Videos on Putin väidetavalt sõitmas üle Kertši väina silla, mis sai alles oktoobris pommitamises raskelt kahjustada.

Foto: Kuvatõmmis videost (https://twitter.com/KyivPost)
Maailm
5. detsember 2022, 23:12

BLOGI | Putin testis Kertši silda Mercedese roolis

Esmaspäev, 5. detsember. Käimas on sõja 285. päev. Tänasest jõustub G7 riikide vahel kokku lepitud Venemaa meretransporditava nafta hinnalagi. Eesmärk on vähendada Kremli sissetulekuid fossiilkütustest ning piirata Moskva suutlikkust rahastada oma sõda Ukrainas. Kuid kriitikud väidavad, et ülempiir on kasutu, kuna see ületab praeguse Venemaa naftahinna, umbes 52 dollarit barreli kohta. „Pole tõsiseltvõetav otsus seada Venemaa hindadele selline piir, mis on terroristliku riigi eelarvele üsna mugav,“ ütles Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.

Kokkuvõte tähtsamatest sündmustest:

  • Vladimir Putin sõitis täna üle Venemaad ja Krimmi poolsaart ühendava Kertši silla ning rääkis tööliste ja valitsusametnikega. 8. oktoobril toimunud pommirünnak katkestas liikumise ühel kahest silla sõidurajast. Venemaa süüdistas Ukrainat ja vastas löögilainega Ukraina energiarajatiste ja muu olulise infrastruktuuri pihta.

  • Ukraina teatas, et Venemaa on vallandanud uue raketirünnakute laine. Mitmel pool riigis kõlavad õhuhäire sireenid, sealhulgas Kiievis. The Guardian andmeil tulistati välja üle 100 raketi.

  • Hersoni lastehaigla töötajad on ajakirjanikele kirjeldanud, kuidas nad tegid salaplaani, kuidas päästa lapsi Venemaale küüditamisest. Vene vägesid kahtlustati orvuks jäänud laste võtmises ja Venemaale saatmises, mistõttu Hersoni piirkondlik lastehaigla hakkas fabritseerima haiguslugusid, nii et tundus, et nad on kuhugi viimiseks liiga haiged.

  • Ukraina sõjajärgne ülesehitamine läheb maksma kuni 600 miljardit eurot. Maailmapanga hinnangul on Ukraina sõjajärgse taastumise kulud alates juunist, mil prognoositi 350 miljardit eurot, kasvanud üle 200 miljardi euro.

  • Venemaa väed okupeeritud Skadovskis sunnivad pensionäre väljamaksete saamiseks hankima Vene passe, teatas Ukraina relvajõudude peastaap.

  • Ukraina sõjale ei ole praegu diplomaatilist lahendust, ütles Nobeli rahupreemia võitnud Venemaa õiguste organisatsiooni Memorial kaasasutaja Irina Stšerbakova. „Ma olen täiesti veendunud, et Putini režiimiga ei ole diplomaatilist lahendust seni, kuni see on alles,“ ütles ta.

  • Venemaa tegeleb võimalusega keelustada naftatarned lääne poolt kehtestatud hinnalae alusel, ütles Venemaa asepeaminister Aleksandr Novak pühapäeval. „Töötame mehhanismide kallal, et keelata hinnalae instrumendi kasutamine, olenemata seatud tasemest, sest selline sekkumine võib turgu veelgi destabiliseerida,“ ütles Novak.

23:11
Zelenskõi: pingutame elektrivarustuse taastamise nimel maksimaalselt

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles oma igaõhtuses pöördumises, et pärast esmaspäeval toimunud Venemaa raketirünnakute lainet jätkatakse kogu Ukrainas maksimaalseid jõupingutusi elektrivõrgu stabiliseerimiseks.

Zelenskõi kinnitas, et remonditööd jätkuvad Odessas, Zaporižžjas, Harkivis ja teistes kannatada saanud oblastites.

„Elektrivõrgu stabiliseerimiseks oli vaja paljudes piirkondades üle minna hädaseiskamisele: Taga-Karpaatiast Kiievi oblastini, Kirovohradist Sumõ ja Harkivi oblastiteni,“ ütles ta.

Zelenskõi sõnul olid mitmes piirkonnas, sealhulgas Kiievis ja Odessas, ulatuslikud elektrikatkestused. Viidates esmaspäeval alla tulistatud Vene rakettide arvule, ütles Zelenskõi, et on partneritele tänulik õhutõrjesüsteemide eest, mida Ukraina kasutada saab.

