Kristo Siimer suusatas sitkelt, kuid käis ainsa eestlasena trahviringil.

Foto: Hendrik Osula
Talisport
1. detsember 2022, 13:40

Norra mehed näitasid teatesõidus võimu, Eesti kaitses särginumbrit. Siimer: „Kahju, et kui sõit on hea, siis tihtipeale tuleb ikka üks trahviring.“

Laskesuusatamise MK-hooaja esimese meeste 4 x 7,5 km pikkuse teatesõidu võitis Kontiolahtis Norra. Ühel trahviringil käinud Eesti sai 14. koha.

Eesti avavahetust sõitis, nagu ikka, Rene Zahkna. Esimesel 2,5 km pikkusel suusaringil suurt ei juhtunud, punt püsis üpris koos. Zahkna vajas lamadestiirus üht varupadrunit ning pääses rajale 11. positsioonil, liidrist Rootsist (Peppe Femling) 19,5 sekundit hiljem.

Püstitiiru saabus esiviisik koos, Zahkna suutis hoida rajal liidrite tempot ning võttis koha sisse 11. matil. Kuigi ta kasutas kaht varupadrunit, õnnestus tal Eesti kergitada üheksandaks (+37,9). Liidriks tõusis Prantsusmaa (Eric Perrot), rootslane Femling läks kahele trahviringile ja kukkus 17ndaks (+1.14,6).

Zahkna tegi väga tugeva viimase ringi (6. aeg; +11,7 Christiansenile), tuli esimesel 2,8 sekundi võrra lähemale ning andis vahetuse Kristo Siimerile kaheksandana (+35,1). Tõsi, vahetuse võidu võttis tugeva lõpuspurdi toel norralane Vetle Sjaastad Christiansen (0+1), kuid Perrot (0+0) kaotas talle vaid 0,4 sekundiga. Kolmandana läbis esimese vahetuse sakslane Justus Strelow (0+3; +6,3).

Zahkna suusatas vahetuse 10. aja (+29,8 Christiansenile). „Proovisin esimesel ja teisel ringil – teades, et haamer võib tulla – end hästi palju tagasi hoida. Täitsa õnnestus. Kuna hoidsin tagasi, võinuks veel paremini lasta, aga pole hullu. Natuke alla keskmise laskmine, natuke üle keskmise suusatamine. Kokku okei,“ arutles ta ETV otse-eetris.

Rene Zahkna.

Foto: Hendrik Osula

Teine vahetus. Kolm suurt laskusid matile korraga, esimesena tõusis Johannes Kühn (Saksamaa), kes lasi ainsana viiest viis. Sturla Holm Lägreid (Norra) pääses ühe varuga (+14,8), Fabien Claude (Prantsusmaa) vajas kaht (+20,9), aga säilitas napilt Austria ees kolmanda koha. Siimer tegi viie märgi tabamiseks seitse lasku ja pääses suusatama üheksandana (+1.01,2).

Lägreid pingutas suusarajal kõvasti ja püüdis Kühni lasketiiruks kinni. Tundub, et see maksis pisut kätte, sest ta tegi püsti kolm möödalasku. Kühn pääses kahega ja sai 3,9 sekundi suuruse edu. Claude flirtis samuti trahviringiga, kuid sai kolmanda varupadruniga viimase märgi alla ja säilitas kolmanda koha (+16,2). Tõsi, Kanada ja Sloveenia olid kohe tema kannul.

Eesti meeskonda tabas suur tagasilöök, sest Siimer pidi minema trahviringile ja langes 15ndaks (+1.36,0).

Vahetusalasse jõuti järjestuses Saksamaa (0+4), Norra (0+5; +0,4), Sloveenia (0+3; +26,0) ja Prantsusmaa (0+5; +29,1). Siimer suusatas viimase ringi samuti väga kõvasti (8. aeg; +12,7 Lägreidile) ja saatis Raido Ränkeli rajale 16. positsioonil (1+8; +1.45,2), kuid 13. kohal paiknev Ukraina lõi patsu kõigest viis sekundit varem. Terve vahetuse peale suusatas Siimer 13. aja (+46,0 Lägreidile).

Siimer ETV otse-eetris: „Trahviring jääb kripeldama. Kahju, et kui sõit on hea, siis tihtipeale tuleb ikka üks trahviring. Me pole pikalt saanud nii, et kõik lasevad puhtalt. See on laskesuusatamine, kahjuks.

Suusad, ma arvan, vedasid nii hästi välja. Sellepärast ka sõiduaeg oli hea. Sain paari tugeva mehega koos sõita viimasel ringil, see oli super.“

Trahviring jääb Kristo Siimeri hinge kriipima.

Foto: Hendrik Osula

Kolmas vahetus. Benedikt Doll ja Tarjei Bö tulid lamadestiiru koos, lasid mõlemad eksimatult, ent Doll tegi seda kahe sekundi võrra kiiremini. Emilien Jacquelin tulistas samuti viiest viis ja tõstis Prantsusmaa tagasi kolmandaks (+24,7). Sloveenia ja Austria läksid rajale üle 20 sekundi hiljem.

