ja siin on raha, mille ma olen andnud“,“ kõlas Cherise väide.

Lõpuks otsustas FIE, et hääletus agressorite saatuse üle viiakse läbi märtsis, kui kutsutakse kokku erakorraline kongress. Soome alaliidu juht Joonas Lyytinen pidas seda kasinaks võiduks, aga kardetavasti parimaks, mis oli saadaval.

Usmanovi küsimus on üldse FIE-le väga tundlik teema, sest usbeki verd oligarh on olnud organisatsiooni suurimaid rahalisi toetajaid, kes aastast aastasse paigutanud alaliitu miljoneid Šveitsi franke. Ilma ärimeheta pukis põletab FIE aga iga aasta tema päranduseks jäänud reserve, kuid uut raha eriti peale ei näi tulevat. Varem või hiljem viib see kriisini.