Rene Zahkna jäi esimesena punktideta.

Foto: Hendrik Osula
Talisport
29. november 2022, 16:12

Hooaja avastardil esimesena punktideta jäänud Zahkna: tänase seisuga oli korralik võistlus (3)

Laskesuusatajad avasid MK-hooaja Soomes Kontiolahtis meeste 20 km tavadistantsiga. Võidu võttis rootslane Martin Ponsiluoma, ükski neljast stardis olnud Eesti mehest punktikohale ei jõudnud.

Ponsiluoma jättis nelja tiiru peale üles ühe märgi ning edestas puhtalt lasknud šveitslast Niklas Hartwegi 37,2 sekundiga. Kolmas poodiumikoht kuulus samuti trahviminutiteta pääsenud sakslasele David Zobelile, kes kaotas Ponsiluomale 59,3 sekundiga.

Ei Hartweg ega Zobel polnud varem MK-sarjas poodiumile pääsenud. Muide, see on pisut ka Eesti võit, sest Šveitsi koondise füüsilise ettevalmistuse eest vastutab kevadest alates Kein Einaste.

Kummaline lugu juhtus septembris 18kuulise võistluskeelu alt vabanenud lätlase Andrejs Rastorgujevsiga, kes sai alles Kontiolahtis teada, et tal pole MK-sarjas startimiseks vajalik norm täidetud. See tähendab, et ta peab korraks põikama IBU karikasarja.

Foto: Flashscore.com

Eestlastest tegi parima võistluse Rene Zahkna, kes eksis tiirudes kahel korral, kaotas võitjale 5.14,2 ning jäi esimesena punktikohalt välja, saades 41. koha. Punkti päästnuks 12 sekundit kiirem aeg.

Neli trahviminutit teeninud Kristo Siimer sai 70. koha (+7.09,5), kaks möödalasku teinud Robert Heldna oli 74. (+7.32,4) ja üheksa lasku piima järele saatnud Raido Ränkel 93. (+11.11,3). Kokku lõpetas võistluse 97 laskesuusatajat.

„Nagu ise arvasin – ei ole [praegu] seda valu kannatamist,“ kommenteeris Zahkna ETV otseülekandes antud intervjuus. „Kui oleksin täna üle piiri läinud, siis see on see koht, kus heas vormis hambad ristis paned edasi, tänasel päeval läks blokk sisse. Proovisin küll hästi sujuvalt piiri lähedal sõita, et jumala eest ei oleks seda hetke, kui keha hakkab pidurit peale tõmbama ja tempo langeb. Selles mõttes tänase seisuga oli täiesti optimaalne, korralik võistlus.“

Ta lisas, et ideaalis pidanuks hooaja eel tehtud töö juba täna vilja kandma, ent…

„Ma ei saa kindlasti üle pingutada. Ma tean, et ei pea ilgelt kiirendusi laduma, et organismi nii-öelda käima saada. Praegu tuleb anda aega teha õigeid asju, ei tohi forsseerida, tuleb siis, kui tuleb. Praegu näen [et on vaja] üpris sama rütmi nagu igal aastal võistlustel on: sõidan peale, fookus taastumisele, siis jälle kerge trenn. See on selline rütm, nagu olema peab,“ lisas Zahkna.

70. koha saanud Kristo Siimer säilitas positiivse meele.

„Avastardi kohta võistlus oli täna päris okei,“ ütles ta ETV otseülekandes. „Viimases tiirus kaks trahvi jääb kripeldama, aga sõidu koha pealt tundsin, et tunde järgi oli neli ringi üpris ühtlane sõit. Suusaajas oli parimale (Johannes Thingnes Böle – toim) 4.30 kaotust, ma ei ole kunagi nii vähe kaotanud 20 peal, alati on olnud viis minutit või rohkem.“

Siimeri arvates on kogu meeskond paremas seisus kui eelmisel hooajal samal ajal. „On parem seis küll, tänased tulemused näitavad, et on parem kui oli eelmisel hooajal. Siit on ootus juba järgmisteks võistlusteks,“ lausus Siimer.