„Kahjuks on ohvreid,“ lisas Zelenskõi. „Praeguse seisuga on tänastes Venemaa rünnakutes hukkunud neli inimest.“

Energiaettevõtte DTEK tegevjuht Dmõtro Sahharuk ütles, et olukord on keeruline, kuid kontrolli all. „Pea kõik Ukraina regioonid on avariiliste elektrikatkestuste all. Energeetikainsenerid on asunud kahjustusi parandama, tööd jätkuvad üle öö. Üritame esimesel võimalusel naasta plaanipäraste katkestuste juurde, et avariikatkestused peatada.“

„Kõige keerulisem olukord on Kiievi oblastis, Kiievi linnas, Odessa linnas ja riigi põhjapoolsetes piirkondades. Selle põhjuseks on nii kahjustuste ulatus kui ka tarbijate arv,“ lisas Sahharuk.

22:18

Türgi ranniku lähedal on pärast Venemaa toornafta hinna ülempiiri kehtestamist tekkimas naftatankerite liiklusummik, kirjutas Financial Times esmaspäeval.

Neli naftatööstuse juhti ütlesid, et Türgi nõudis Venemaa naftahinna ülempiiri silmas pidades uut tõendit täieliku kindlustuskaitse kohta kõikidelt tema väinadel seilavatelt laevadelt.

Esmaspäeval jõustus meritsi transporditava Vene toornafta hinna ülempiir. Kokkulepe võimaldab Venemaa naftat kolmandatesse riikidesse vedada G7 ja Euroopa Liidu liikmesriikide, kindlustusseltside ja krediidiasutuste tankereid kasutades vaid juhul, kui last ostetakse hinnaga 60 dollarit barreli kohta või alla selle.

21:27
Valge maja: uued raketilöögid on meeldetuletus Putini jõhkrusest

Viimased rünnakud Ukrainale on meeldetuletus Vladimir Putini jõhkrusest, kommneteeris täna Valge Maja.

Esmaspäeval lasi Venemaa Ukraina pihta kümneid rakette, mis on ilmselge Venemaa katse talve saabudes Ukraina energiasektorit halvata.

Valge Maja riikliku julgeoleku pressiesindaja John Kirby ütles ajakirjanikele ka seda, et nafta hinna ülempiiril ei ole pikaajalist mõju maailma naftahindadele.

21:08

Video sellest, kuidas Ukraina kaitsjad tulistasid Saksamaalt saadud õhutõrje liikursuurtükiga Gepard alla Vene tiibraketi.

20:56

Ukraina ei kinnita ega lükka ümber rünnakut Venemaa sõjaväelennuväljadele.

„Agressorriigi valitsus vastutab selle eest, mis toimub agressorriigi territooriumil,“ ütles Ukraina luure esindaja.

20:38

Hispaania politsei pidas esmaspäeval kinni kolm loomasilmi sisaldavat ümbrikut, mis on adresseeritud Ukraina saatkonnale Madridis ning konsulaatidele Barcelonas ja Malagas.

Eelmisel nädalal teatas Ukraina, et peagi pärast seda, kui Ukraina saatkonnas Hispaanias plahvatas kirjapomm, saadeti riigi esindustele üle Euroopa mitmeid veriseid pakke. Politsei tegi teiste hulgas kahjutuks Hispaania peaminister Pedro Sanchezele saadetud lõhkekeha.

Postiteenistuse turvatöötajad avastasid uued ümbrikud esmaspäeva hommikul ja teavitasid politseid, vahendas Sky News. Politseinikud ei leidnud saadetistest plahvatusohtlikke ega kergestisüttivaid aineid.

Ukraina saatkond Madridis sai juba reedel loomasilmadega paki, millel oli siseministeeriumi teatel välismaa mark. Laupäeval ütles uurimisega kursis olev allikas Reutersile, et kuus kirjapommi näisid olevat postitatud riigi põhjaosas asuvast Valladolidi linnast.

Ukraina välisministeeriumi pressiesindaja Oleg Nikolenko ütles, et praeguseks on teada 21 juhtumist 12 riigis, kus sellised ähvardused on saadetud diplomaatilistele esindustele.

20:11

Mitmel pool üritavad kohalikud lapseröövleid ära petta, peites lapsi ära või kirjutades nende kohta üles valeandmeid. Vahel läheb see õnneks, vahel paraku mitte.

19:21

Venemaa teatas, et Ukraina väidetavates droonirünnakutes kahe Venemaa õhuväebaasi vastu hukkus kolm Vene vägede sõjaväelast.

Kaks lennukit said kergelt kannatada, teatas kaitseministeerium avalduses. Veel neli inimest sai haavata, lisati.

Kaitseministeerium rõhutas, et alustas esmaspäeval rünnakut Ukraina sõjalise ja energeetika infrastruktuuri vastu: „Hoolimata Kiievi režiimi katsetest häirida terroriaktiga Venemaa kauglennunduse lahingutegevust.“

18:18

Ukraina tulistas esmaspäeval massilise raketirünnaku käigus alla rohkem kui 60 enam kui 70 raketist, mille Venemaa välja saatis, teatas Ukraina õhujõudude juhtkond.

Löögid olid suunatud Ukraina kriitilisele infrastruktuurile, teatas õhuvägi sõnumirakenduse Telegram vahendusel tehtud avalduses.

