Luis Suarez valas lõpuvile järel pisaraid.

Foto: Reuters / Scanpix
Jalgpalli MM
2. detsember 2022, 19:35

URUGUAY – GHANA 2 : 0, LÕUNA KOREA – PORTUGAL 2 : 1 | JÄLLE DRAAMA! Töö näis justkui tehtud, aga Uruguay MM lõppes ikkagi pisaratega

Kataris toimuva jalgpalli MMi alagrupiturniiri viimane voor kubiseb draamast. H-grupi pöördemomendiks osutus Lõuna-Korea 90+2. minuti 2 : 1 võiduvärav Portugali üle, mis viis nad portugallaste järel teisena edasi.

Vooru keskne lahing pidi olema Ghana ja Uruguay, mida saatis varjuna 2010. aasta MMi kurikuulus veerandfinaal, mille peategelane Luis Suarez oli saatuse irooniana täna kahe võistkonna peale ainuke mees, kes mängis ka toona.

Esmalt prantsatas pilvepiirilt põrgupõhja Ghana. Kompava alguse järel läks põnevaks 16. minutil, kui Jordan Ayew andis trahvikastijoonelt Uruguay värava suunas tuld.

Sergio Rochet tõrjus madala löögi endast pisut vasakule, kuid lahtisele pallile jõudis esimesena jaole ghanalane Mohammed Kudus, kelle Rochet tõmbas maha. Järgnes mitu minutit segadust.

Nimelt fikseeris äärekohtunik esimese hooga Ghanale suluseisu, kuid moodne tehnoloogia tõestas, et Jordan Ayew löögitrajektooril seisnud Andre Ayew oli ikkagi napilt õigel pool „joont“. Seejärel käis peakohtunik televiisorit vaatamas ja jõudis otsusele, et Rochet tõmbas Kuduse maha penaltivääriliselt.

Uruguaylased eesotsas väravavaht Rochet'ga ei suutnud oma silmi uskuda, aga nad ei pidanud kaua kurvastama. 21. minutil penaltit lööma asunud kapten Andre Ayew lähenes pallile veidra hoojooksuga ning Rochet tõi palli enda vaatest vasakult alt nurgast välja. Uruguay jäi ellu!

Enamgi veel, 11 minutit hiljem võisid nad juubeldada 2 : 0 eduseisu üle. Mõlemad väravad lõi Giorgian de Arrascaeta, kes koksas 26. minutil palli umbes meetrilt peaga võrku ja lajatas 32. minutil otse õhust ühe puutega Lawrence Ati-Zigi selja taha Suarezi söödu. Suarez oli osaline ka avaväravas. Tema pealelöök oli see, mille Ati-Zigi tõrjus ebaõnnestunult värava ette lahtiseks.

Lõuna-Korea oli küll selleks ajaks suutnud poolenisti varumeestega mänginud Portugali kiirele juhtväravale vastata (6. min Ricardo Horta; 27. min Young-Gwon Kim), aga viik soosis Uruguayd. Mida aeg edasi, seda rohkem näis asi olevat Uruguay kontrolli all. Ghana püsis nende vastu võrdlemisi hambutu ning teise mängu normaalaeg lõppes viigiga.

Aga siis juhtus see, mida ükski uruguaylane ei tahtnud kuulda. Vahetusest sekkunud Hee-Chan Hwang lõpetas 90+2. minutil kiire vasturünnaku täpse löögiga Diogo Costa selja taha (2 : 1) ning kergitas Lõuna-Korea jooksvas tabelis teiseks.

Uruguay pidi äkitselt ümber lülituma ja seisu kindlustamise asemel rünnakule tormama – 3 : 0 muutnuks nende väravate vahe Korea omast paremaks. Aega iseenesest oli, sest teine mäng oli seitse-kaheksa minutit ees. Suarez jälgis kaaslaste meeleheitlikke ponnistusi pingilt pisarsilmi, aga nood ei suutnud järelejäänud veerand tunniga palli rohkem Ghana väravasse lüüa, nii et lõpuvile järel algas ilmselt suuremat sorti veevalamine.

Küllap jäävad nad eriliselt kiruma 59. minutit, mil peakohtunik Daniel Siebert käis televiisorit vaatamas, aga leidis, et Ghana kaitsja Daniel Amartey ei tõmmanud Darwin Nunezit kastis maha penaltivääriliselt. Tol hetkel tundus see väike mure, aga tagantjärele võis maksta edasipääsu.

H-grupi lõplik tabeliseis (kliki pildile):
Lõuna-Korea läks edasi, sest lõi kolme mänguga Uruguayst rohkem väravaid. Väravate vahe on mõlemal null.