Susan Külm jättis viimases tiirus püsti kolm märki ja sinna kadusid ka MK-punktid.

Foto: Aldo Luud
Talisport
30. november 2022, 16:08

Eesti laskesuusanaised punktidele ei jõudnud: elu sõitu teinud Külm kõrbes viimases tiirus, Tomingas jäi kimpu relvaga (13)

Kui teisipäeval avasid laskesuusatamise MK-sarja mehed, siis kolmapäeval oli naiste kord. Kahjuks on Eesti sportlaste jaoks uudised samad: punktidele meie atleedid ei jõudnud.

Eesti koondise liidri Tuuli Tomingase võistlus läks untsu juba enne starti, kui tema relval purunes lööknõel.

„Vahetasin varurelvaga lukud ära, sest lukusüsteemis on see lööknõel, mis mul katki läks. Tihtilugu need lukud toimivad erinevalt relvade sees. Natukene oli konarlik see ümberlaadimine. Pealelaskmise ajast jäi väheks,“ tunnistas Tomingas võistlusjärgses intervjuus ERRile.

Probleemid avaldusid juba esimeses lamadestiirus, kus Tomingas jättis üles kaks märki. Püsti lasi ta nulli, kuid ka teine lamadestiir tõi kaks möödalasku. Neljandas tiirus lisandus üks trahv ja finišiprotokollist leiab eestlanna nime alles 66. realt, kaotust korra eksinud võitjale Hanna Öbergile kogunes 7.15,9.

Hiilgav polnud ka koondise liidri suusakiirus, kuid nagu Tomingas ise tunnistas, oli seal juba küsimus ka motivatsioonis, mis kadus pärast avatiiru. Igatahes lõpetas eestlanna 90 finišeerija seas 66. kohal.

Regina Ermits oli pärast esimest kahte lasketiiru punktikonkurentsis, kuid eksis kolmandas tiirus kahel korral ja neljandas lisandus veel üks trahviminut. Kokku kaotust 6.52,4, mis andis 61. koha.

Eestlannadest oli kolmapäeval parim Susan Külm, kes sõitis enne viimast tiiru 30. koha piirimail, mis võinuks tähendada karjääri esimesi MK-punkte. Kas see mõtlemine kammitses?

„Võib-olla alateadvuses. Mul oli seal väga raske, jalad värisesid ja üldse sooritus oli kehva,“ tunnistas ta ERRile. „Minu võistluse rikkus see viimane tiir.“

Kolm möödalasku tähendasid finišis 53. kohta, kaotust Öbergile 6.07,4. Viimase tiiru puhtad paberid võinuks anda koha 20 parema seas, üks eksimus toonuks veel kindlasti punkte.

Jahis liidrikohale leidus vaid kaks naist, kes suutsid Öbergiga hoida vahet alla minuti. Ingrid Landmark Tandrevold lasi puhtalt ja kaotas lõpuks 36,5 sekundit, Lisa Vitozzi ainus eksimus tuli kohe avatiirus ja tema jäi Öbergist maha 39,7.

Neljapäeval on Kontiolahtis kavas juba teatesõidud.