Nii tõrjus Luis Suárez 12 aastat tagasi väravajoonelt Ghana pealelöögi ning Uruguai pääses lõpuks poolfinaali. Täna koidab Ghanale tasumise tund.

Foto: AFP/Scanpix
Jalgpalli MM
2. detsember 2022, 11:46

Käsipallur Suárez ei soostunud Aafrika ees vabandama: ega mina penaltit mööda löönud

Jalgpalli MMil selguvad täna õhtul viimased edasipääsejad. Kõige tulisem andmine tõotab kujuneda Ghana ja Uruguai vahelisest matšist, kus vajab klaarimist ka üks vana võlg.

2010. aasta 2. juuli oli juba peaaegu kirjutatud suurte tähtedega Aafrika jalgpalli ajalukku. Ghana mängija Dominic Adiyiah saatis MMi veerandfinaali lisaaja viimasel minutil pealöögi Uruguai värava suunas – kui see oleks sisse läinud, pääsenuks Ghana läbi aegade esimese Aafrika meeskonnana MMil poolfinaali –, kuid väravajoonel seisnud Uruguai ründaja Luis Suárez otsustas kehastuda väravavahiks ning tõrjus Adiyahi löögi kätega. Järgnes punane kaart Suárezile ja penalti Ghanale, kuid nende äss Asamoah Gyan saatis löögi üle põiklati. Järgnenud penaltiseeria võitis Uruguai ning meeskonnakaaslased tõstsid juubeldava Suárezi õlgadele.

12 aastat hiljem on Suárez jätkuvalt rivis ning panused on suured ka sel korral: kahest mängust ühe viigipunkti teeninud Uruguai vajab Ghana vastu kindlasti võitu, et edasi pääseda, aafriklastele võib asjaolude soodsal kokkulangemisel (Lõuna-Korea ei alista paralleelselt toimuvas mängus Portugali) piisata ka viigist. Suárez oli kohal ka mängueelsel pressikonverentsil ja loomulikult päriti temalt ka 2010. aastal juhtunu kohta.

„Ma ei vabanda selle eest,“ nähvas Suárez vastuseks ühe Ghana ajakirjaniku vastavale küsimusele. „Ma vabandan siis, kui olen vastasmängijat vigastanud, kuid ma võtsin punase kaardi käega mängimise eest. See polnud minu süü, sest mina ei eksinud penaltiga.“

Ainsa Ghana mängijana on toonasest rivistusest alles kapten Andre Ayew, kes ise tolles veerandfinaalis platsil ei käinud. Ayewi sõnul ei maksa 2010. a sündmustesse siiski kinni jääda.

„Kõik tundsid end toona väga halvasti, kuid praegu tahan ma üksnes järgmisesse ringi pääseda. Kättemaks või mitte, me läheme mängule sama pühendumisega ja sooviga võita. Ma ei vaata tagasi, ma ei taha minevikule keskenduda,“ lausus Ayew.

Penaltiga eksinud Gyan, kes küll enam Ghana koondisesse ei kuulu, oli BBC-le antud usutluses aga märksa sõjakamalt meelestatud.

„Kui loos oli ära olnud ja inimesed nägid, et Uruguai on meiega samas grupis, mõtlesid nad üksnes kättemaksule. Ghana ihkab kättemaksu, see on meie motivatsioon,“ ütles Gyan.

„Inimesed kogu maailmas teavad, mis tookord juhtus. See on selja taha jäänud, kuid olen inimene ja see on mul endiselt kusagil kuklas. Me saime oma alagruppi Portugali, Lõuna-Korea ja Uruguai – ja kohe oli selge, et Ghana jaoks on kõige tähtsam mäng Uruguai vastu. See on kõigil kuklas tiksumas: kättemaks, kättemaks, kättemaks,“ lajatas Gyan.