Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi külastas Harkivis haavatud sõdureid

Foto: Ukraina presidendi kantselei
Maailm
6. detsember 2022, 20:30

BLOGI | Ukraina võis korraldada droonirünnaku Kurski lennuväljale. Lätis keelustati Vene telekanal

Teisipäev, 6. detsember. Käimas on sõja 286. päev. Ukraina üritab taastada elektrivõrgustikku, mis sai esmaspäevastes rünnakutes taas tõsiselt kahjustada.

Kokkuvõte tähtsamatest sündmustest:

  • Läti riiklik elektroonilise meedia nõukogu (NEPLP) teatas teisipäeval, et tühistas Venemaa telekanali Dožd ringhäälinguloa, põhjendusega ohuga riigi julgeolekule ja avalikule korrale. Kanal kaob eetrist 8. detsembril.

  • Vangide vahetuse raames naasis Vene vangistusest 60 Ukraina sõdurit.

  • Venemaa välisministeeriumi kõneisik Maria Zahharova teatas esmaspäeval, et Venemaa lahkumine Zaporižžja tuumaelektrijaamast või selle üle kontrolli andmine mõnele „kolmandale osapoolele“ ei tule kõne allagi.

  • Vladimir Putin sõitis eile üle Venemaad ja Krimmi poolsaart ühendava Kertši silla ning rääkis tööliste ja valitsusametnikega. 8. oktoobril toimunud pommirünnak katkestas liikumise ühel kahest silla sõidurajast. Venemaa süüdistas Ukrainat ja vastas löögilainega Ukraina energiarajatiste ja muu olulise infrastruktuuri pihta.

  • Ukraina teatas, et Venemaa on vallandanud uue raketirünnakute laine. Mitmel pool riigis kõlasid eile õhuhäire sireenid, sealhulgas Kiievis. The Guardian andmeil tulistati välja üle 100 raketi.

  • Hersoni lastehaigla töötajad on ajakirjanikele kirjeldanud, kuidas nad tegid salaplaani, kuidas päästa lapsi Venemaale küüditamisest. Vene vägesid kahtlustati orvuks jäänud laste võtmises ja Venemaale saatmises, mistõttu Hersoni piirkondlik lastehaigla hakkas fabritseerima haiguslugusid, nii et tundus, et nad on kuhugi viimiseks liiga haiged.

  • Kokku on Ukraina peaprokuratuuri teatel sõjas hukkunud 443 last ja vigastada saanud 853. Hukkunud ja vigastada saanud laste arv on väidetavalt suurem, kuna see ei hõlma ohvreid Venemaa okupeeritud aladel või seal, kus vaenutegevus jätkub. Venemaa rünnakud Ukrainale on väidetavalt kahjustanud ka 2719 õppeasutust ja täielikult hävitanud 332.

  • Ukraina sõjajärgne ülesehitamine läheb maksma kuni 600 miljardit eurot. Maailmapanga hinnangul on Ukraina sõjajärgse taastumise kulud alates juunist, mil prognoositi 350 miljardit eurot, kasvanud üle 200 miljardi euro.

  • Venemaa väed okupeeritud Skadovskis sunnivad pensionäre väljamaksete saamiseks hankima Vene passe, teatas Ukraina relvajõudude peastaap.

23:18

Kesk-Ukrainas kõlavad hetkel õhurünnakuhoiatused. Kohaliku meedia teatel kostis Dnipro läheduses plahvatusi.

Arvatakse, et Ukraina õhutõrje töötab piirkonnas Vene droonide vastu.

Ohusireenid töötavad ka Zaporižžjas, Poltavas ja Kirovohradis.

Tund aega tagasi olid hoiatused aktiivsed ka Odessas ja Mõkolajivis.

22:47

Saksamaa blokeeris Poola ettepaneku paigutada Ukrainasse õhutõrjesüsteemid Patriot.

Poola kaitseminister Mariusz Blaszczak ütles 6. detsembril, et vestles Saksa kolleegi Christine Lambrechtiga ja on tehtud otsuse pärast pettunud, kuna Patriot süsteemide paigutamine Lääne-Ukrainasse suurendaks nii poolakate kui ukrainlaste julgeolekut.

