Šveitsi ja Serbia mängus oli nii väravaid kui ka keskmisest tulisemaid emotsioone.

Foto: AP / SCANPIX
Jalgpalli MM
2. detsember 2022, 23:16

SERBIA – ŠVEITS 2 : 3 | Väravaid külvati peoga, aga pidu jätkavad šveitslased

Jalgpalli maailmameistrivõistluste viimane kaheksandikfinalist on Šveits, kes alistas G-grupi otsustavas kohtumises 3 : 2 Serbia.

See oli ülim etendus. Mitte maailma kõige kvaliteetsem, aga see-eest sada protsenti haarav, emotsionaalne ja dramaatiline. Mida veel ühelt jalgpallimatšilt tahta?

Serblased tulid platsile teadmises, et vajavad igal juhul võitu ja eks siis näis, mida suudab Kamerun juba edasipääsu kindlustanud Brasiilia vastu. Ometi võinuks Šveits juba esimesel minutil skoorida, kui Vanja Milinkovic-Savic poleks teinud uhket topelttõrjet.

Hoogne algus polnud juhus, vaid avapoolaega läbiv joon. Esimesena sai palli väravasse ikkagi Šveits, täpsemalt Xherdan Shaqiri 20. minutil trahvikasti paremast äärest vasaku jalaga ja rikošeti abil. Boonusena läheb Shaqiri igaveseks Šveitsi jalgpalli ajalukku, kui esimene mees, kes lõi värava kolmel erineval MMil (2014, 2018 ja 2022).

12 minutit hiljem tundus see statistika maailma kõige ebaolulisem, sest Serbia oli pööranud seisu enda kasuks. 26. minutil lõi Aleksandar Mitrovic kiirrünnakust peaga 1 : 1 ja 32. minutil Dušan Vlahovic vasaku jalaga pöördelt 2 : 1. Mõlemale väravale eelnes Šveitsi pallikaotus keskväljal.

Aga sel matšil oli rahvale veel nii mõndagi varuks. Vaheajale mindi 2 : 2 viigiseisul, sest Breel Embolo ennetas 44. minutil karistusalas kõiki serblasi ja suunas väravasse paremkaitsja Silvan Widmeri madala tsenderduse.

Hädasti võitu vajanud Kamerun tegi samal ajal oma mängu esimese pealelöögi Brasiilia väravale alles avapoolaja üleminutitel, aga see oli päris ohtlik. Lausa kõige ohtlikuma, mis brasiillastele oli kahe ja poole mängu jooksul tehtud, sest Serbia ega Šveits ei sundinud Brasiilia väravavahti ühelegi tõrjele. Bryan Mbeumo seevastu lõi peaga tagumisest tsoonist 5-6 meetri pealt maapõrkega ristnurga suunas, aga Ederson pareeris.

Šveits jätkas teist kolmveerandtundi sealt, kus esimene pooleli jäi. Ruben Vargas andis 48. minutil Serbia kastis Remo Freulerile penaltipunkti juurde edeva kannasöödu, mille keskpoolkaitsja realiseeris (3 : 2).

Mida aeg edasi, seda emotsionaalsemaks mäng läks (kohtunik nägi mitu korda kurja vaeva, et kaklust ära hoida, kuid jättis punase kaardi siiski taskusse), aga väravaid rohkem ei löödud. Eks selles oli oma osa ka Šveitsi järjest konservatiivsemas hoiakus, sest neil oli soodne seis käes ning kinnisema Šveitsi vastu Serbial rohtu polnud.

Kamerun suutis 90+3. minutil Vincent Aboubakari pealöögist alistada Brasiilia 1 : 0, aga see ei muutnud midagi. Nad lõpetasid nelja punktiga kolmandal kohal. Kusjuures Aboubakar rebis tähistades särgi seljast ja teenis seetõttu teise kollase ehk punase kaardi.

Viimases voorus paljudele põhimeestele puhkust andnud Brasiilia ja Šveits kogusid mõlemad kuus punkti, aga ühe võrra parem väravate vahe andis esikoha lõunaameeriklastele. Serbiale jäävad mälestuseks kaks kaotust ja 3 : 3 viik Kameruniga.

Kaheksandikfinaalis lähevad vastamisi Brasiilia ja Lõuna-Korea ning Portugal ja Šveits.'