Davide Rebellin 2007. aasta Pariis-Nice velotuuri liidrisärgis.

Foto: OLIVER WEIKEN / EPA / SCANPIX
Jalgrattasport
30. november 2022, 20:06

Rattamaailma vanameister hukkus liiklusõnnetuses (1)

Rahvusvaheline jalgrattaüldsus on leinas, sest 51aastasena hukkus üks spordiala teenekamaid tähti Davide Rebellin. Vaatamata tippsportlase kohta kõrgele eale, taandus Itaallane profispordist alles tänavu.

Rebellini elu nõudis traagiline liiklusõnnetus: BBC kirjutab, et mees oli Vicenza lähedal treeningul, kui talle sõitis otsa veok. Masina juht ei pannud ise õnnetust tähelegi ja lahkus sündmuskohalt.

„See on äraütlemata kurb päev kõigile, kes jalgrattasporti jälgivad,“ kommenteeris uudist Tour de France’i eestvedaja Christian Prudhomme.

„Ma ei suuda seda uskuda. Ta oli koos meiega pühapäeva õhtul Monte Carlo kriteeriumi õhtusöögil,“ lisas Lotto-Soudali meeskonna tegevjuht John Lelangue.

Rebellin oli rattamaailmas üks põnev tegelane, kelle karjääri tipphetk, 2008. aasta Pekingi olümpiamängude teine koht ühisstardiga sõidust on positiivse dopinguproovi tõttu ajaloost kustutatud.

Tipptuuridel jäi itaallase kõige märkimisväärsemaks saavutuseks 1996 Giro d’Italial teenitud etapivõit, kuid säravaid saavutusi tuli mujalt. Näiteks võitis Rebelin 2008. aastal, enne Pekingis valemängijana vahele jäämist, Pariis-Nice velotuuri. 2004 sai temast esimene rattur, kes saanud kolmikvõidu Ardennide klassikutel ehk ta võitis ühel aastal nii Amstel Gold Race’i, Liege-Baston-Liege’i kui ka Valloonia ühepäevasõidu.

Rebellini karjäär vältas lõpuks üle 30 aasta: ta tegi profiratturina debüüdi 1992. aastal ning kuigi viimane kümnend enam tipptuuridel teda ei näinud, astus ta ametlikult sadulast alles tänavu.