21:49

USA välisministeerium ütles, et USA ei võimalda ega ärgita Ukrainat rünnakuid korraldama väljaspool oma piire. Nimelt süüdistas Venemaa Ukrainat mitmes rünnakus Venemaa sõjalise infrastruktuuri vastu.

„Me pakume Ukrainale seda, mida see vajab oma suveräänsel territooriumil, Ukraina pinnal, et seista vastu Venemaa agressoritele, kes on ületanud piiri,“ ütles välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price.

Price rõhutas, et USA ei ole varustanud Ukrainat relvadega, mis on mõeldud sihtmärkide ründamiseks Venemaal. „Oleme väga selgelt öelnud, et need on kaitsevarustus,“ ütles Price.

Varasemas intervjuus CNNile väitis aseriigisekretär Victoria Nuland, et hiljutiste droonirünnakute taga kahele Venemaa baasile olid ukrainlased. „Ukrainlased on tohutult uuendusmeelsed. Nad töötavad väga kõvasti oma tehnoloogiate ja seadmete arendamisega,“ sõnas Nuland.

21:16

Kaks vabatahtlikku Ižjumi rajoonis olid teel abivajajatele leiba viima, kui nad autoga miini otsa sõitsid.

20:24

USA: kiireim viis rahu saavutamiseks Ukrainas oleks Venemaa taandumine

Kiireim viis Ukraina sõja lõppemiseks on see, kui Venemaa tõmbab oma väed tagasi, ütles USA asevälisminister teisipäeval.

„Venemaa peab kõik oma väed Ukrainast välja viima,“ ütles Wendy Sherman Roomas LUISSi ülikooli korraldatud üritusel.

Ta lisas, et lääneriikidel on õnnestunud aidata Ukrainal vastu seista Moskva provotseerimata sissetungile ja sellele kursile tuleks jääda.

19:58

Vene tanki hävitamine Ukraina kaitsejõudude poolt.

19:19

Kanada peaminister Trudeau on mures, et Iraani kamikaze droonidelt leiti Kanadas toodetud osi, kirjutab The Jerusalem Post.

Trudeau sõnul kontrollib valitsus, kuidas Kanada päritolu osad droonidesse sattuda võisid.

Ajaleht Kyiv Independent on kirjutanud, etUkrainas asuv valitsusväline organisatsioon StateWatch ja Ukraina kodanikuühiskonna rühmitus Independent Anti-Corruption Commission (NAKO) avaldasid uurimise, millest järeldus, et Iraanis toodetud Shahedi droonid, välja arvatud mootor, koosnevad täielikult välismaistest materjalidest. osad. Valitsusväline organisatsioon tuvastas üle 30 ELi ja Ameerika ettevõtte, kelle osi on kasutatud Iraani kamikaze droonide tootmiseks.

18:21

President Zelenskõi külastas haiglas haavatud sõdureid.

18:17

Leedu lammutas sõjamemoriaali Vilniuses.

18:08

Nüüd varastavad Vene sõdurid juba ka vanne?

16:14

Venemaal said Iraanis toodetud droonid otsa umbes kolm nädalat tagasi ja lääne ametnike sõnul oodatatkse nüüd varude täiendamist.

The Guardiani ajakirjanik Dan Sabbagh tsiteerib ametnikke, kes ütlesid, et endiselt pole märke, et Iraan oleks Venemaale rakette tarninud.

Iraan on tunnistanud, et andis Venemaale droone, kuid kinnigtas, et need saadeti enne Ukraina sõja puhkemist.

The Guardian on näinud tõendeid selle kohta, et vähemalt osa Iraanis toodetud droonidest, mida Venemaa oma sõjas kasutas, tarniti tõenäoliselt pärast Moskva täiemahulist sissetungi veebruaris.

15:41
17 Ukraina saatkonda on saanud "veriseid pakke"

Ukraina välisministri Dmõtro Kuleba sõnul on riigi saatkonnad välismaal saanud kokku 17 „verist pakki“.

Viimase nädala jooksul on Ukraina diplomaatilisi esindusi Euroopa riikides tabanud erilise lõhnaga vedelikes leotatud pakke, milles on loomasilmad. Täna said sellised pakid Ukraina saatkonnad Rumeenias ja Taanis.

