Katriin Sildnik.

Foto: EPF
Spordivaria
29. november 2022, 14:22

HEA TÖÖ: Eesti jõutõstmise tulevikulootus võitis noorte EMil kolm medalit (1)

Tulevikulootus Katriin Sildnik saavutas Poolas noorte klassikalise jõutõstmise Euroopa meistrivõistlustel tugevas konkurentsis kolmanda koha ja purustas Eesti rekordeid. Kehakaalus +84 kilo triumfeeris Euroopa meistrina Marelin Jüriado.

Elva tüdruk on tegelnud jõutõstmisega napilt kaks aastat. Oma esimeselt klassikalise jõutõstmise EMilt naasis piiga koguni kolme medaliga. Kaalukategoorias -52 kg võitis ta lisaks kogusummamedalile pronksi nii kükis kui ka jõutõmbes.

„Katriin alustas minu käe all treenimist käesoleva aasta suvel, sooviga saavutada arengus kõrgem tase,” räägib 18aastase sportlase treener, hiljuti jõutõstmise MMil neljandaks tulnud Karmen Kaljula.

Edukas tandem on suutnud kõiki kolme tõstet oluliselt edasi arendada. „Suure osa tööst teeb Katriin iseseisvalt ära, juhendamine ja tagasiside andmine toimub veebi kaudu. Treenerina on keeruline nii tulemusi tagada, kuid tänu Katriini töökusele ja tahtejõule on see võimalik. Kui tahet jagub pikemaks ajaks, jõuab ta sel spordialal väga kaugele,” kiidab treener õpilast.

Võistlushommik algas keeruliselt. „Pidin paari tunni jooksul saama kehakaalu 600 grammi madalamaks. Kaalulangetamise tõttu valisime esimese tõsteviisi puhul kindlamad raskused, kükis jäi kindlasti varu sisse,” tõdeb Katriin.

Kükis oli lõpptulemus 102,5 kilo, mis tähistab nii jõutõstja isiklikku tippmarki kui ka Eesti noorte rekordit kaalukategoorias -52 kilo.

„Lamades surumises tegime õiged valikud ja kogusime kogusumma jaoks olulised kilogrammid. See andis võimaluse mängida jõutõmbes Ukraina tõstja üle. Ta oli sunnitud kolmandal jõutõmbe katsel minema eelnevat katset 12,5 kiloga ületama.”

Teises tõsteviisis ehk lamades surumises sai Katriin kirja 62,5 kilo ja uuendas Eesti rekordit viie kilo võrra. Jõutõmbes oli tema tulemus 132,5 kilo, mis on samuti Eesti rekord ja ületab senise tippmargi 2,5 kiloga. Kogusummarekord paranes ühe võistlusega kümne kilo võrra ning uus rekord on 297,5 kilo.

Oma panuse annab treenerina ka Margus Silbaum, kes kommenteeris võistlust lühidalt, aga tabavalt: „Katriin näitas hambaid ja võitis kolm medalit.”

Sportlast abistas võistlustel Henrik Högström. Ta hoidis sidet mõlema treeneriga, kes hoolealusel veebi kaudu nii-öelda kätt pulsil hoidsid.

Kehakaalus +84 kilo triumfeeris Euroopa meistrina Marelin Jüriado, kes tegi kükki 150, lamades surumist 87,5 ja jõutõmmet 172,5 kiloga.