17:06

Video nähtavasti üle Kertši silla sõitvast Putinist, ilmselt Mercedese maastikuautoga.
Kas videost nähtav värin viitab pigem silla seisukorrale või sõitja tervisele?

16:56

Kiievi piirkonna kuberneri teatel on 40% piirkonnast elektrita ja osa infrastruktuurist sai kannatada, kuid „kriitilisi tagajärgi“ ei olnud, teatab Reuters.

16:53

Vladimir Putin sõitis täna üle Venemaad ja Krimmi poolsaart ühendava Kertši silla ning rääkis tööliste ja valitsusametnikega, edastab Reuters.

8. oktoobril toimunud pommirünnak katkestas liikumise ühel kahest silla sõidurajast. Venemaa süüdistas Ukrainat ja vastas löögilainega Ukraina energiarajatiste ja muu olulise infrastruktuuri pihta.

16:52

Kiievis on oht esialgu möödas, kirjutab the Guardian. Siiski on võimalik, et rünnakuid tuleb veelgi, kuid praegu näib pealinn kahjustustest pääsenud. Enim sai pihta Odessa ja on teateid raketi(jupi) maandumisest üle piiri Moldovas Briceni lähedal.

16:34
Hartman Ukraina kolleegile: agressorriigi sportlastel pole kohta suurvõistlustel

Piret Hartman kohtus täna videosilla teel Ukraina spordiministri Vadõm Huttsaitiga, kellega arutati Venemaa ja Valgevene sportlaste vastu suunatud sanktsioone ja Ukraina spordisektori toetamise meetmeid.

 „Venemaa ja Valgevene sportlastel pole kohta meie atleetidega sama stardijoone taga. Rahvusvaheline tippsport on alati poliitiline ning me teeme enda poolt kõik, et agressorriikide kodanikud ei oleks suurvõistlustel oodatud külalised. Kinnitasin Ukraina kolleegile, et oleme valmis endiselt tegema rahvusvahelistel kohtumistel Ukrainat toetavaid avaldusi ning meie spordiorganisatsioonid on valmis tegema nende organisatsioonidega tihedat koostööd,“ ütles kultuuriminister Piret Hartman.

„Vadõm Huttsait rääkis mulle, kuidas Ukraina spordisektor kannab sõja käigus iga päev suuri kaotusi. Lisaks hukkunud sportlastele ja treeneritele kannatab sporditaristu, paljud spordirajatised on purustatud. Järgmine aasta, kui algab kvalifitseerumine suveolümpiale, on võtmetähtsusega, et takistada agressorriikide sportlastel võistlemast, ka neutraalse lipu all. Venemaa jaoks on sport propagandatööriist. Sõjavahend, mille kasutamist peame takistama. Härra Huttsait tänas meid toetuse eest ning palus meie abi järgmiste sanktsioonide rakendamisel. Seda abi nad kindlasti meilt ka saavad,“ lisas Hartman.

16:30

Moldova siseministeerium teatas, et Ukraina lähedalt piirialalt leiti raketijupp.

16:24

Putin allkirjastas seaduse „LGBT propaganda“ täieliku keelustamise kohta Venemaal.

Lisaks allkirjastas ta seaduse, mis keelab miitingute korraldamist riigiasutuste, ülikoolide, koolide, haiglate ja nende läheduses, lennujaamades ja sadamates, raudteejaamades ja kirikutes.


16:17

Ukraina riiklik energiaettevõte Ukrenergo teatas, et selle infrastruktuur sai esmaspäeval Venemaa raketirünnakutes tabamusi, põhjustades elektrikatkestusi.

„Ukrenergo dispetšerid töötavad selle nimel, et säilitada energiasüsteemi tasakaal,“ seisis avalduses. Teates ei öeldud, millised rajatised said pihta.

15:31

Ka The Kyiv Independenti ajakirjanikud teevad Kiievis kostuvate õhusireenide ajal tööd maa all metroojaamas.

15:06
Raketirünnakutes Zaporižžjale hukkus vähemalt kaks inimest

Ukraina lõunaosas Zaporižžja piirkonnas on Venemaa raketid kukkunud hoonetesse, purustades mitu maja ja tappes vähemalt kaks inimest, teatas presidendi kantselei juhataja asetäitja Kõrõlo Tõmošenko.

Linnaametnik ütles, et Zaporižžja eeslinnas on tabatud hooneid ja alla tulistati osa Vene rakette.

Kiievi piirkonna kuberner ütles, et piirkonnas töötab õhutõrje ja käskis elanikel varjupaikadesse jääda.

Energiatarnija ütles, et viimaste raketirünnakute tõttu katkes Sumõ põhjaosas vool.

15:03

Financial Times nimetas Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi aasta inimeseks.

„Ukraina president on oma rahva vastupidavuse kehastus ja temast on saanud liberaalse demokraatia lipukandja,“ kirjutas Financial Times.

Loe rohkem