Reede seisuga oli pakke saanud 17 saatkonda. Ukraina välisministeerium teatas, et pakid on toimetatud saatkondadesse Ungaris, Hollandis, Poolas, Horvaatias ja Itaalias, peakonsulaatidesse Napolis ja Krakówis ning konsulaati Brnos, Tšehhis.

15:09

Venemaa riigipank VTB teatas, et teda tabas enneolematu ja ajaloo suurim küberrünnak.

„DDoS-i ründe analüüs näitab, et see oli planeeritud ja mastaapne ning selle eesmärk on olnud häirida pangateenuste toimimist,“ märgib VTB.

14:34

Vangide vahetuse raames naasis Vene vangistusest 60 Ukraina sõdurit.

Vabastatute hulgas on Mariupoli ja Azovstali kaitsjad.

14:32

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi külastas Ukraina relvajõudude päeval Donbassi idaosas rindejoone lähedal asuvaid vägesid.

12:53
Läti tühistas Venemaa sõltumatu telekanali Dožd tegevusloa

Läti riiklik elektroonilise meedia nõukogu (NEPLP) teatas, et tühistas Venemaa telekanali Dožd ringhäälinguloa, põhjendusega ohuga riigi julgeolekule ja avalikule korrale. Kanal kaob eetrist 8. detsembril, vahendab LETA.

Varem on NEPLP trahvinud Doždi kaardi kuvamise eest, millel oli okupeeritud Krimm märgitud Venemaa territooriumiks, ja Vene armeed nimetamist „meie armeeks“ saatelõigus, milles selgitati kuidas vaatajad saavad aidata Venemaal mobiliatsiooni korraldada.

Läti julgeolekuteenistus on korduvalt hoiatanud, et Vene meedia tegutsemine Läti territooriumil kujutab endast ohtu riigi julgeolekule.

12:12
Ukraina peaprokuratuur: sõjas on hukkunud 443 last, vigastada saanud 853

Venemaa ulatuslik rünnak üle Ukraina vigastas 5. detsembril Zaporižži oblastis üheaastast tüdrukut, teatas peaprokuratuur.

Kokku on sõjas hukkunud 443 last ja vigastada saanud 853. Hukkunud ja vigastada saanud laste arv on väidetavalt suurem, kuna see ei hõlma ohvreid Venemaa okupeeritud aladel või seal, kus vaenutegevus jätkub. Venemaa rünnakud Ukrainale on väidetavalt kahjustanud ka 2719 õppeasutust ja täielikult hävitanud 332.

11:33

Suurbritannia kaitseministeeriumi igahommikuses luureülevaates keskenduti täna 5. detsembril toimunud plahvatustele Engelsi lennubaasis Venemaal Saratovi oblastis ja Djagiljaevo lennuväljal Rjazani lähedal, kus sai teadaolevalt kannatada Engelsis kaks raskepommitajat Tu-95 BEAR ja Djagiljajevos kütusepaagi plahvatuses sai kolm inimest surma.

Plahvatuste põhjused pole kinnitatud. Kui aga Venemaa hindab intsidente tahtlikeks rünnakuteks, peab ta neid tõenäoliselt strateegiliselt kõige olulisemateks läbikukkumisteks vägede kaitsel alates sissetungist Ukrainasse. Sihtmärgid asuvad Venemaal palju sügavamal kui varasemalt toimunud sarnased plahvatused: Engels asub Ukraina kontrolli all olevast territooriumist üle 600 km kaugusel ning on Venemaa kauglennunduse (LRA) peamine operatiivbaas Lääne-Venemaal.

Lisaks on lennujaam koduks enam kui 30 raskepommitajale, mis aitavad kaasa Venemaa tuumaheidutusvõimele ja neid on sageli kasutatud ka tavapäraste tiibrakettide saatmiseks Ukrainasse. Kaugmaalennuvägi reageerib tõenäoliselt ajutiselt pommitajate hajutuslennuväljadele viimisega.

Tõenäoliselt püüab Venemaa käsuliin tuvastada ja kehtestada sanktsioonid neile Venemaa ohvitseridele, keda peetakse intsidendi juhtumise eest vastutavaks.

11:14

Vene vägede kaotused Ukraina kaitsejõudude andmetel:

11:05

Videod Kurski lennujaama põlengust.

Loe rohkem