Belgradi Crvena zvezda mängijad said Partizani kodusaalis särada.

Foto: EPA/Scanpix
Korvpall
9. detsember 2022, 09:09

VIDEOD | Ajaloolise Belgradi derbi otsustas viimaste sekundite kolmene, Real oskas võidu maha mängida

Korvpalli Euroliigas nähti neljapäeva õhtul kaht liiga klassikasse minevat kohtumist, kus võidu kirjutasid tabelisse Belgradi Crvena zvezda ja Monaco.

Belgradi suurklubid Partizan ja Crvena zvezda on teada-tuntud vihased rivaalid, kuid mõneti üllatuslikult polnud nad kunagi varem Euroliigas vastamisi läinud. Nii olid 18 340 Stark Arenasse kogunenud pealtvaatajat tunnistajaks ajaloolisele matšile.

Ning andmine oli tõepoolest kõva. Kui avaveerandi võitis Partizan 20 : 11, siis pikale puhkepausile minnes oli omakorda seitsme punktiga peal Crvena zvezda. Kolmandal veerandil vinnas Partizan end taas järele ning paarisrakendina mindi normaalaja lõpuni välja. Mängu saatus otsustati kaks sekundit enne lõpusireeni: Nemanja Nedović tabas nurgast kolmese ja tõi Crvena zvezdale 76 : 73 võidu.

Nedović oli 20 punktiga ka võitjate parim korvikütt, Partizani poolelt sai Kevin Punter resultatiivseimana kirja 15 punkti.

„Mis ma oskan kosta? See on parim võimalik tunne,“ säras Nedović kohtumise järel antud intervjuus. „Võitlesime vägevalt, atmosfäär oli uskumatu. Meil tekkis võimalus mäng võita ja seda me ka tegime. Ma ei olnud kogu mängus ainsatki kolmest tabanud, kuid olin sada protsenti kindel, et selle viimase ma taban. See oli meie jaoks suur võit ja paneme edasi!“

Madridi Reali ja Monaco kohtumine Hispaania pealinnas läheb klassikasse aga seetõttu, et näitab ilmekalt, et isegi sellisel tasemel ei ole väljapääsmatuid olukordi.

Nimelt oli normaalaja lõpuni jäänud viis sekundit ja Real juhtis nelja punktiga. Mõistagi võttis sellisel hetkel Monaco poolelt viske enda peale Mike James. Ja see kolmene oli tõeline jackpot: lisaks sellele, et see sopsas, tegi Walter Tavares Jamesile viskel ka vea. Sisse läks ka järgnenud vabavise ja et Reali poolt Dzanan Musa kolmene enam ei tabanud, järgnes lisaaeg. Seal osutus punkti jagu paremaks Monaco, kes võttis lõpuks 95 : 94 võidu.

Seejuures lubati Monacol Jamesi isikus lisaaja viimasel rünnakul lihtsalt palli põrgatada, selmet Jamesi vastu viga teha ja ameeriklane vabaviskejoonele saata. Samasugust omapärast taktikat praktiseeris Real mäletavasti ka eelmise hooaja finaalmängus Istanbuli Anadolu Efesi vastu, kus vastased juhtisid oma viimasele rünnakule minnes ühe punktiga ning ka siis ei antud treeneripingil Reali mängijatele korraldust viga teha.

James kerkis 28 punktiga ka üleplatsimeheks, Musa viskas Reali parimana 24 silma.

„Me oleme klubi, mis alles kasvab, nii et me üritame võtta iga mängu eelmisest natuke tõsisemalt, eriti võõrsil, et tõestada: kuulume siia. Taolised võidud nagu Reali vastu kasvatavad enesekindlust. Praegu käib alles põhihooaja varajane faas, kuid me ehitame üles oma momentum'it, proovime hoida oma enesekindluse kõrgel ja proovime teha kõrgel tasemel esitusi,“ rääkis James kohtumise järel.

10 võidu ja 2 kaotusega juhib liigatabelit Istanbuli Fenerbahce. Monacol on teisena kirjas 9 võitu ja 3 kaotust, Belgradi klubidest on Crvena zvezda (6-6) 11. ja Partizan (4-8) 15. kohal. Maik-Kalev Kotsari ja Sander Raieste leivaisa Baskonia peab oma 12. vooru kohtumise täna õhtul Bayerniga, 6 võitu ja 5 kaotust annab neile hetkel 7. koha.