Urmas Reinsalu visiidil Kiievis

Foto: Kiur Kaasik / Delfi / Välisministeerium
Eesti uudised
28. november 2022, 22:36

GALERII | Reinsalu kohtus Kiievis Zelenskõiga (26)

Välisminister Urmas Reinsalu väljendas täna Põhjala ja Balti riikide kolleegidega Kiievis viibides vankumatut solidaarsust Ukrainaga Euro-Atlandi integratsioonil, lisades, et parim abi Ukrainale on sõja hinna tõstmine Venemaale, edastas välisiministeerium.

Reinsalu, kes ühise visiidi korraldas, ütles kohtumisel Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga, et kõigi samameelsete riikide ühine eesmärk peab olema kaitseabi suurendamine Ukrainale.

„Eesti on Ukrainale andnud kaitseabi ligi 255 miljoni euro ulatuses, mis on umbes kolmandik meie kaitse-eelarvest,“ sõnas Reinsalu. Ühtlasi õnnitles ta Zelenskõid Hersoni oblasti vabastamise puhul.

Nii sanktsioonide tugevdamise kui ka Venemaa poliitilise isoleerimisega tuleb Reinsalu sõnul ühiselt jätkata seni, kuni Venemaa lõpetab agressioonisõja ja Ukrainast on lahkunud viimane Venemaa sõdur.

„Venemaa peab maksma Ukraina ülesehituse eest,“ rõhutas Reinsalu kohtumisel Ukraina peaministri Denõss Šmõhali ja asepeaminister Olha Stefanišõnaga. „Ukrainlastele on abi ellujäämise küsimus.“

Urmas Reinsalu visiidil Kiievis

Foto: Kiur Kaasik / Delfi / Välisministeerium

Jätkuvat abi Ukrainale ja Ukraina Euro-Atlandi integratsiooni arutasid seitsme Põhjala ja Balti riigi ministrid ka Ukraina kolleegi Dmõtro Kulebaga, kes ütles, et sõja võitmiseks tuleb Ukrainal esialgu üle elada talv. Kuleba märkis, et humanitaarabi kõrval vajab Ukraina enda kaitsmiseks kiiresti hädavajalikku raskerelvastust ja õhukaitsesüsteeme. Samuti annab Eesti oma panuse, et Ukraina kaitseväelastel oleks olemas ilmastikuoludele vastav talvevorm. Koostöös Norra ja Madalmaadega saadetakse lähiajal Ukrainasse ka kolmas välihaigla.

Reinsalu sõnul on parim abi Ukrainale sõja hinna jätkuv tõstmine Venemaa jaoks, sealhulgas uute sanktsioonidega kiiresti edasi liikumine. „Küsimus on inimlikkuses. Küsimus on selles, kas võidab kurjus või headus ja õiglus.“

Urmas Reinsalu visiidil Kiievis

Foto: Kiur Kaasik / Delfi / Välisministeerium

Zelenskõi kabineti asejuhi Andri Smirnovi ja asepeaprokurör Oleksii Homenkoga eritribunali arutades ütles Reinsalu, et Venemaa, sealhulgas president Vladimir Putin ja tema kaasosalised, peavad vastutama Ukrainas toime pandud koletute kuritegude eest. „Eesti toetab tugevalt Ukraina püüdlusi eritribunali loomiseks, et pidada kohut Venemaa juhtkonna agressioonikuriteo üle.“

Visiidi käigus andis välisminister Reinsalu ühtlasi president Zelenskõile ja välisminister Kulebale üle välisministeeriumi esimese klassi teeneteristid.

Tegu on suurima delegatsiooniga, mis on Venemaa täiemahulise sõja algusest Ukrainat külastanud ja esimese Põhjala-Balti valitsusliikmete ühisvisiidiga.

Homme ja ülehomme osaleb Reinsalu Rumeenias Bukarestis toimuval NATO välisministrite kohtumisel, kus keskendutakse Venemaa agressioonile Ukrainas ja Ukraina toetamisele. Kohtumisel osalevad ka Soome, Rootsi ja Ukraina välisminister.