Alles mõne aasta eest laskmist harjutama hakanud Ränkel läbis tiiru ühe varupadruniga, tõstis Eesti 15ndaks (+2.02,4) ja hakkas suusatama pundis, mis hoidis kohti 13.-16.

Liidrid saabusid püstitiiru paarisrakendina, ent Jacquelin oli neile üksjagu lähemale jõudnud. Kõik kolm kasutasid ühe varupadruni ja alustasid oma viimast suusaringi Dolli vedamisel. Bö oli maas 4,3 ja Jacquelin 9,8 sekundit. Austria jäi neljandana Prantsusmaast maha juba 40 sekundit.

Ränkel põrutas kohe kolm mööda, aga lasi varudega kõik alla ja pääses trahviringist. Ta oli küll jätkuvalt 15. (+2.36,5), aga pundist maas. Tõsi, mõne sekundi kauguselt tagant tuli rootslane Martin Ponsiluoma, kes käis lausa kahel trahviringil.

Doll ja Bö jõudsid vahetusalasse sajandiku pealt korraga, ent Jacquelinil läks viimasel ringil nii raskeks, et ta kaotas lõpuks 23,7 sekundit. Esikolmik näis selge, sest Austria andis teate üle veel 42,6 sekundit hiljem.

Ränkel püüdis viimasel ringil kinni Itaalia ja hoidis Ponsiluoma selja taga, nii et Robert Heldna sai ankruvahetust alustada 14. positsioonilt (1+12; +3.01,2). Ränkeli suusaaeg oli vahetuse 9. (+35,2).

Ränkel ETV otse-eetris: „Ei olnud täna kergust. Rada tundus ka selline aeglane. Endale tundus kangutamine, aga kui ütled, et 35 sekundit Tarjeile, seda polegi palju. Ponsiluoma ei liikunud ka minust väga kiiremini.

Ütleme nii, et kaks päeva esimest starti tuli ootamatult see, et relva püstiasendi klotsilt tuli sentimeeter maha võtta. Olin kaks aastat nii harjutanud, järsku pidin laskeasendit muutma. See lõi ikka väga suure ebakindluse sisse. Tunnen seda püstiasendis siiamaani. Arvan, et [kohanemiseks] läheb natuke aega.“

Raido Ränkel pidi kaks päeva enne MK-hooaja algust ootamatult püstilaskeasendit kohendama.

Foto: Hendrik Osula

Neljas vahetus. Johannes Thinges Bö pani kohe käigu sisse ja hakkas tasapisi Roman Reesilt eest libisema. Lamadestiiru jõudis Norra staar soliidse eduga. Mõlemad kasutasid üht varupadrunit, kuid Rees alustas teist suusaringi 14,6 sekundit hiljem. Quentin Fillon Maillet eksis kahel lasul ja näis minetavat viimasegi võimaluse kõrgemale tõusta (+51,7). Heldna võttis ühe varupadruni ja jätkas võistlust 16ndana (+3.50,0).

Bö lasi püsti kiire nulli ja otsustas asja ära. Aeglasemini suusatanud Rees eksis viimasel märgil kaks korda (+55,4) ja tegi ukse Fillon Maillet' jaoks irvakile. Prantslane andis kiirtuld, mis tõi ka ühe eksimuse, kuid alustas 2,5 km pikkust otsustavat suusaringi sakslasest vaid 17,7 sekundit hiljem (+1.13,1).

Heldna lasi viimases tiirus meie meeskonna päeva esimese viiest viie, aga lähikonkurendid tegid sama ja suusapingutus algas Itaalia ja Bulgaaria kannul 16ndana (+4.46,8).

Kamba peale kuut varupadrunit kasutanud Norra finišeeris võitjana ajaga 1:19.26,2. Teise koha peale siiski põnevaks ei läinud. Rees tõi Saksamaa (0+8) üle lõpujoone 43,9 sekundit hiljem, Fillon Maillet ja Prantsusmaa (0+9) kaotasid norralastele 1.05,9. Neljas oli Austria (0+4; +2.31,4), viies Tšehhi (0+10; +2.33,9) ja kuues Soome (1+12; +2.34,1).

Heldna suusatas sitkelt, möödus viimasel ringil Itaalia ja Bulgaaria ankrumeestest ning tõstis Eesti 14ndaks (1+13; +4.51,4), mis oli ka meie stardinumber. Terve vahetuse peale oli Heldnal 17. suusaaeg (+2.00,3 Sebastian Samuelssonile).

Robert Heldna möödus viimasel suusaringil kahest konkurendist.

Foto: Hendrik Osula

Heldna ETV otse-eetris: „Oma numbri kaitsesime ära. Arvan, et tegime meeskonnaga täpselt sellise soorituse, milleks praegu võimelised oleme. Keegi ei ületanud ennast väga, keegi ei roomanud väga lati alt läbi. Keskmine Eesti teade.

Usun oma kiiruslikesse võimetesse viimasel kilomeetril, jätsin [Itaaliast ja Bulgaariast möödumise] lõppu. Tundsin, et ringi esimese poolega ma seda ära ei lahenda.“

Finišisse jõudis 20 meeskonnast 19. Ainsana sai liidrilt ringi sisse Moldova.

Tulemused (kliki pildile):